Följ oss

Nyheter

Skrot, guld värt på råvarumarknaden

Publicerat

den

Skrot återfinns för råvarumarknadenAtt återvinning är bra för miljön vet nog alla, men att skrot kan vara lönsamt och dessutom handlas på råvarubörserna är det inte lika många som känner till. Det är allmänt vedertaget att det faktiskt är billigare att återvinna aluminium än att utvinna det ur bauxit.

CME Group, som driver råvarubörserna NYMEX, Comex, CME och CBOT lanserade i september 2012 terminskontrakt på skrot, så kallade scrap futures, i syfte att öka sin marknadsandel på järnhaltiga derivatprodukter.

Börsen anser att det finns ett växande intresse för prissäkring hos de återvinningsföretag och stålverk som använder skrot som råvara, och byggföretag som köper de stålprodukter som framställts av stålskrot. Finansiella aktörer, däribland den amerikanska banken JP Morgan, har också visat intresse för kontraktet.

CME har bland annat kunnat dra fördel av det minskade intresset för de stålterminer som av London Metal Exchange lanserade för fyra år sedan. LMEs kontrakt avser fysisk leverans medan det som handlas på CME kontantavräknas gentemot ett index som publiceras av den amerikanska metallhandelspublikationen AMM. Det är CMEs förhoppning att detta terminskontrakt skall komma att bli ett globalt benchmark. Det finns i dag goda förutsättningar för detta då USA är världens största exportör av skrot.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

CME arbetar också på att lansera järnrelaterade terminskontrakt i Kina, som både är världens största stålproducent och -konsument.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära