Skrot, guld värt på råvarumarknaden

Skrot återfinns för råvarumarknadenAtt återvinning är bra för miljön vet nog alla, men att skrot kan vara lönsamt och dessutom handlas på råvarubörserna är det inte lika många som känner till. Det är allmänt vedertaget att det faktiskt är billigare att återvinna aluminium än att utvinna det ur bauxit.

CME Group, som driver råvarubörserna NYMEX, Comex, CME och CBOT lanserade i september 2012 terminskontrakt på skrot, så kallade scrap futures, i syfte att öka sin marknadsandel på järnhaltiga derivatprodukter.

Börsen anser att det finns ett växande intresse för prissäkring hos de återvinningsföretag och stålverk som använder skrot som råvara, och byggföretag som köper de stålprodukter som framställts av stålskrot. Finansiella aktörer, däribland den amerikanska banken JP Morgan, har också visat intresse för kontraktet.

CME har bland annat kunnat dra fördel av det minskade intresset för de stålterminer som av London Metal Exchange lanserade för fyra år sedan. LMEs kontrakt avser fysisk leverans medan det som handlas på CME kontantavräknas gentemot ett index som publiceras av den amerikanska metallhandelspublikationen AMM. Det är CMEs förhoppning att detta terminskontrakt skall komma att bli ett globalt benchmark. Det finns i dag goda förutsättningar för detta då USA är världens största exportör av skrot.

CME arbetar också på att lansera järnrelaterade terminskontrakt i Kina, som både är världens största stålproducent och -konsument.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top