Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 19 april 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

En vecka med motvind

Marknaden har haft ordentlig motvind sedan förra veckan. Denna gång är det framförallt råvaror som har handlats ner. Brentoljan har dippat under 100 USD och koppar under 7000 USD samtidigt som guldet har genomlidit det största fallet under två dagar på 30 år. De senaste motgångarna är inte koncentrerade till Europa som vi vant oss vid utan kommer från makrodata i USA och Kina. Vi har påtalat risken för besvikelser i amerikanskt makro under våren och de senaste händelserna stödjer denna riskbild.

Den QE pådrivna börsen tar sig förbi svagare data medan räntemarknaden och råvarumarknaden prisar in den för fullt. En svagare data är antagligen de första tecknen på finanspolitisk åtstramning i USA och kan också vara tecken på att QE3 effekten nu börjar ebba ut. Samtidigt har data i Kina börjat oroa på svagare nivåer än väntat på det hela taget. Med problembarnet Europa ständigt närvarande ser vi få ljuspunkter i makrobilden just nu.

Handelsbankens råvaruindex 19 april 2013

Basmetaller

Metallerna under marginalkostnad

Basmetallerna har haft ytterligare en vecka med fallande priser, där koppar tappat dryga 6 % och handlas nu under 7000 USD – i nivå vi inte sett sedan oktober 2011. Förhoppningar på Kinas konjunkturuppgång har inte infriats och med ett USA som samtidigt släpper svagare data har fått konjunktur känsliga metaller att falla. I närtid finns risk för mer dålig USA data och för Kina ororas vi av att de stimulanser som lanserats redan verkat i indikatorer och det finns därför inte mer lanserad stimulansdriven tillväxt att vänta i barometerdata.

En rad metaller har efter senaste veckans negativa rörelser nu sjunkit och handlas klart under marginalkostnad för produktion vilken brukar verka bättre som stöd vid fallande kurser. Om vi bortser från Koppar där denna ligger på ca 4,500 dollar eller strax över 6,000 dollar om man ser till det ”incentive-pris”, som gäller för nya investeringar, och kanske bättre symboliserar stödet vid en svag balans, har vi svårt att se att detta ska falla så värst mycket ytterligare. Vi förväntar oss dock inget kraftigt uppställ på kort sikt utan snarare att marknaden bottnar ur för att sedan på lite längre sikt börja stiga igen. Initialt mot marginalkostnad vilket gör att vi ser detta som köpterritorium för metaller och möjlighet att komma in på bra nivåer.

Kopparprisets utveckling

Trots fortsatt svag makromiljö, utan någon direkt ljusning ser vi ändå basmetaller som köpvärda på dessa nivåer. Vi tror på: LONG BASMET H

Ädelmetaller

Veckans snackis!

Guldet blev denna veckas stora samtalsämne efter att på måndagen ha fallit med över 11 % jämfört med fredagskvällens notering. Det cirkulerade många försök till förklaringar till den stora och plötsliga rörelsen, och varför den skedde just nu. Vi har inga bra svar på timingen, men konstaterar att det är en rörelse vi väntat på, och vi tror inte att den är över i och med detta fall. Vi har nu fallit med 26 % från toppen hösten 2011, och 16 % hittills i år. Silvret däremot – guldets sprallige lillebror – har mer än halverats sedan toppen, och fallit 22 % i år. Den stora frågan nu är naturligtvis huruvida det ska fortsätta, och isåfall hur långt.

Vårt resonemang har som bekant varit att guldet handlas i stort sett enbart ur perspektivet att man vill tjäna pengar – man köper guld för att sälja dyrare till någon annan – och att guldet inte har massvis med andra användningsområden. Det är helt korrekt, som många kommenterat, att guld används till smycken och viss industriell nytta, men vi anser inte att dessa delar är de som sätter priset på guld. Det är guldets likviditet, enkla omsättningsbarhet, och det upplevda skyddet mot finansiell osäkerhet och inflation som driver priset. Och när alla har ”köpt färdigt” guld, då blir dynamiken väldigt speciell…

Om majoriteten av guld och silverspekulanter inte längre tror att de kan köpa för att sälja dyrare till någon annan så finns det få anledningar att hålla guld. Detta konstaterades redan 1980 då guldet gjort en fantastisk resa uppåt under ett par intensiva år. Då föll det tillbaks 65 % på drygt två år, och sen dröjde det drygt två decennier innan man började intressera sig för guld på allvar igen.

Guldpris-graf på Comex juni 2013-terminen

Trots det största raset på 30 år tror vi att förtroendet för guld håller på urholkas och att trenden nedåt fortsätter. Vi tror på: SHRT GULD H

Energi

Utsläppsrätterna – i händer på politiken

Elkontraktet Q3 2013 faller tillbaka med över 5 procent under veckan och det är mest till följd av utsläppsrätterna som rasar med över 34 procent. Ser vi till CO2-marknaden kan dess fortsatta existens nu stark ifrågasättas efter att parlamentet röstat emot kommissionens förslag om att minska överskottet på rätter. Förslaget om ”backloading” innebär att hålla tillbaka allokeringen om 900 miljoner rätter mot slutet av fas III för att balansera marknaden men det är nu mycket ovisst vad som kommer hända framöver. Sannolikt att det kommer att handlas på nuvarande nivå om 2-3 euro, dvs ca 2 öre per kWh på elpriset, så länge det finns hopp om att kommissionen kommer att agera på något sätt för att upprätthålla förtroendet.

På dessa låga nivåer finns dock inga större incitament att investera i minskade utsläpp! Vi kan liksom tidigare konstatera att denna marknad varit fel utformad från dag 1 och lägg därtill misslyckandet om att få till ett globalt direktiv – en central del för en fungerande marknad och långsiktig överlevnad. Vi behöver en mer överskådlig parameter vad gäller utsläppskostnader och dess inverkan på elpriset. Inte omöjligt att det istället blir någon form av skatt emot vilken nuvarande överskott kan kvittas, på så sätt bör kommissionen kunna erkänna sitt misslyckande och ändå rädda ansiktet.

Kort om oljan, som under veckan handlas under 100 USD: OPEC har varit väldigt aktiva i att styra priset efter stora prisfall och vi väntar oss att kartellen griper in vilken dag som helst och drar tillbaka produktion. Vi ser olja under 100 som klart köpvärd.

Pris på brent-olja, terminen med leverans i juni 2013

OPEC har tidigare aktivt och framgångsrikt försvarat prismålet 100-110 USD och vi väntar oss handling snarare än besked från kartellen inom kort. Konflikten mellan Israel och Iran är nästa skäl att förvänta sig högre oljepriser under H2. Vi tror på: LONG OLJA H

Livsmedel

Än är inte faran över för vetet

Vete avslutar denna vecka i princip oförändrad (svagt ned). Än är vi inte helt ute ur en känslig period för höstvetet och än är inte vårsådden helt klar i alla områden. Dock förbättras situationen (om än sakta) i de flesta områden och risken för bakslag minskar. Det är dock långt kvar till skörd och väldigt mycket kan ske fram tills dess – med väldigt små lager får eventuella väderproblem lätt stora och snabba effekter i form av stigande priser. I dagsläget finner vi dock inte skäl till större oro utan är kvar i vår tro om en relativt kraftig återhämtning av den globala spannmålsproduktionen – med följden att vi väntar oss lägre priser på vete längre fram på året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Under våren har priset på apelsinjuice skjutit i höjden p.g.a. minskad produktion som en följd av frost, bakteriesjukdom och torrt väder i Florida. I veckan nådde priset nästan årshögsta efter spekulationer kring en aktiv orkansäsong som närmar sig och som skulle hota den redan drabbade trädplanteringen i Florida ytterligare.

För kakao behåller vi vår vy och är fortsatt positiva efter signaler om stigande konsumtion. Siffror från National Confectioners Association i veckan ger fortsatt stöd till kakaopriset. Rapporten visade på ökat processande av kakao i Nordamerika för Q1-13 jämfört med samma period förra året.

Prisutveckling på apelsinjuice (FCOJ)

Då priserna har på de stora jordbruksråvarorna soja, majs och vete har fallit tillbaka till nivåer före torkan i USA, tror vi att en nedsida är begränsad på kort sikt och därför är vi neutrala till utvecklingen för denna sektor.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens index på råvaror

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 12% last week. But closed the week below USD 75/b and it is still there. Very relaxed. Brent crude rallied 12% to USD 78.5/b in the early hours of Friday as Israel attacked Iran. The highest level since 27 January this year. The level didn’t hold and Brent closed the day at USD 74.23/b which was up 5.7% on the day and 11.7% on the week. On Friday it was still very unclear how extensive and lasting this war between Iran and Israel would be. Energy assets in Iran had still not been touched and Iran had not targeted other Middle East countries’ energy assets or US military bases in the region. As such, the Brent crude closed the week comfortably at around USD 75/b. Which one cannot argue is very much of a stressed price level. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Israel is targeting Iran’s domestic energy infrastructure. Not its energy export facilities. For now. Over the weekend Israel has widened its targets to include fuel depots in Tehran, refineries supplying Iran domestically and also a processing plant at Iran’s South Pars gas field – the world’s largest. So far it appears that Israel has refrained from hurting Iranian oil and gas export facilities. Maybe adhering to Trump’s whish of low oil prices. Trump has been begging for a lower oil price. Would be very frustrating for him if Israel started to blow up Iran’s export facilities. Focus instead looks to be on Iran’s domestic energy supply and infrastructure. To weaken and disable the operations of Iran as a country while leaving Iran’s energy export facilities intact for now at least. That is probably why Brent crude this morning is only trading at USD 74.9/b with little change from Friday. An incredible relaxed price level given what is going on in the Middle East. 

Israel seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Israel now seems to have close to total control of the Iranian air space. So called ”Air Supremacy” something which is rarely achieved according to Phillips P. O’Brian (see comment on this below with link). This is giving Israel close to total freedom in the airspace over Iran. Israel now seems to try to do to Iran what Israel recently did to Lebanon. Take out military and political commanders. Take out the air defenses. Then grind the rest of its defensive capacities to the ground over some time.

Continuous pressure. No rest. No letting up for several weeks seems likely. The current situation is a very rare opportunity for Israel to attack Iran with full force. Hamas in Gaza, Hezbollah in Lebanon, Iranian strongholds in Syria, are all severely weakened or disabled. And now also Air Supremacy of the airspace over Iran. It is natural to assume that Israel will not let this opportunity pass. As such it will likely continue with full force over several weeks to come, at least, with Israel grinding down the rest of Iran’s defensive capabilities and domestic energy supply facilities as far as possible. Continuous pressure. No rest. No letting up.

What to do with Fordow? Will Iran jump to weapons grade uranium? The big question is of course Iran’s nuclear facilities. Natanz with 16,000 enrichment centrifuges was destroyed by Israel on Friday. It was only maximum 20 meters below ground. It was where Iran had mass enrichment to low enrichment levels. Fordow is a completely different thing. It is 500 meters deep under a mountain. It is where enrichment towards weapons grade Uranium takes place. Iran today has 408 kg of highly enriched uranium (IAEA) which can be enriched to weapons grade. It is assumed that Iran will only need 2-3 days to make 25 kg of weapons grade uranium and three weeks to make enough for 9 nuclear warheads. How Israel decides to deal with Fordow is the big question. Ground forces? Help from the US?

Also, if Iran is pushed to the end of the line, then it might decide to enrich to weapons grade which again will lead to a cascade of consequences.

Brent is extremely relaxed at USD 75/b. But at times over coming 2-3 weeks the risk barometer will likely move higher with Brent moving into the 80ies or higher. The oil price today is extremely relaxed with the whole thing. Lots of OPEC+ spare capacity allows loss of Iranian oil exports. Israeli focus on Iran’s domestic energy systems rather than on its exports facilities is also soothing the market. But at times over the coming two, three weeks the risk barometer will likely move significantly higher as it might seem like the situation in the Middle East may move out of control. So Brent into the 80ies or higher seems highly likely in the weeks to come. At times at least. And if it all falls apart, the oil price will of course move well above 100.

Phillips P. OBrien on ”Air Supremacy” (embedded link): Air power historian Philip Meilinger: ”Air Superiority is defined as being able to conduct air operations “without prohibitive interference by the opposing force.” Air Supremacy goes further, wherein the opposing air force is incapable of effective interference.”

Thus, air supremacy is an entirely different beast from air superiority. It occurs when one power basically controls the skies over an enemy, and can operate practically anywhere/time that it wants without much fear of enemy interference in its operations.

The US had Air Supremacy over Germany in the second World War, but only at the very end when it was close to over. It only had Air Superiority in the Vietnam war, but not Supremacy. During Desert Storm in 1990-1991 however it did have Supremacy with devastating consequences for the enemy. (last paragraph is a condensed summary).

Fortsätt läsa

Analys

Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent jumping 2.4% as OPEC+ lifts quota by ”only” 411 kb/d in July. Brent crude is jumping 2.4% this morning to USD 64.3/b following the decision by OPEC+ this weekend to lift the production cap of ”Voluntary 8” (V8) by 411 kb/d in July and not more as was feared going into the weekend. The motivation for the triple hikes of 411 kb/d in May and June and now also in July has been a bit unclear: 1) Cheating by Kazakhstan and Iraq, 2) Muhammed bin Salman listening to Donald Trump for more oil and a lower oil price in exchange for weapons deals and political alignments in the Middle East and lastly 3) Higher supply to meet higher demand for oil this summer. The argument that they are taking back market share was already decided in the original plan of unwinding the 2.2 mb/d of V8 voluntary cuts by the end of 2026. The surprise has been the unexpected speed with monthly increases of 3×137 kb/d/mth rather than just 137 kb/d monthly steps.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

No surplus yet. Time-spreads tightened last week. US inventories fell the week before last. In support of point 3) above it is worth noting that the Brent crude oil front-end backwardation strengthened last week (sign of tightness) even when the market was fearing for a production hike of more than 411 kb/d for July. US crude, diesel and gasoline stocks fell the week before last with overall commercial stocks falling 0.7 mb versus a normal rise this time of year of 3-6 mb per week. So surplus is not here yet. And more oil from OPEC+ is welcomed by consumers.

Saudi Arabia calling the shots with Russia objecting. This weekend however we got to know a little bit more. Saudi Arabia was predominantly calling the shots and decided the outcome. Russia together with Oman and Algeria opposed the hike in July and instead argued for zero increase. What this alures to in our view is that it is probably the cheating by Kazakhstan and Iraq which is at the heart of the unexpectedly fast monthly increases. Saudi Arabia cannot allow it to be profitable for the individual members to cheat. And especially so when Kazakhstan explicitly and blatantly rejects its quota obligation stating that they have no plans of cutting production from 1.77 mb/d to 1.47 mb/d. And when not even Russia is able to whip Kazakhstan into line, then the whole V8 project is kind of over.

Is it simply a decision by Saudi Arabia to unwind faster altogether? What is still puzzling though is that despite the three monthly hikes of 411 kb/d, the revival of the 2.2 mb/d of voluntary production cuts is still kind of orderly. Saudi Arabia could have just abandoned the whole V8 project from one month to the next. But we have seen no explicit communication that the plan of reviving the cuts by the end of 2026 has been abandoned. It may be that it is simply a general change of mind by Saudi Arabia where the new view is that production cuts altogether needs to be unwinded sooner rather than later. For Saudi Arabia it means getting its production back up to 10 mb/d. That implies first unwinding the 2.2 mb/d and then the next 1.6 mb/d.

Brent would likely crash with a fast unwind of 2.2 + 1.6 mb/d by year end. If Saudi Arabia has decided on a fast unwind it would meant that the group would lift the quotas by 411 kb/d both in August and in September. It would then basically be done with the 2.2 mb/d revival. Thereafter directly embark on reviving the remaining 1.6 mb/d. That would imply a very sad end of the year for the oil price. It would then probably crash in Q4-25. But it is far from clear that this is where we are heading.

Brent needs to fall to USD 58/b or lower to make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. To make it unprofitable for Kazakhstan to cheat. Kazakhstan is currently producing 1.77 mb/d versus its quota which before the hikes stood at 1.47 kb/d. If they had cut back to the quota level they might have gotten USD 70/b or USD 103/day. Instead they choose to keep production at 1.77 mb/d. For Saudi Arabia to make it a loss-making business for Kazakhstan to cheat the oil price needs to fall below USD 58/b ( 103/1.77).

Fortsätt läsa

Analys

All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Tariffs or no tariffs played ping pong with Brent crude yesterday. Brent crude traded to a joyous high of USD 66.13/b yesterday as a US court rejected Trump’s tariffs. Though that ruling was later overturned again with Brent closing down 1.2% on the day to USD 64.15/b. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US commercial oil inventories fell 0.7 mb last week versus a seasonal normal rise of 3-6 mb. US commercial crude and product stocks fell 0.7 mb last week which is fairly bullish since the seasonal normal is for a rise of  4.3 mb. US crude stocks fell 2.8 mb, Distillates fell 0.7 mb and Gasoline stocks fell 2.4 mb.

All eyes are now on OPEC V8 (Saudi Arabia, Iraq, Kuwait, UAE, Algeria, Russia, Oman, Kazakhstan) which will make a decision tomorrow on what to do with production for July. Overall they are in a process of placing 2.2 mb/d of cuts back into the market over a period stretching out to December 2026. Following an expected hike of 137 kb/d in April they surprised the market by lifting production targets by 411 kb/d for May and then an additional 411 kb/d again for June. It is widely expected that the group will decide to lift production targets by another 411 kb/d also for July. That is probably mostly priced in the market. As such it will probably not have all that much of a bearish bearish price impact on Monday if they do.

It is still a bit unclear what is going on and why they are lifting production so rapidly rather than at a very gradual pace towards the end of 2026. One argument is that the oil is needed in the market as Middle East demand rises sharply in summertime. Another is that the group is partially listening to Donald Trump which has called for more oil and a lower price. The last is that Saudi Arabia is angry with Kazakhstan which has produced 300 kb/d more than its quota with no indications that they will adhere to their quota.

So far we have heard no explicit signal from the group that they have abandoned the plan of measured increases with monthly assessments so that the 2.2 mb/d is fully back in the market by the end of 2026. If the V8 group continues to lift quotas by 411 kb/d every month they will have revived the production by the full 2.2 mb/d already in September this year. There are clearly some expectations in the market that this is indeed what they actually will do. But this is far from given. Thus any verbal wrapping around the decision for July quotas on Saturday will be very important and can have a significant impact on the oil price. So far they have been tightlipped beyond what they will do beyond the month in question and have said nothing about abandoning the ”gradually towards the end of 2026” plan. It is thus a good chance that they will ease back on the hikes come August, maybe do no changes for a couple of months or even cut the quotas back a little if needed.

Significant OPEC+ spare capacity will be placed back into the market over the coming 1-2 years. What we do know though is that OPEC+ as a whole as well as the V8 subgroup specifically have significant spare capacity at hand which will be placed back into the market over the coming year or two or three. Probably an increase of around 3.0 – 3.5 mb/d. There is only two ways to get it back into the market. The oil price must be sufficiently low so that 1) Demand growth is stronger and 2) US shale oil backs off. In combo allowing the spare capacity back into the market.

Low global inventories stands ready to soak up 200-300 mb of oil. What will cushion the downside for the oil price for a while over the coming year is that current, global oil inventories are low and stand ready to soak up surplus production to the tune of 200-300 mb.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära