Analys
SHB Råvarubrevet 19 april 2013
Råvaror allmänt
En vecka med motvind
Marknaden har haft ordentlig motvind sedan förra veckan. Denna gång är det framförallt råvaror som har handlats ner. Brentoljan har dippat under 100 USD och koppar under 7000 USD samtidigt som guldet har genomlidit det största fallet under två dagar på 30 år. De senaste motgångarna är inte koncentrerade till Europa som vi vant oss vid utan kommer från makrodata i USA och Kina. Vi har påtalat risken för besvikelser i amerikanskt makro under våren och de senaste händelserna stödjer denna riskbild.
Den QE pådrivna börsen tar sig förbi svagare data medan räntemarknaden och råvarumarknaden prisar in den för fullt. En svagare data är antagligen de första tecknen på finanspolitisk åtstramning i USA och kan också vara tecken på att QE3 effekten nu börjar ebba ut. Samtidigt har data i Kina börjat oroa på svagare nivåer än väntat på det hela taget. Med problembarnet Europa ständigt närvarande ser vi få ljuspunkter i makrobilden just nu.
Basmetaller
Metallerna under marginalkostnad
Basmetallerna har haft ytterligare en vecka med fallande priser, där koppar tappat dryga 6 % och handlas nu under 7000 USD – i nivå vi inte sett sedan oktober 2011. Förhoppningar på Kinas konjunkturuppgång har inte infriats och med ett USA som samtidigt släpper svagare data har fått konjunktur känsliga metaller att falla. I närtid finns risk för mer dålig USA data och för Kina ororas vi av att de stimulanser som lanserats redan verkat i indikatorer och det finns därför inte mer lanserad stimulansdriven tillväxt att vänta i barometerdata.
En rad metaller har efter senaste veckans negativa rörelser nu sjunkit och handlas klart under marginalkostnad för produktion vilken brukar verka bättre som stöd vid fallande kurser. Om vi bortser från Koppar där denna ligger på ca 4,500 dollar eller strax över 6,000 dollar om man ser till det ”incentive-pris”, som gäller för nya investeringar, och kanske bättre symboliserar stödet vid en svag balans, har vi svårt att se att detta ska falla så värst mycket ytterligare. Vi förväntar oss dock inget kraftigt uppställ på kort sikt utan snarare att marknaden bottnar ur för att sedan på lite längre sikt börja stiga igen. Initialt mot marginalkostnad vilket gör att vi ser detta som köpterritorium för metaller och möjlighet att komma in på bra nivåer.
Trots fortsatt svag makromiljö, utan någon direkt ljusning ser vi ändå basmetaller som köpvärda på dessa nivåer. Vi tror på: LONG BASMET H
Ädelmetaller
Veckans snackis!
Guldet blev denna veckas stora samtalsämne efter att på måndagen ha fallit med över 11 % jämfört med fredagskvällens notering. Det cirkulerade många försök till förklaringar till den stora och plötsliga rörelsen, och varför den skedde just nu. Vi har inga bra svar på timingen, men konstaterar att det är en rörelse vi väntat på, och vi tror inte att den är över i och med detta fall. Vi har nu fallit med 26 % från toppen hösten 2011, och 16 % hittills i år. Silvret däremot – guldets sprallige lillebror – har mer än halverats sedan toppen, och fallit 22 % i år. Den stora frågan nu är naturligtvis huruvida det ska fortsätta, och isåfall hur långt.
Vårt resonemang har som bekant varit att guldet handlas i stort sett enbart ur perspektivet att man vill tjäna pengar – man köper guld för att sälja dyrare till någon annan – och att guldet inte har massvis med andra användningsområden. Det är helt korrekt, som många kommenterat, att guld används till smycken och viss industriell nytta, men vi anser inte att dessa delar är de som sätter priset på guld. Det är guldets likviditet, enkla omsättningsbarhet, och det upplevda skyddet mot finansiell osäkerhet och inflation som driver priset. Och när alla har ”köpt färdigt” guld, då blir dynamiken väldigt speciell…
Om majoriteten av guld och silverspekulanter inte längre tror att de kan köpa för att sälja dyrare till någon annan så finns det få anledningar att hålla guld. Detta konstaterades redan 1980 då guldet gjort en fantastisk resa uppåt under ett par intensiva år. Då föll det tillbaks 65 % på drygt två år, och sen dröjde det drygt två decennier innan man började intressera sig för guld på allvar igen.
Trots det största raset på 30 år tror vi att förtroendet för guld håller på urholkas och att trenden nedåt fortsätter. Vi tror på: SHRT GULD H
Energi
Utsläppsrätterna – i händer på politiken
Elkontraktet Q3 2013 faller tillbaka med över 5 procent under veckan och det är mest till följd av utsläppsrätterna som rasar med över 34 procent. Ser vi till CO2-marknaden kan dess fortsatta existens nu stark ifrågasättas efter att parlamentet röstat emot kommissionens förslag om att minska överskottet på rätter. Förslaget om ”backloading” innebär att hålla tillbaka allokeringen om 900 miljoner rätter mot slutet av fas III för att balansera marknaden men det är nu mycket ovisst vad som kommer hända framöver. Sannolikt att det kommer att handlas på nuvarande nivå om 2-3 euro, dvs ca 2 öre per kWh på elpriset, så länge det finns hopp om att kommissionen kommer att agera på något sätt för att upprätthålla förtroendet.
På dessa låga nivåer finns dock inga större incitament att investera i minskade utsläpp! Vi kan liksom tidigare konstatera att denna marknad varit fel utformad från dag 1 och lägg därtill misslyckandet om att få till ett globalt direktiv – en central del för en fungerande marknad och långsiktig överlevnad. Vi behöver en mer överskådlig parameter vad gäller utsläppskostnader och dess inverkan på elpriset. Inte omöjligt att det istället blir någon form av skatt emot vilken nuvarande överskott kan kvittas, på så sätt bör kommissionen kunna erkänna sitt misslyckande och ändå rädda ansiktet.
Kort om oljan, som under veckan handlas under 100 USD: OPEC har varit väldigt aktiva i att styra priset efter stora prisfall och vi väntar oss att kartellen griper in vilken dag som helst och drar tillbaka produktion. Vi ser olja under 100 som klart köpvärd.
OPEC har tidigare aktivt och framgångsrikt försvarat prismålet 100-110 USD och vi väntar oss handling snarare än besked från kartellen inom kort. Konflikten mellan Israel och Iran är nästa skäl att förvänta sig högre oljepriser under H2. Vi tror på: LONG OLJA H
Livsmedel
Än är inte faran över för vetet
Vete avslutar denna vecka i princip oförändrad (svagt ned). Än är vi inte helt ute ur en känslig period för höstvetet och än är inte vårsådden helt klar i alla områden. Dock förbättras situationen (om än sakta) i de flesta områden och risken för bakslag minskar. Det är dock långt kvar till skörd och väldigt mycket kan ske fram tills dess – med väldigt små lager får eventuella väderproblem lätt stora och snabba effekter i form av stigande priser. I dagsläget finner vi dock inte skäl till större oro utan är kvar i vår tro om en relativt kraftig återhämtning av den globala spannmålsproduktionen – med följden att vi väntar oss lägre priser på vete längre fram på året.
Under våren har priset på apelsinjuice skjutit i höjden p.g.a. minskad produktion som en följd av frost, bakteriesjukdom och torrt väder i Florida. I veckan nådde priset nästan årshögsta efter spekulationer kring en aktiv orkansäsong som närmar sig och som skulle hota den redan drabbade trädplanteringen i Florida ytterligare.
För kakao behåller vi vår vy och är fortsatt positiva efter signaler om stigande konsumtion. Siffror från National Confectioners Association i veckan ger fortsatt stöd till kakaopriset. Rapporten visade på ökat processande av kakao i Nordamerika för Q1-13 jämfört med samma period förra året.
Då priserna har på de stora jordbruksråvarorna soja, majs och vete har fallit tillbaka till nivåer före torkan i USA, tror vi att en nedsida är begränsad på kort sikt och därför är vi neutrala till utvecklingen för denna sektor.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.