Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 22 april 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

SEB - Rekommendationer på råvaror

*) Avkastningen avser 1:1 råvarucertifikat där de ingår i rekommendationen. I den aktuella tabellen ovan har jag tagit prisförändringen den senaste veckan sedan det förra veckobrevet publicerades.

** Positionen följde omedelbart vid publiceringen enligt texten i förra veckobrevet.

Inledning

Kinas BNP-statistik för det första kvartalet publicerades i början av veckan. Den hamnade på 7.7%. Marknaden hade väntat sig en tillväxt på 8%. Men det var industriproduktionen som var den stora besvikelsen. Den kom in på 8.9% tillväxt. Marknaden hade väntat sig 10.9% tillväxt. Detta slog framförallt mot bas- och ädelmetaller och på oljepriset. Även sojapriset kom på fall.

IMF sänkte därefter sin prognos för tillväxten i världen till endast 3.3%. Nedan ser vi historiken. 3.3% skulle placera global tillväxt på den näst lägsta nivån sedan 1980. Endast 2008 var sämre.

Igdywrld-index

Råvarumarknaden styrs mest av hur det går i tillväxtländer. Om aktiemarknader är en ledande indikator för detta, låt oss titta på MSCI Emerging Markets index, guldpris och kopparpris.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

MSCI emerging markets index och guldpris

Vi ser att råvarupriserna (både koppar och guld) har mycket gemensamt med aktieindex i tillväxtländerna. S&P 500 har väldigt dålig samvariation med råvarupriser. Emerging Markets-aktieindex toppade senast i febaruari och har gått ner sedan dess, precis som råvarorna. Båda är en reflektion av att den ekonomiska aktiviteten i tillväxtländerna är lägre än förut.

Råvaruindex

I diagrammet nedan ser vi SEB:s råvaruindex i svenska kronor och OMXS30 aktieindex. Vi ser att de gått åt helt olika håll fram till i veckan, då båda föll.

Den som vill investera i indexet och den investeringsstrategi som ligger bakom kan läsa mer om certifikatet RAVAROR S.

SEB Råvaruindex i SEK mot OMXS30

Råolja – Brent

Oljepriset inledde veckan med stora prisfall, liksom nästan alla råvaror. Mot slutet av veckan passade många konsumenter på att prissäkra sin konsumtion för de kommande månaderna. Vi tror att en stor del av detta hanns med förra veckan. Dessa företag är nu prissäkrade för flera månader framöver och med de köparna borta från köpsidan, finns risk för en förnyad svaghet i veckan som kommer.

Pris på brent-olja

Lagren och lagerförändringarna i USA den senaste rapportveckan ser vi nedan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute. Notera minskningen i råoljelagren!

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Oljelager i USA

Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå. Nu ser alltså en minskning.

Amerikanska lager av råolja

Importen har minskat för andra veckan i rad och ligger nu stadigt under 8 mbbl/dag.

Import av olja till USA

Vi rekommenderar köp av OLJA S.

Elektricitet

Priset på el som var uppe på över 40 euro per MWh, har sedan dess rekylerat ner ordentligt. Vi tror att detta är ett köptillfälle.

Köp-rekommendation av certifikat på elpris

Den hydrologiska balansen har fortsatt att falla, men i väderleksprognosen har det kommit in betydligt mer nederbörd. Därför är prognosen för den hydrologiska balansen om 10 veckor högre än den aktuella. Medan aktuell hydrologisk balans visar – 24.53 TWh, ligger prognosen om 10 veckor på -18.24 TWh.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Hydrologisk balans just nu och prognos

Priset har trots allt kommit ner så långt att vi tycker att det tredje kvartalet är köpvärt på de här nivåerna. Vi rekommenderar därför köp av EL S.

Naturgas

Nedan ser vi juli-kontraktet på naturgas i USA. Det har varit en fin resa uppåt och vår rekommendation av BULL NATGAS X4 S har gett +17% sedan förra veckan. Vi tror att 4.50 är ett visst motstånd och det kan naturligtvis bli någon slags rekyl på den här nivån. Men rent tekniskt finns det en god möjlighet att priset fortsätter upp mot 5 dollar. Vi fortsätter alltså att rekommendera köp av BULL NATGAS X4 S.

Naturgaspris-utveckling 2011, 2012 och 2013

Guld och Silver

Måndagens prisnedgång, för en vecka sedan, blev den största sedan början av 1980-talet och den tredje största sedan Bretton-Woods-systemet föll samman 1971. Det är naturligt att en sådan kraftig nedgång följs av en kortvarig rekyl. Det vanligaste är att en sådan rekyl är kortvarig och sedan följs av ytterligare en nedgång. Det är inte säkert att det blir så den här gången, men det är i alla fall så som historien lär oss att oddsen brukar vara.

Guldpris XAU - Curncy

Penningmängden har via de olika QE-programmen i USA fått en boost sedan 2009. Detta har gjort att guldpriset dragit iväg mer än det kanske skulle ha gjort om bara demografi drev priset. Den senaste veckan har FED börjat tala om ett slut på QE och vi ser också att M1 i USA börjat plana ut. Historien visar att detta påverkar guldpriset negativt. Emellertid har förra veckan svaga ekonomiska statistik gjort att man faktiskt skulle kunna tänka sig en återgång till QE. Om det sker ger det nytt bränsle för en prisuppgång på guld.

Guldpris, penningmängd (M1) och CPI för USA

Guldpriset har också kommit ner till produktionskostnaden för 2013 (cash costs + capex). Detta gör att nya projekt kan komma att skjutas på framtiden, med minskat utbud som konsekvens. Detta är också stödjande för priset.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ett annat sätt att studera priset på guld är att jämföra guldpriset med priset på andra råvaror. Nedan ser vi priset på guld dividerat med vete, respektive olja.

Guldpris dividerat med priset på vete respektive olja

Nedan ser vi kvoten mellan guldpriset och kopparpriset.

Kvot för guldpriset / kopparpriset

Om vi beräknar medelvärdet för kurvorna ovan och multiplicerar detta med aktuellt pris för respektive råvara, får vi ett ”medelvärde” för guldpriset.

Medelvärde på guldpriset mot olja, koppar och vete

Vi ser att ”normalpriserna” 1537 dollar, 1274 dollar och 1765 dollar inte ligger så långt från dagens kursnivå. Ett aktuellt guldpris på 1403 dollar förefaller inte vara överdrivet ”högt” efter de prisfall som varit.

Om man ska sammanfatta läget kan vi se att många av de faktorer som har drivit upp priset sedan 2001 har tömts ut:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
  • Demografiska faktorer (Kinas tillväxt) börjar nå sitt slut. Kommer människorna i tillväxtländerna att fortsätta bli rikare?
  • Gruvproduktionen ökar
  • Gruvbolagen har köpt tillbaka alla sina hedgar
  • Räntorna har gått ner till noll

Å andra sidan…

  • QE kanske är över, penningmängdsfaktorn kanske är slut, men en eventuell inbromsning i USA:s ekonomi kan få FED att slå på kranarna igen.
  • Räntenivåerna är rekordlåga och statsskulderna är rekordhöga. Det brukar leda till inflation.
  • Prisfallet har fått guldpriset att gå ner till ”rimliga” nivåer jämfört med andra råvaror.
  • Priset ligger inte långt över produktionskostnad
  • Centralbanker har börjat köpa (det gjorde de dock också 1980

Den kortsiktiga psykologin i marknaden är den av baisse / nedgång. Men priset på guld är inte ”för högt” idag om inte resten av råvarumarknaden kraschar. Den som är långsiktig kan kanske leta köptillfällen, men inte än. Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce.

Kursdiagram över silverpris i dollar per troy ounce

I det förra veckobrevet skrev vi att vi skulle gå kort om stödet vid 26 dollar bröts. Det bröts genast i måndags för en vecka sedan och vi ligger sedan dess köpta BEAR SILVER X4 S. Den tekniska analysen och beprövad erfarenhet, säger att priset borde gå ner till 20 dollar innan baissen är över.

Platina & Palladium

Platinapriset föll tillsammans med andra ädelmetaller. 1400 är sedan tidigare ett starkt stöd och där studsade priset i veckan som gick. Om den nivån bryts signaleras ytterligare prisnedgång.

Platinapriset föll

Priset på platina i termer av guld steg initialt när guldpriset föll, men föll sedan tillbaka. Det ser ändå ut som om platina ligger i en stigande trend i förhållande till guld.

Platina i termer av guld

Palladium föll också ner med andra ädelmetaller. Priset nådde ner till 650 dollar innan det fann stöd. 650 dollar är egentligen inte någon ordentlig stödnivå. En sådan finns dock nere på 600 dollar. 700 dollar är däremot ett starkt motstånd på uppsidan.

Palladiumpriset föll

Basmetaller

På metallmarknaden har blickarna generellt fokuserat på guldet och de ädla metallernas utveckling. Förra fredagens ras följdes av en lika stor nedgång under måndagen. Resten av veckan har passerat i återhämtningens tecken. Guldet uppvisade fyra uppdagar i rad fram till igår fredag. För basmetaller har utvecklingen varit blandad. Koppar ”smittades” av guldet och bröt viktiga tekniska nivåer som utlöste ett kraftigt fall i veckan. Nickel följde i viss mån efter. Aluminium och zink är däremot upp någon procent. Basmetallerna brukar röra sig olika mycket, men att de går åt olika håll är ganska ovanligt. Fundamental känns det dock ganska logiskt. De två senare metallerna ligger på väldigt låga nivåer ur ett kostnadsperspektiv, och möter starkt köpintresse på de här låga nivåerna. Nickel placerar vi i samma ”kostnadskategori” men där är överskottet för stort nu för att kunna hålla emot. Koppar har, som vi nämnt tidigare, fallhöjd och ligger mycket högre i marginalkostnad-pris perspektivet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppar

Vi har tidigare varnat för kopparmarknadens fundamentala situation som håller på att vända från flera års ”kroniska” underskott som ständigt gett stöd till priset, till att nu sannolikt ha ett visst överskott, med lagerbyggnad som följd. LME-lagret uppgång är ett tecken på detta. När priset bröt igenom stödet vid $7250 gick det undan. Guldraset spred sig till koppar.

Veckans nivåer kring $6800 som lägst har inte setts sedan oktober 2011. Vi har nu fått den väntade korrigeringen. Tekniskt sett så (se grafen nedan) kommer nästa stödnivå in kring $6500. I vårt tycke har marknaden förmodligen korrigerat tillräckligt, med en anpassning till den ”nya” fundamentala situationen. Det blir nu extra intressant att följa Kinas import. Prisskillnaden mellan LME och Shanghai är till LME:s fördel, vilket brukar ledan till att kineserna ”passar på” att köpa. Frågan är dock hur stark efterfrågan är lokalt i Kina. Marknaden är lite tveksam. Vi bevakar nu kopparn och förebereder oss för att vända från neutral till köp.

LME-lager Koppar

LME-lager av koppar

Kinas kopparimport (Tton)

Kinas kopparimport i tton

Den tekniska bilden har gett stöd till vår neutrala position. Vi är positiva till basmetaller på sikt men har avvaktat bättre köptillfällen alternativt väljer någon annan basmetall. Vi bevakar nu den nya stödnivån kring $6500.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den tekniska bilder av kopparpriset

Som vi skrivit tidigare tyder mycket på ökat utbud för koppar, vilket riskerar att begränsa uppgångspotentialen. Vi rekommenderar fortsatt en neutral position, men sätter koppar på bevakning för köp. För den som vill satsa på ett starkare tillväxtscenario (än konsensus) i Kina är koppar däremot alltid ett intressant alternativ.

Aluminium

Som vi skrev i ingressen är det ovanligt att metallerna divergerar, och speciellt koppar och aluminium, som är upp 1,6 % i veckan samtidigt som koppar faller 5 %! Vi såg starka köpintressen under veckan från industriella förbrukarare som köper på termin. Andra aktörer rapporterar samma typ av flöden. Varje gång marknaden ”dippar” under $1900 finns köparna där.

Tekniskt sett ser också veckoutvecklingen stark ut, med en ny botten i kombination med en uppåt-stängning. Vi skrev att nivåerna är intressant på lite sikt (6-12 månader). Kortsiktigt kan det vara läge för en stark uppgång nästa vecka. För den riskbenägne kan det vara läge för att köpa ett kontrakt med hävstång (BULL ALU X2 eller X4). Långsiktigt är nivån väldigt intressant för kontraktet Aluminium S (utan hävstång).

Prisutveckling på aluminium

Zink

Utvecklingen för zink påminner om den för aluminium. Upp 0,7 % i veckan. Vi är i grunden positiva till zinken, men bilden störs av rapporter om ett överraskande stort utbud i Kina. Produktionen ökar mer än väntat, framför allt med tanke på de låga priserna. Risken är att det dröjer innan priset vänder upp på allvar. Fundamentalt är zinken ”billig” ur ett kostnadsperspektiv och nuvarande nivåer är mycket intressanta på lite längre sikt (6-12 månader). I det perspektivet är Zink S (utan hävstång) att föredra.

Zinkpriset i tekniskt perspektiv

Nickel

Marknaden är fortsatt tveksam till den fundamentala situationen. Vi har tidigare bl.a. hänvisat till kommentarer från fysiska aktörer som indikerar att ”det finns gott om nickel”, samtidigt som rapporter gör gällande att exporten av nickelmalm från Indonesien till Kina ökar igen, vilket riskerar att öka utbudet av s.k. Nickel Pig Iron i Kina (vilket i sin tur minskar efterfrågan på nickelbärande skrot och primärnickel). För några veckor sedan ryktades det om en omsvängning, då kinesiska producenter är snabba att ställa om produktionen, vilket ger ett naturligt stöd till nickelmarknaden. Nya rykten gör dock gällande att Kina börjat exportera Nickel Pig Iron. LME-lagret är på all time high. Även om nivån är attraktiv ur ett kostnadsperspektiv, varnade vi förra veckan att det allmänna stämningsläget riskerar att sätta ytterligare press. Det var precis vad som hände. Vi ligger nu precis på stödnivån. Om metallerna generellt öppnar positivt måndag morgon finns förutsättningar för en snabb uppgång, men det är hög risk. Ett genombrott på nedsidan kan också skapa ytterligare teknisk press. Tekniskt orienterade aktörer är sannolikt redan exponerade för fortsatt nedgång, så frågan är om det finns ytterligare kraft att pressa ned priset.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Risken/möjligheten är därför stor att det finns behov att köpa tillbaka korta positioner, vilket också talar för en kortsiktig uppgång nästa vecka. Det bästa rådet på nickel är att avvakta veckans inledning, för eventuella kortsiktiga köp av hävstångsprodukter.

Nickelpriset - läge att avvakta

Kaffe

Kaffepriset (maj 2013) gick ner till nytt kontraktslägsta i början av veckan. Mot slutet av veckan vände dock priset upp. Därmed bröts ett av motstånden, men veckan stängde under den lilla toppen från månadsskiftet mars/april. Om den nivån överskrids har vi en liten positiv indikation på den trendvändning vi väntat på. Den stora nedåtgående motståndslinjen (röd i diagrammet) måste också helst brytas för att vi ska vilja köpa. Än så länge förhåller vi oss neutrala. Och väntar.

Kaffepriset

Socker

Sockerpriset (september 2013) föll i slutet av mars under 18 cent per pund. Marknaden har testat motståndet hela tiden. Samtidigt kommer rapporter från Brasilien om att regn ger ytterligare boost åt skördens storlek.

Sockerpris-diagram

Vi fortsätter med neutral rekommendation.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Anticipated demand weakness sends chills

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.

Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.

U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.

Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.

Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.

Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).

Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.

Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.

Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.

The Brent crude November contract in USD/b

The Brent crude November contract in USD/b
Source: Bloomberg

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Net long spec for Brent + WTI in million barrels

Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Total US commercial crude and product stocks in million barrels

Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data

Global, floating crude oil stocks in million barrels.

Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Fear of coming weakness trumps current tightness

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.

Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.

Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.

It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära