Följ oss

Nyheter

Priset på sojabönor faller trots Kinas köp

Publicerat

den

Sojabönor

Priset på sojabönor föll i slutet av handelsveckan trots att Kina har gått på en köprunda under de senaste dagarna. Jordbruksråvaran har haft en tuff början på året, påverkad av ett brett spektrum av händelser, allt från Coronaviruset till utbuds- och efterfrågestörningar. Kan priserna återgå till sin tidigare topp 2020 på 9 dollar per bushel? Under de senaste tolv månaderna har sojabönspriset rasat med 12 procent.

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) har Kina beslutat att köpa 136 000 ton amerikanska sojabönor. Detta görs eftersom världens största konsument av sojabönor ser ut att minska sina strategiska lager för att undvika störningar i leveranskedjan i Kina. Importörer drar också nytta av låga priser mitt i den breda utförsäljningen av råvaror.

Sojabönor i säckar
Foto: Trey Ratcliff

Peking har köpt amerikanska sojabönor tre dagar i rad och bokat totalt 606 000 ton för regleringsåret 2019–2020. Kina planerar dessutom att köpa ytterligare tio miljoner ton de kommande veckorna, plus 20 miljoner ton majs och en miljon ton bomull.

Totalt kan Kina stå som köpare av mer än 12 miljoner ton sojabönor när det nuvarande regleringsåret är klart i september. Förra året köpte Kina knappt 13 miljoner ton.

De brasilianska jordbrukarnas transporter till Kina har i stort sett inte påverkats alls av COVID-19-krisen. Brazilian Association of Vegetable Oil Industries (Abiove) upprätthåller sin prognos för både nationens skörd och sin export till världens näst största ekonomi. Kina står för 75 procent av Brasiliens sojabönsexport.

Den internationella handeln med sojabönor kommer att expandera igen. Brasiliens försäljning till Kina utvecklas ständigt. 2014 stod Kina som köpare av 32 miljoner ton. År 2018 köpte Kina 68 miljoner ton och 2019 58 miljoner ton. För 2020 beräknar Abiove en försäljning på över 55 miljoner ton. Brasilien är en historisk och strategisk partner för Kina när det gäller soja.

Samtidigt förväntas Japan importera mer sojabönor under de kommande två regleringsåren då det nyligen träffade en överenskommelse med USA, Brasilien och Kanada. Tokyo beräknas importera 3,386 miljoner ton under 2019–2020 och 3,405 miljoner ton 2020–2021.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära