Följ oss

Nyheter

I väntan på havre och korn

Publicerat

den

Minskad efterfrågan på sädesslagen korn och havreKorn har fallit i onåd hos uppfödare av till exempel hästar som inte längre använder detta sädesslag som foder i samma utsträckning som förr. Bryggerinäringen är emellertid fortfarande en stor användare av detta sädesslag i sin produktion av öl.

Det fanns en tid, bara sjuttio år sedan, då en stor del av den amerikanska mellanvästerns jordbruksmark omfattades av korn- och havrefält, totalt sett cirka 50 miljoner hektar i allt. Både korn och havre är sädesslag som är rika på både olja och fibrer, och användes huvudsakligen som foder till de miljontals hästar som användes för att driva jordbruken i västvärlden. När sedan industrialiseringen satte fart försvann arbetshästarna till förmån för traktorer. I samband med detta fick även odlingen av sådana sädesslag som havre och korn en minskad betydelse för jordbrukarnas ekonomi. Antalet hektar som nu används för odling av dessa små ödmjuka sädesslag uppgår nu till mindre än 10 procent av vad som användes under rekordåren på 1940-talet.

Det är framförallt havre som har minskat i betydelse, detta trots de aggressiva marknadsföringskampanjer som dess odlare har ordnat de senaste åren. Korn har fortfarande kvar en viktig roll inom jordbruket, framförallt beroende på dess betydelse för bryggerinäringen eftersom öl är en dryck som få konsumenter vill ge upp.

Nya livsmedel ingen framgång

För ett par år sedan meddelade ett par italienska forskare att de utvecklat en pasta som är gjord på korn. Skulle dessa kunna ta denna produkt till livsmedelsbutikerna skulle de – i alla fall i teorin – kunna märka denna med orden ”Kan minska risken för hjärtsjukdomar”. Detta betyder att de hästar som användes inom jordbruket njöt av en mycket hälsosam kost då både havre och korn är utmärkta födoämnen som bland annat innehåller lösliga fibrer som forskarna kopplat till sänkt kolesterol och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Faktum är att det amerikanska livsmedelsverket, FDA, sedan ett antal år tillåter att livsmedelstillverkare använder sig av sådan marknadsföring för livsmedel som innehåller havre och korn. Runt om i världen har allt fler jordbrukare börjat experimentera med gamla tiders grödor. Matforskare har experimenterat med livsmedel som till exempel tortillas, crepes, pannkakor och nudlar, för att till största del göra dem på korn istället för de traditionella grödorna majs, vete och ris. Efterfrågan på dessa produkter är emellertid fortsatt låg, och de offentliga siffrorna avseende skörden i både Kanada och USA visar på rekordlåga skördar av dessa hälsosamma grödor i år. Tydligen gillar vi fortfarande vårt kött och vår potatis bättre även om det inte är lika nyttigt eller hälsosamt.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära