Connect with us

Nyheter

Virus ger högre pris på gris

Published

on

Lean hogs i vinterlandskap

Lean hogsEtt virus som dödar griskultingar drabbar just nu de amerikanska svinuppfödarna, vilket driver upp priserna på marknaden för lean hogs, vilket i sin tur kan leda till att priset som konsumenterna betalar i butik kan stiga.

Sjukdomen har redan spridits till jordbruk i minst 22 av USAs 50 stater och hotar att minska utbudet på både lång och kort sikt, vilket har lett till handlarna tror att priset på lean hogs kommer att nå en rekordhög nivå under 2014. Terminskontrakten på lean hogs noteras just nu till det högsta priset på sju veckor och handlas sex procent högre än för en månad sedan.

PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Viruset gör att dessa både kräks och får diarré. PED-viruset är emellertid inte något som utgör en fara för människor eller matsäkerhet enligt de veterinärer som har kopplats in för att undersöka detta. Den nordamerikanska stammen av viruset är nästan identisk med den version som drabbade den kinesiska svinuppfödningen under 2012.

Spridningen av PED-viruset är oklar eftersom de amerikanska uppfödarna inte måste rapportera olyckor eller dödsfall till myndigheterna. Kinesisktägda Smithfield Foods, världens största fläskproducent, har tillsammans med andra företag i branschen gjort uppskattningen att cirka tio procent av de amerikanska suggorna har smittats med PED-viruset och att detta kan sprida sig till deras avkomma.

Smithfield, som är ett dotterbolag till Shuanghui International Holdings, sade förra månaden att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Hormel Foods, som säljer varumärket SPAM, en typ av förkokt konserverat fläskkött, har nyligen varnat sina aktieägare för att företagets omsättning och resultat kan komma att drabbas av det potentiellt volatila priset på fläskkött under 2014.

I ett försök att bekämpa denna sjukdom har de amerikanska grisbönderna fördubblat säkerhetsåtgärderna och desinficerar både verktyg och de anställdas skodon. Frågan är emellertid om detta räcker, då viruset drabbat såväl Kina som USA finns anledning att oroa sig för att det kommer att få ytterligare spridning globalt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära