Följ oss

Nyheter

Naturgas, det handlar om re-allokering

Publicerat

den

Naturgas

Det finns cirka 12,4 miljarder USD placerade i råvarutillgångar som kommer att re-allokeras under 2014 som en följd av ändrade viktfördelning i DJ-UBS CI och S&P GSCI.

Naturgasen var en av 2013 års stora vinnare på råvarumarknaden efter den fantastiska comeback som denna råvara gjorde under de två sista månaderna under slutet av året. Uppgången gjorde att denna energiråvara kom att avsluta börsåret 2013 som en av de största vinnarna i råvaruindexen S&P GSCI och DJ-UBS CI, vilka slutade året med en uppgång om 9,2 respektive 5,0 procent.

Vid april 2013 hade priset på naturgas stigit med nästan 30 procent som en följd av kallt väder och en ökad efterfrågan från elproducenter, då kostnaden för att använda kol hade stigit på grund av strängare miljöregler. Under maj samma år föll priset med nästan lika mycket då sommaren med sitt varmare klimat närmade sig. Detta prisfall var det största fallet på naturgasmarknaden sedan augusti 2012. Fallet fortsatte sedan under juni och naturgaspriset hade då fallit tillbaka till samma nivåer som i början av 2013. I oktober 2013 låg naturgaspriset 6,4 procent längre än i början av året. I tabellen nedan redovisas utvecklingen månad för månad. Notera backwardationen under den sista månaden.

Naturgas och indexKälla: S&P Dow Jones Indices. Data avser perioden 1 januari 2013 till och med 31 januari 2013. S&P GSCI Natural Gas Index, S&P GSCI Natural Gas Index Excess Return samt S&P GSCI Natural Gas Index Total Return.

Tyvärr för S&P GSCI, så viktas världsproduktionen och justeras för volymen, vilket gör att naturgas endast fick en vikt om 2,5 procent under 2013 och 2,6 procent under 2014 i detta index. Samma index hade en vikt om 2,8 procent i guld så de fungerar åt båda hållen.

I det andra indexet, DJ-UBS, hade naturgasen en vikt på 10,4 procent under 2013, vilket hjälpt till att kompensera att detta index hade en indexvikt om 10,8 procent i guld.

Alla sektorer in de båda råvaruindexen var förlorare under 2013, med undantag för energisektorn. Olikheterna i beräkningen av indexvikterna gjorde stor skillnad i den årliga utvecklingen när S&P GSCI backade med 1,2 procent och DJ-UBS föll med 9,5 procent.

DJ-UBS och CI S&P GSCI

En av de stora frågorna vid sidan av vilken råvara kommer att vara vinnare eller förlorare år 2014 är hur re-allokeringen kommer att påverka marknaden? Från tidigare pressreleaser drar vi slutsatsen att re-allokeringen av DJ–UBS och S&P GSCI kommer att medföra att cirka 12,4 miljarder USD kommer att re-allokeras, något som redan har påbörjats.

raKälla: S&P Dow Jones Indices. Estimated Assets Tracking each index per den sista december 2012.

Nyheter

Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi

Publicerat

den

Kyligare klimat

Guldprospekterings- och utvecklingsföretaget Northgold, som sedan 2022 är noterat på Nasdaq First North Growth Market, prospekterar med framgång i det underinvesterade mellanösterbottniska guldbältet i mellersta Finland. Northgold har under de senaste två åren lyckats fördubbla resurserna i sitt flaggskeppsprojekt Kopsa till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter. Under perioden 10 till 24 september genomför bolaget en företrädesemission. [sponsrad artikel]

Guld är en viktig internationell handelsvara och Finland är en av de mer attraktiva jurisdiktionerna med den högsta koncentrationen av guldmineralisering i Europa. En av de aktörer som för närvarande prospekterar i mellanösterbottniska guldbältet är Northgold, som har flera parallella projekt i området. Sedan noteringen våren 2022 har Northgold ökat sina resurser till över 1 miljon uns guldekvivalenter, varav 0,99 miljoner uppfyller NI 43-101 eller JORC-kraven.

Seppo Tuovinen, VD för Northgold
Seppo Tuovinen, VD för Northgold

–Vårt flaggskepp är Kopsa guld-kopparprojektet, som även inkluderar en villkorligt godkänd gruvkoncession. Våra två andra guldprojekt är Kiimalatrenden med de största fyndigheterna, Ängesneva och Vesiperä. Under 2023 förvärvade vi dessutom Hirsikangas guldprojekt, säger Seppo Tuovinen, vd på Northgold.

Northgolds flaggskepp Kopsa är en av Finlands största outvecklade guldfyndigheter. Här är potentialen hög och bolagets fokus sedan noteringen för två år sedan har varit att genomföra borrprogram, främst på Kopsa, där ytterligare 6 200 meter har borrats. Borrningen har resulterat i en fördubbling av resurserna till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter.

Ny strategi upprätthåller befintlig tillgångsbas

Parallellt med den pågående emissionen har Northgold, med utgångspunkt från dialoger med befintliga aktieägare och det rådande marknadsklimatet, valt att uppdatera sin strategi.

–De mindre och mer juniora prospekteringsbolagens aktiekurser har på senare tid inte rört sig nämnvärt uppåt, trots att guldpriserna har nått nya rekordnivåer. Vår nya strategi innebär att vi kommer att behålla de nuvarande tillgångarna på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt fortsätta att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten såväl som strukturaffärsmöjligheter. Inga nya borrprogram kommer att initieras i nuläget. Vi avvaktar i stället och ser hur marknaden utvecklas framöver, säger Seppo Tuovinen.

Enligt den nya strategin kommer Northgold att upprätthålla den nuvarande tillgångsbasen på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt fortsätter bolaget att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten samt strukturaffärer och möjligheter. 

–Den nya strategin skapar de bästa möjligheterna att maximera värdet för aktieägarna under rådande omständigheter, säger Seppo Tuovinen.

Goda förutsättningar för ett fortsatt högt guldpris

Guldpriset är självklart en viktig faktor för Northgold. De senaste fem åren har guldpriset på världsmarknaden dubblerats och Seppo Tuovinen betraktar förutsättningarna för fortsatt höga prisnivåer som goda.

Borrprover
Borrprover från genomförd prospektering.

–Några faktorer som kan fortsätta påverka guldpriset i positiv riktning är ihållande inflation, risk för recession, geopolitisk osäkerhet och avtagande globalt beroende av den amerikanska dollarn, säger han.

Några parametrar som talar för Northgold som en attraktiv investering för presumtiva aktieägare är det faktum att de infrastrukturella förutsättningarna i det mellanösterbottniska guldbältet är mycket goda med närhet till tågförbindelser, hamnar och ett väletablerat vägnät. Området är dessutom topprankat och ett attraktivt prospekteringsområde för internationella prospekterings- och utvecklingsföretag. En erfaren ledning och styrelse är ytterligare en styrka för Northgolds del.

–Vi har under de senaste åren dessutom bevisat vår förmåga att öka resurserna med effektiv borrning på Kopsa, säger Seppo Tuovinen.

Fortsätt läsa

Nyheter

En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga

Publicerat

den

Graf över Världens stålproduktion sedan år 1950.

Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.

Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.

Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son förklarar marknaden för järnmalm och stål.
Fortsätt läsa

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära