Följ oss

Nyheter

Två olika sorters nickel

Publicerat

den

En tacka med nickel

Nickelmarknaden kan komma att bli nästa råvarumarknad som utsätts för utbudsbrist. Vi har tidigare nämnt att USA adderar nickel och zink till listan på kritiska mineraler. Trots detta spår analysföretaget Global Palladium Fund ett globalt nickelöverskott på 59 Kt under 2022.

Nickel-tacka

Den globala nickelmarknaden är uppdelad mellan höggradigt nickel (LME-leverbart nickel) och NPI-nickel (tackjärn), det är alltså frågan om två olika nickelsorter med helt olika användningsområden.

Global Palladium Fund förväntar sig att överskottet kommer att koncentreras till låggradigt nickel-tackjärn (NPI) och att vara starkt beroende av en förväntad ökning av utbudet från Indonesien.

”Effekten av Covid-19 stoppade lanseringen av avsevärt utökad NPI-produktionskapacitet i Indonesien i år, vilket resulterade i ett nickelmarknadsunderskott som sannolikt kommer att vara runt -150KT för 2021,” står det i rapporten. ”Om denna ökade kapacitet kan sättas online, skulle det representera en utbudstillväxt på 20 procent från år till år.”

Enligt Global Palladium Fund skulle ett nickelöverskott vara ett särskilt välkommet resultat för tillverkare av rostfritt stål, som förlitar sig på metallen för sin egen produktion, såväl som för tillverkare av elbilar, trots att de kräver nickel av högre kvalitet för vilket utbudsutsikterna är mindre säkra.

Enligt företagets åsikt är alla ögon riktade mot Indonesien och om det kan öka kapaciteten för att möta den starka efterfrågan på nickel som sannolikt kommer att fortsätta under det nya året.

”Nästa år kommer verkligen att vara en saga om två olika sorters nickel, eftersom situationen för högkvalitativt nickel ser mer finbalanserad ut, med mindre utsikter för kortsiktiga utbudsökningar och sannolikheten för att underskottet ökar i takt med att efterfrågan på elfordonsbatterier i synnerhet ökar”, säger Timothy Harvey, GPFs chef för affärsutveckling, i rapporten.

”När man ser längre fram kommer den mest uttalade obalansen att vara för nickel med låg kolhalt, eftersom aptiten sannolikt kommer att öka dramatiskt samtidigt som tillgången nödvändigtvis kommer att förbli begränsad.”

Även om tillgången på koldioxidsnålt nickel – som produceras med förnybar energi och ibland kombinerat med koldioxidkompensation – är en relativt ny utveckling, växer efterfrågan från investerare och industriella konsumenter snabbt.

Utöver befintliga utmaningar ser marknadsanalytikern att ytterligare utbudsproblem rullar ut på lång sikt, eftersom större granskning av metallers koldioxidavtryck sätter fokus på Indonesien, där utsläppen tenderar att vara högre.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära