Connect with us

Nyheter

Torr vassle, en av de minsta råvarorna på marknaden

Published

on

Torr vassle
Torr vassle

I råvarumarknadsterminologi refererar torr vassle till Dry Whey-terminskontrakt som handlas på den elektroniska handelsplattformen GLOBEX och ClearPort på Chicago Mercantile Exchange. Dry Whey är den torkade vattniga delen eller serumet av mjölk som är kvar efter tillverkningen av ost.

Torr vassle-terminskontrakt handlas under alla månader och omfattar 44 000 pound torr vassle. Kontrakten är noterade i amerikanska dollar och cent för kontantavräkning och den sista handelsdagen är på arbetsdagen omedelbart före dagen då USDA tillkännager torrvasslepriset för den kontraktmånaden. Terminer handlas under symbolen DY och lägsta fluktuationen är 11,00 USD per kontrakt.

Tre av fyra komponenter som prissätter mjölk

Ost, smör och fettfri torrmjölk är tre av de fyra komponenterna i USDA:s mjölkprisformel. CMEs genomsnittliga veckopris har antagits av tillverkare/leverantörer för att prissätta kundkontrakt för dessa varor. Även om det inte är perfekt, är det ett system som fungerar och är allmänt accepterat av branschen.

Före antagandet av jordbrukslagen 2014 (Farm Bill) tillät amerikansk lag att regeringen köpte ost, smör och torrmjölk för att uppnå ett basmjölkpris för att stödja landets mjölkbönder. Detta program har på ett eller annat sätt funnits sedan 1949. Den enda primära råvaran som inte ingår i USDA:s supportprogram var torr vassle.

På grund av att USDA lämnade denna råvara till den fria marknaden har det som tidigare varit en nästan värdelös biprodukt av osttillverkningsprocessen blivit en blomstrande industri med enorm tillväxt och lönsamhet under de senaste 20 åren. I vissa fall har ost blivit biprodukten för att komma till vasslen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *