Connect with us

Nyheter

Enormt fynd av litium i USA

Published

on

Litium - en råvara i USA

Råvaran litium

Enormt fynd av litium gör USA självförsörjande på den allt viktigare råvaran.  Optimala förhållanden för produktion.

Råvaran litium är enormt viktig för vårt moderna samhälle och en grundkomponent i nästan allt som har med grön utveckling att göra. Litium används i litiumjonbatterier, som återfinns i nästan alla bärbara batteridrivna apparater eftersom de har hög energitäthet. Vi vill alla ha längre batteritid och fler funktioner, utan att mobilen eller datorn blir större eller tyngre. Den typen av batterier är också vad som gör att elbilar kan få acceptabel räckvidd. Litium behövs även inom militära tillämpningar, medicin, kemiindustrin och flera andra områden.

150 gånger större än Silver Peak

Forskare vid University of Wyoming har nu hittat en litium-fyndighet i Rock Springs som innehåller upp till 150 gånger mer litium än som finns i USAs hittills största litium-projekt, Silver Peak i Nevada. Fältet på 25 kvadrat-mile innehåller 228.000 ton litium, men bergformationen sträcker sig över 20.000 kvadrat-mile och skulle kunna innehålla upp till 18 miljoner ton litium.

USA importerar idag 80 % av sitt litium-behov, men med den nya fyndigheten kan USA bli självförsörjande. I ett best case-scenario motsvarar fyndigheten 720 år av världens årliga produktion.

Inte nog med att fyndet är enormt, två andra faktorer är dessutom optimala. Först och främst så ligger litiumet på ett sådant sätt att det är lätt att få upp ur marken. Det andra är att det behövs natriumkarbonat för att processa litiumet, och det finns det gott om relativt nära.

Det kan även tilläggas att forskarna inte letade efter litium. De tog bergprover för att undersöka förutsättningarna för att lagra koldioxid.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    4 augusti, 2013 at 15:10

    Det känns som att vi hittar mer och mer råvaror i världen, tvärt emot allt peak-prat för några år sedan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *