Följ oss

Analys

SHB Råvaruplanket 19 september 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerCentralbankerna har sista ordet

Bottenfiske lönade sig

För ett kvartal sedan hittade vi mycket som pekade på att vi var nära botten i det negativa sentimentet. Det ser alltid som mörkast ut innan det vänder – och så var det även den gången. Vi trodde att olja, bas- och ädelmetaller skulle stiga från låga nivåer. Ett kvartal senare står de flesta råvaror 15-20 % högre i pris och årets utveckling påminner om ett ”V”.

Goda utsikter trots fladdrig realekonomi

Högre priser på råvaror och nedreviderade utsikter för de stora ekonomierna skapar förnimmelser av en marknad likt ett korthus. Vi lutar oss dock mot att Kina intensifierat stimulansvågen och att centralbankerna åter satt ner foten både genom mycket prat men till slut även handling, viktigast genom QE3. Perioder med lättare penningpolitik har under de senaste åren gett en råvarumarknad som ”glider uppåt”. Med stimulanser i luften tror vi att breda råvaruindex kommer stiga under resten av året. I en sådan miljö, med ett starkare Kina och stimulanspengar i systemet, förväntar vi oss att bas- och ädelmetaller kommer stiga mer än olja och spannmål. Guld har fått styrfart uppåt på utsikterna om frikostig penningpolitik i USA och Europa och vi intensifierar vår tro på ett stigande guldpris.

Oljerallyt drivet av ”en perfekt storm”

Strejken i Norge, stundande orkansäsong på Atlanten, konflikten mellan Israel och Iran samt ökad riskvilja på finansiella marknaden är oberoende händelser som snabbt drivit upp oljan från årslägsta omkring midsommar. Vi tycker att underliggande fundamenta är väl balanserad och ser inte högre oljepriser med mindre än en krigshandling från Israel mot Iran – vilket vi håller som osannolikt före valet i USA.

Vete har nått toppen

Efter den amerikanska torkans inverkan på vetepriset har mycket elände prisats in i grödan som, trots allt, har goda lagernivåer. Vi tror på lägre priser.

Kopparpriset och QE / LTRO stimulanser

Prognoser från SHB på ädelmetaller, energi, basmetaller och jordbruk

Basmetaller

Kinas nedgång är inprisad

Det kan tyckas udda att vi håller basmetallerna bland det mest köpvärda i råvaru-universum just nu när ekonomer reviderat ner kinas tillväxtutsikter och Kina konsumerar 45 % av den globala produktionen av dessa konjunkturkänsliga metaller. Svaga globala tillväxtutsikter och en inbromsning i Kina är dock knappast en överraskning för någon längre. Kinas inköpschefsindex har kretsat omkring 50 i 12 månader nu. Fysiska handlare har haft gott om tid att sälja av lager av metall medan hedgefonder har kunnat ta positioner för en fallande marknad under lång tid. Därmed är också ett sämre Kina inprisat i dagens låga nivåer på basmetaller. Ett tydligt tecken på det är att basmetallerna inte föll när svag kinesisk makrodata för augusti släpptes.

Ny våg av stimulanser

Den kinesiska ekonomin har inte responderat speciellt väl på de stimulanser som har annonserats. Förklaringen är enkel; efterfrågan på krediter är klart lägre och därför får inte centralbankens likviditetsinjektioner lika stor effekt som under tidigare cykler. Vi tänker oss att de kinesiska ledarna har blivit tagna på sängen av den starka inbromsningen, delvis därför att de – som många andra- underskattat eurokrisens styrka och därmed underskattat exportbortfallets påverkan på BNP. Ledarna har helt enkelt hamnat bakom kurvan i ambitionen att styra ekonomin. I kölvattnet ser vi att ytterligare stimulansåtgärder annonserats. Denna gång dock inte i form av ökade krediter utan i form av infrastruktur projekt. Den medicin som fungerade så väl 2009. På längre sikt skapar detta mer av samma problem som man redan har men på kort sikt hjälper det ekonomin att hålla farten uppe.

Se upp för sojaprisdriven inflation

Sommarens värmebölja i USA har drivit upp priserna på bland annat sojabönor. Kina är världens största importör med en självförsörjningsgrad på låga 15 %. Kinas inflation drivs till stor del av livsmedelspriserna där soja är den enskilt viktigaste komponenten. I grafen till höger ses det starka sambandet mellan förändringar i sojapriset och kinas matinflation. Vi flaggar för att Kina står inför en kraftigt ökande importerad inflation från den stundande globala matpriskrisen simultant som inhemska stimulanser bidrar till inflationen. Två oberoende händelser som kommer verka för att mönstret med en allt starkare inhemsk konjunkturcykel i Kina håller på att växa fram -först stimulans sedan inflation.

Lång basmetallkorgen och lång nickel

Diagram över infrastruktur, elproduktion och sojapriset

Energi

USA ovilligt att stödja Israel

Under hela året har oljan handlats upp och ner på konflikten mellan Israel och Iran. Israel vill undanröja Irans möjligheter att anrika uran till halter dugliga för kärnvapen. Sanktionerna från USA och Europa gör att Iran nu har mycket svårt att exportera olja och därmed har produktionen fallit. I dag är det bara Indien och Kina som köper Irans olja.

Nyligen uttryckte Israels premiärminister, Netanyahu frustration över att USA sagt att man har ett år på sig att agera före Iran lyckats utveckla kärnvapen. Uttalandet är den första publika indikationen på att Washington och Israel inte drar jämt om hur Tehran ska hanteras. Israel fokuserar på riskerna kring att Iran skaffar sig möjligheterna att bygga kärnvapen medan USA avvaktar i fall de verkligen bygger kärnvapen. Vi tror inte att Israel vågar gå i krig med Iran utan stöd från USA, vilket israelerna verkar ha svårt att få under den rådande presidentvalskampanjen i USA. Mot den bakgrunden tycker vi att Brent handlas på höga nivåer med en stor riskpremie som snabbt kan pysa ut.

Utbudsstörningar i Nordsjön

Brent handlas FOB Shetlandsöarna. Utbudsstörningar i Nordsjön har haft en kraftig inverkan på priset under september. Dessa är av tillfällig art, Nordsjön kommer öka med 25 % i oktober och vi ser mer nedsida än uppsida i Brentpriset rent fundamentalt. Att centralbankerna står på gasen väger dock på uppsidan. Vi upprepar vår prognos för H2 på 110 USD.

Nu handlar SHB Power mot Q1 terminspris

Alla grundläggande fundamenta talar för låga elpriser; mycket vatten i magasinen inför vintern, låga kolpris, lågt pris på utsläppsrätter och en situation för kärnkraften som ser ovanligt bra ut. Dessa fundamenta är också inprisat i terminskurvan som handlas på riktigt låga nivåer. Vi ser därför att den samlade bilden talar för att risken ligger för högre elpriser den här vintern. Vad som krävs för att ge priset styrfart uppåt är ett omslag i väderprognosen, från nu rådande blöta läge med mycket vatten i magasinen. I grafen till höger är noll ett normalår för vattenmagasinen, definierat som senaste fem årens medelvärde för vattenståndet.

Lång El

Diagram över energi, olja och riskaptit

Ädelmetaller

ECB och Fed har riggat för guld-rally

Vi har trott på stigande guld- och silverpriser sedan i april då vi såg den upptornande skuldkrisen och svaga amerikanska ekonomin som goda skäl för investarere att söka sig till de ädla värdebevarande metallerna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Under de senaste veckorna har EMU:s stödfond ESM kommit i ordning, ECB har signalerat oändliga interventioner och ovanpå detta lanserade Fed QE3. När det gäller Fed är det anmärkningsvärt vad den centralbanken har utfäst sig att göra. Man ska fortsätta eller öka stimulansåtgärderna fram till att utsikterna för arbetsmarknaden förbättras påtagligt förutsatt att centralbankens inflationsmål möts. Inflationsförväntningarna hoppade också upp kraftigt efter Feds besked och guldet har handlats hand i hand med förväntningarna, se bild upp till höger.

Åtgärderna från centralbankerna skapar den sedvanliga ”chock och bävan”-effekten. Tillgångspriserna stiger när centralbankernas balansräkning växer. Den enkla förklaringen lyder: mer risk för skattebetalarna betyder mindre risk för privat sektor. Guld och silver gynnas särskilt i egenskap av traditionellt skydd mot inflation. Guld har stigit 70 % under Feds två tidigare QE perioder då man hållit lånekostnaderna låga och köpt obligationer för 2,3 triljoner USD. Nu ska Fed köpa obligationer för 40 miljarder USD i månaden och hålla räntorna låga till 2015. Vi tror därför på högre guld och silverpriser.

Platina-brist efter strejkerna

Oron i Syd-afrikas platinagruvor har fått platinapriset att rusa. Vågen av uppror startade i gruvan Marikana som ägs av Lonmin och Anglo. Produktionen har nu varit stängd i fem veckor efter att polis öppnat eld mot gruvarbetare. Anglo har stängt fem andra gruvschakt för att kunna garantera säkerheten för arbetskraften, som består av 26 000 personer. Gold Fields är en annan producent som haft två strejker som avlöst varandra.

Platinagruvorna i Syd-afrika är dåligt mekaniserade har dålig infrastruktur och är därför arbetskraftintensiva. I början på året hade Impala en strejk som varade i 6 veckor vilket då fick priset att rusa. Vi tror att orosvågen kommer att fortsätta och konsekvenserna av den kommer försämra produktionen i Syd-afrika som står för 76 % av den globala produktionen.

Lång guld och ädelmetallkorgen

Diagram över guldpris och platinapris

Jordbruk

Torkan har satt sina spår

Efter en vinter och vår som såg mycket lovande ut för årets grödor så kom den värsta torkan i USA på mannaminne och förstörde mellan 12-15 % av den amerikanska soja- och majsskörden. Bristen på majs driver upp priset på vete som kan ersätta majs som djurfoder.

I den senaste rapporten från amerikanska jordbruksdepartementet fanns dock få justeringar för vete, soja och majs. Vi tror nu att det mesta från den fundamentala bilden kring årets skörd är känt och marknaden för soja börjar se ”toppig” ut med minskande export de senaste veckorna, trots det har terminerna stigit i pris. Vi tror att priserna kommer vara höga baserat på den strama marknaden men tror att terminskurvan kommer att skifta nedåt.

Framför oss ligger nu sådd av höstvete i USA, Europa och kring Svarta Havet, skörd av höstvete i Australien och sedan skörd av höstvete, soja och majs i Argentina och Brasilien efter nyår.

”Demand destruction” för majs

Efterfrågan på spannmål må vara inelastisk när vi människor konsumerar spannmålsbaserad mat. För djurfoder och etanoltillverkning är däremot kalkylerna avgörande för efterfrågan. Vi ser nu att en stor mängd köttdjur slaktas ut, framför allt i USA därför att fodret har blivit för dyrt med nuvarande köttpriser. Vi ser också att USAs etanolproduktion saktar ner även om marginalen åter blivit positiv med dagens höga pris på råolja som driver upp priset på bensin.

Starkt för soja svagt för vete

Starkast fundamenta har fortfarande soja där kinas import ligger kring rekord varje månad, trots höga priser. Kina har förmodligen nått sitt inhemska produktionstak och importen stiger för varje år. Soja har också längst till dess att odlingsåret avslutas med skörd i Argentina i februari. Svagast fundamenta finner vi för vete där utgående lager är bra och med mindre substitutionsdrivet stöd från majs så har vete stor fallhöjd sett över de kommande 6 månaderna. Det kanske bästa tecknet på att spannmålsmarknaden är ”toppig” är att den inte ”orkar” stiga ens när normalt prisdrivande data kommer ut.

Kort vete

Spreaden: Kort majs lång live cattle

Prisutvecklin på majs - Köttdjur - Etanol

Data

Priser på stål, järnmalm, skrot, olja och bensin

[box]SHB Råvaruplanket är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The market has faced a ”quadruple whammy”:

#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.

#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”

#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.

#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.

These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.

That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.

U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.

With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.

Fortsätt läsa

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära