Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 24 maj 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerDen senaste tiden har vi haft en negativ syn på makroutvecklingen. Makrostatistiken har överlag stött denna syn, som dock inte reflekterats i marknaderna. Visst finns det ljusglimtar, speciellt på hushållssidan i USA där konsumentförtroendet stigit kraftigt. Inköpschefsindex i Kina har dock fortsatt att falla, denna vecka det preliminära från HSBC, och trots viss återhämtning i Eurozonens inköpschefsindex tyder dessa på fortsatt recession.

Det var länge sedan vi såg så stora marknadsrörelser som under Fedchefen Bernankes utfrågning inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott. Hans huvudbudskap var att Fed kan komma att dra ned på takten i sina tillgångsköp redan i närtid men att data kommer att avgöra. Vi tycker oss utläsa att Bernanke känner sig tvingad att spegla en spirande majoritets syn i frågan. Själv hade han förmodligen velat sända ett något mjukare budskap.

De guldpåverkande inflationsförväntningarna har också dämpats, och är nu något under nivåer förenliga med ett uppfyllande av Feds inflationsmål under nästföljande 10 år. Den låga inflationen riskerar att bli ett problem för USA:s centralbank. Arbetsmarknaden sitter fortsatt i förarsätet. Om sysselsättningen (non-farm payrolls) fortsätter att öka med mer än 200 000 per månad ter sig ett försök till mindre stimulanser rimlig, knappast i juni men kanske 31:e juli eller den 18:e september. Protokollet från Fed:s majmöte får sägas ha spätt på denna oro.

Handelsbankens råvaruindex i USA

Basmetallerna

Ben skakar om

Basmetallerna handlas i princip oförändrade under veckan. Efter några starka dagar med stigande priser fick vi se priserna vända efter sämre kinadata än väntat och Ben Bernankes som talade om att dra tillbaka stimulans. Under maj månad har vi sett investerare gå ur sina korta positioner i koppar och priset har under månaden stigit med 7,4 %. Veckans svaga data från Kina har dock öppnat upp för att i en del korta positioner återupptas på oro om försvagad efterfråga från världens största kopparkonsument.

På utbudssidan lider kopparmarknaden av två olyckor – förra veckans ras i Freeports koppargruva i Grasberg, som nu tagit 28 människors liv, samt det jordskred i Utah för en månad sen som tvingat Rio Tintos gruva att göra uppehåll i produktionen. Tillsammans står dessa två gruvor för 4-5 % av den globala produktionen och om utbudstörningen håller i sig kommer det påverka priset på metallen.

Graf på kopparpris och Rio Tinto-gruva

Den fysiska marknaden för basmetaller är stark och efter vårens nedgång ser vi basmetallerna som köpvärda på dessa nivåer. Vi tror på: LONG BASMET H

Ädelmetaller

Guldet fortfarande dyrt

I måndags testade guldet på allvar bottennivåerna från april, och vi tillbringade flera timmar under 1350 dollar per uns. Nivåerna höll dock och vi fick en ganska kraftig rekyl upp till 1400 dollar mot slutet av dagen då en uppsjö av fyndköpare skulle in, och de som kortat guld under dagen fick täcka sina positioner. Sedan dess har vi haft utfrågning av Big Ben Bernanke, vi har haft lite röriga signaler från Japans centralbankschef, och marknaderna har rört sig åt olika håll. Vi summerar veckan med att börserna fallit, räntorna har stigit, och guldet har stigit. Guldet handlar 2,5 % över förra fredagens nivåer.

Vi kan inte annat än undra om inte de två senaste dagarnas börsfall egentligen borde skapat lite större köptryck på guldet, och de som fyndköpt under veckan kanske måste rannsaka sig snart igen. För nu ser det ut som att guldet och silvret inte kommer att generera några jätterörelser åt något håll. Vi är dock fortsatt väldigt negativa till guld, och om vi handlar ner under de nu väldigt viktiga 1350 dollar per uns så kommer det att öppna upp för ytterligare en stark våg av utförsäljningar. Fortfarande inte fyndköpsläge!

Guldpris och silverpris på Comex

Urprisningen av QE driver ner guldet ytterligare samtidigt som dollarn stärks, vilket i sin tur ger lägre guld. Vi tror på: SHRT GULD H

Energi

Reviderad oljeprognos

Vår oljeprognos för 2013 revideras visserligen ned en dollar till 109 men den svaga balansen, dvs kraftigt stigande efterfrågan, underhållsarbete och risk för produktionsbortfall under orkansäsongen senare i sommar gör att vi tror på fortsatt höga prisnivåer. Vi reviderar däremot oljeprognosen för 2014 med 10 dollar till 105 då reservkapaciteten ser ut att öka främst från OPEC. Vi bedömer dock fortfarande att risken finns på uppsidan till följd av en betydande politisk risk, främst kring Iran, samt att bättre balansera kapacitetsökningar och produktionsbortfall. Vi räknar också med att tillväxttakten för den amerikanska skifferproduktionen mattas av inom några år.

Inga större rörelser på elmarknaden men kontraktet Q32013 backar med 50 cent till 35.10 euro. Energibalansen ser ut att förbättras med ca 1.5 TWh till -18 TWh mot normalt samtidigt som såväl utsläppsrätter och kol handlas oförändrat. Det är egentligen bara spotpriset som överraskar på uppsidan och givet det blöta och varma vädret i kombination med en full vårflod får nivån betecknas som hög, snittet för maj har varit 36.85 euro hittills att jämföra med förra årets nivå om 28.6 euro. Kol och CO2 har stabiliserats så det skall till en kraftig förändring på energiblansen för att driva priset åt endera hållet.

Handelsbankens prognos för pris på olja (brent) för 2013, 2014 och 2015

Livsmedel

Vi tror på lägre priser

En rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, pekar mot en rekordskörd av vete och annat spannmål i år. Det har satt prisbilden i gungning och vi tror att vi kan få se ett prisfall på 15–20 procent. Skördeåret 2012/2013 var katastrofalt för flera av världens största veteproducenter. Den amerikanska mellanvästern noterade den torraste sommaren på 54 år och från Ryssland och Ukraina kom alarmerande rapporter om att stora delar av skörden torkade in. Det minskade utbudet ledde till att vetepriset gick i taket på råvarubörserna i Chicago och Paris. Rekordpriserna gav samtidigt producenterna incitament till att odla upp större arealer, vilket är en förklaring till årets väntade rekordsiffra.

Historiskt sett är det också högst ovanligt med två extrema väderår i följd. Sådana inträffar bara vart tionde år eller så. Det spär på förväntningarna på årets skörd. Enligt USDA uppskattas den globala veteskörden till 701 miljoner ton säsongen 2013/14, 45 miljoner ton mer än i fjol. Efter fjolårets svaga skörd är nivåerna i spannmålslagren låga. Det innebär att det finns en riskpremie i handeln som bromsar ett snabbare initialt prisfall efter USDAprognosen. Marknaden vill få bekräftelse på att förväntningarna på årets skörd verkligen infrias. På pappret ser allting väldigt bra ut. Nästa steg är att se att skörden verkligen matchar prognosen, sedan kommer priserna att börja handlas ned på allvar. Redan om tre, fyra veckor börjar skördetröskorna rulla i USA, följt av Ryssland och sedan Europa. Sist ut är Australien i slutet av året. Allteftersom skörden bärgas hem tror vi priserna också att faller. Scenariot förutsätter bra väder och det är alltid ett osäkerhetsmoment när det gäller spannmål. Men just nu ser det ut som att vi kommer att få den tredje största skörden någonsin.

Fallande vetepris under 2012 och 2013

Efter att alla frön är i jorden och prognoser på rekordskördar duggar tätt så finns alla förutsättningar för att priserna på de tre stora grödorna soja, majs och vete att falla fram till skörden är bärgad. Vi tror på: SHRT LIVSMEDEL H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 24 maj 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära