Analys
SHB Råvarubrevet 23 augusti 2013
Råvaror allmänt
Har katalysatorn kommit?
Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och Iran), det är en perfekt cocktail för stigande råvarupriser. (En cocktail ska som bekant bestå av tre ingredienser varav en skall vara starkare).
Vi har favoriserat kinaexponerade råvaror under hela året utan stor framgång. Vi har väntat på en katalysator som skulle driva på marknaden som stirrat sig blind på Kinas fallande BNP. Nu har juli månads data från Kina varit bra och följts upp av ett preliminärt starkare inköpschefsindex för augusti (50.1 mot juli 47.7). Kanske är detta de första tecknen på att Kinas ekonomi stabiliseras och kommer fortsätta starkare snarare än svagare under resten av året. I så fall har basmetallerna en given uppsida där nickel har potential att stiga med 10-15%.
Basmetaller
Kina i fokus
Veckans preliminära PMI (inköpschefsindex) från Kina överraskade marknaden och vände en fallande trend. Trots det stannar metallerna på minus denna vecka där nickel har haft det tuffast med – 4%, följt av aluminium på -3,5%. Vi ser dock ljust på framtiden där ett starkare Kina ger stöd åt basmetallerna. Det kommer klara signaler från kinesiska ledare där de kommer försvara den lägsta tillåtna tillväxten plus att de tycks oroade att inbromsningen gått för långt och för snabbt.
Troligt nu är att ledarna kommer att finjustera ekonomin så att den uppvisar stabilisering eller uppgång under Q3. Den sena uppgången i PMI förklarar vi med att det råder en stor pessimism i systemet kring Kina och det tar tid att mentalt svänga om till mer positiv anda. Denna effekt kan man utnyttja och handla basmetaller på.
Nickel är den basmetall som gått ner mest under året och med många gruvor som går med förlust på dagens prisnivåer tror vi på stigande priser. Vi tror på: LONG NICKEL H
Ädelmetaller
Guld, alltjämt konstruktiv prisutveckling!
Förra veckan knöt vi an till vårt köpcase för guld, som går emot vår mer basala långsiktiga vy, och som innebär att vi tror att 1450 dollar per uns är en rimlig nivå. Denna veckan har guldet spenderat i ett tight och händelselöst prisintervall mellan 1355 och 1375, men nu på eftermiddagen tog det ny fart uppåt. I skrivande stund ligger vi strax under 1400 dollar, och vi ser ingen anledning till att revidera vare sig vår kortsiktiga vy (minst 1450 dollar), eller vår mer lånsiktiga skepsis. Men för tillfället handlar vi i en bekväm upptrend, och varken Feds protokoll tidigare i veckan, eller inkommande makrodata har gjort något för att ändra denna trenden.
I ett läge där råvaror generellt har viktats ned av institutionella placerare kan guld och silver få en ”omotiverad” uppgång när dessa indexköpare återvänder till råvaror drivit av bättre utsikter för Kina och USA. Vi tror på: LONG GULD H och LONG SILVER H
Energi
Osäkerhet kring energibalansen
SHB Power stiger med 1.5% under veckan på osäkerhet kring energibalansen då låga nederbördsmängder riskerar att försämra energibalansen med 5-6 TWh till ett underskott om -11 TWh. Såväl kol som utsläppsrätter handlas oförändrat men potentialen bör finnas på uppsidan med nuvarande väderprognos. Under årets energidagar i Oslo verkade de flesta överens om att det låga priset på el kommer att bestå fram till 2020. Förnyelsebara investeringar i kombination med ny finsk kärnkraft skapar överskott vilket till viss del balanseras av kolpriskurvan men lägre risk för elprischocker. Skärpta utsläppskrav efter 2020 och utfasning av svenska kärnkraftsverk är en stor osäkerhet men de långa prognoserna har justerats ned till ca 34-35 öre per kWh.
Oljan handlas oförändrat under veckan men geopolitisk risk, starkare ledande indikatorer för OECD och låg reservkapacitet inom OPEC talar för ett fortsatt starkt oljepris. Orkansäsong i USA och säsongsmässigt högre efterfrågan på oljeprodukter i OECD gynnar också bilden för olja. Intressant att se hur snabbt gapet mellan Brent och WTI minskat under sommaren. Från att ha varit närmare 0 i mitten av juli handlas spreaden nu på strax över 5 dollar att jämföra med förra årets snitt om 19 dollar och hela 27.88 dollar som lägst i november 2011. Anledningen till varför vi haft en så stor prisskillnad under 2011 och 2012 är transportbegränsningar i USA som försvårat möjligheten att få ut WTI oljan. En ökad skifferproduktion i kombination med ett lägre kapacitetsutnyttjande hos raffinaderierna har då skapat ett lokalt överskott och pressat WTI marknaden till skillnad från Nordsjöoljan Brent som är en fraktad olja och bättre kan täppa till eventuella arbitragefönster. Detta innebär exempelvis att Brent reagerar mer vid politisk oro och produktionsstörningar. Flera amerikanska infrastrukturella projekt har kommit på plats under 2013 såsom pipelines och förbättrade järnvägslänkar vid terminalerna samtidigt som lokala raffinaderier ökat körningen till nivåer vi inte sett sedan 2007. En förbättrad infrastruktur har också givit lokala raffinaderier tillgång till inhemsk olja av Brent kvalité (dvs light) vilken då ersatt behovet av Brent.
Utsikterna framöver pekar på ett torrare scenario mot normalt vilket i kombination med något starkare kontinentala marknader bör ge fortsatt stöd. Vi tror på: LONG EL
Livsmedel
Volatil jordbruksmarknad
Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete i USA är nu i princip helt klar och vårveteskörden går raskt framåt med bara några få småskurar i vissa områden. Avkastningen på vårvetet uppges vara något över förväntan. Statistics Canada uppskattar landets totala veteskörd till den största veteskörden i Kanada sedan 1991. Australien har bra väderförhållanden för vetet i de södra och sydvästra delarna av landet. Även i Argentina önskas mer regn på redan sådd gröda. I Ukraina är veteskörden i stort sett klar. Den ryska skörden går framåt och både kvalitet och avkastning uppges ha förbättrats under den senaste tiden. Även i EU går skörden framåt i bra fart, i Storbritannien uppges dock (som vanligt) småskurar fördröja skörden. Både avkastning och kvalitet uppges vara hög. Vetepriserna kommer fortsätta att påverkas främst av utvecklingen för majsen i USA.
Priserna på majs i Chicago har handlats upp under den gångna veckan. Torrt väder i en del regioner skapar viss oro över de amerikanska grödorna och priserna går upp och ned utifrån varierande väderprognoser. Än verkar de flesta överens om att det blir en riktigt stor majsskörd i år, frågan är bara hur stor? Den närmsta tiden kommer nog bli fortsatt ganska volatil men vi tror det blir svårt att hålla majsen kvar på nuvarande nivåer när skörden kommer igång på allvar – flera s.k. ”crop tours” pekar även på en i många regioner klart högre avkastning än vad USDA spår.
Priserna på sojabönor i Chicago noteras upp sedan förra veckan, precis som för majsen påverkat av torrt väder i en del områden i USA. En del regn har stabiliserat situationen i vissa områden men på andra håll önskas klart mycket mer. Man ska dock ej glömma att torrt väder samtidigt minskar tidigare oro för eventuell frost senare i september – vid torrt väder mognar den annars ovanligt sent utvecklade grödan klart snabbare. Nästa vecka ser ut att bli ganska torr och varm, varför vi nog kan vänta oss fortsatt oro ett tag till. Om/när regn kommer lär dock nedsidan vara ganska stor för sojabönorna, inte minst efter den senaste tidens snabba och ganska stora uppgång.
Vi håller en fortsatt neutral vy för vårt livmedelsindex.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oill comment: Caught between trade war fears and Iranian supply disruption risk
Brent turned higher yesterday as Trump ramps up pressure on Iran. Slightly lower this morning. Brent traded as low as USD 74.15/b (-2.4%) yesterday but managed to close with a gain of 0.3% at USD 76.2/b Trump signed action for harder sanctions/pressure towards Iranian oil exports. This morning Brent is trading down 0.3% at USD 76/b. The almost linear downward trend since the recent peak in mid-January seems to have faded a bit with price action now a little more sideways it seems.
Crude oil caught between trade war fears and Iranian supply disruption risks. Trump tariff chaos and trade war is no good for global growth and oil demand growth. Business investments and consumer spending will likely fall in the face of these highly erratic and growth negative actions. The oil bears naturally crawl out in response. But supply disruptions as so often before can then rapidly and suddenly turn everything around. Yesterday Trump signed actions for harder pressure on Iran with the potential to drive its exports significantly lower. That Trump would try to drive Iranian oil exports lower has been our expectation all along. The oil market is now caught between increasing fears that an escalating trade war will damage global oil demand growth on the one hand and possible sudden disruption of Iranian oil exports.
Longer dated prices offer good buy-in value. At least in a three-year backward-looking perspective. Longer dated prices are pushed down towards the low points over the past three years and offer good buying opportunity for oil consumers in a backward-looking perspective. However, how it is all going to pan out in the end: Trump trade war damaging global growth driving the oil price lower or Trump disrupting Iranian oil exports driving the oil price higher. Or both but with the effect that oil price continues sideways.
Front-month Brent crude in a sharp downward trend since its recent peak in mid-January. Sideways price level in the autumn was around USD 72-73/b with lows down at USD 70/b.
Front-month Brent crude is no longer in overbought territory. Challenging support of 50 and 100 dma
ICE Gasoil swaps. Deferred contracts offer good value for consumers. At least in a three-year backward-looking perspective.
Analys
The Damocles Sword of OPEC+ hanging over US shale oil producers
Lower as OPEC+ sticks to plan of production hike while Trump-Tariff-Turmoil creates growth concerns. Brent crude traded up at the start of the day yesterday along with Trump-tariffs hitting Mexico and Canada. These were later called off and Brent ended down 1% at USD 75.96/b. OPEC+ standing firm on its planned 120 kb/d production hike in April also drove it lower. Brent is losing another 1% this morning down to USD 75.2/b. The Trump-Tariff-Turmoil is no good for economic growth. China now hitting back by restricting exports of critical metals. Fear for economic slowdown as a consequence of Trump-Tariffs is the biggest drag on oil today.
The Damocles Sword of OPEC+. OPEC+ decided yesterday to stick with its plan: to lift production by 120 kb/d every month for 18 months starting April. Again and again, it has pushed the start of the production increase further into the future. It could do it yet again. That will depend on circumstances of 1) Global oil demand growth and 2) Non-OPEC+ supply growth. All oil producers in the world knows that OPEC+ has a 5-6 mb/d of reserve capacity at hand. It wants to return 2-3 mb/d of this reserve to the market to get back to a more normal reserve level. The now increasingly standing threat of OPEC+ to increase production in ”just a couple of months” is hanging over the world’s oil producers like a Damocles Sward. OPEC+ is essentially saying: ”Produce much more and we will do too, and you will get a much lower price”.
If US shale oil producers embarked on a strong supply growth path heeding calls from Donald Trump for more production and a lower oil price, then OPEC+ would have no other choice than to lift production and let the oil price fall. Trump would get a lower oil price as he wishes for, but he would not get higher US oil production. US shale oil producers would get a lower oil price, lower income and no higher production. US oil production might even fall in the face of a lower oil price with lower price and volume hurting US trade balance as well as producers.
Lower taxes on US oil producers could lead to higher oil production. But no growth = lots of profits. Trump could reduce taxes on US oil production to lower their marginal cost by up to USD 10/b. It could be seen as a 4-year time-limited option to produce more oil at a lower cost as such tax-measures could be reversed by the next president in 4 years. It would be very tempting for them to produce more.
Trump’s energy ambition is boe/d and not b/d and will likely be focused on nat gas and LNG exports. Strong US energy production growth will likely instead be focused on increased natural gas production and a strong rise in US LNG exports. Donald Trump has actually said ”3 m boe/d” growth and not ”3 m b/d” (boe: barrels of oil equivalents). So, some growth in oil and a lot of growth in natural gas production and exports will easily fulfill his target.
Brent crude historical average prices for the 1mth contract and the 60mth contract (5yr) in USD/b and the spread between them. When the market is tight there is a spot premium (orange) on top of the longer dated price. When the market is in surplus there is a discount in the spot price versus the 5yr. We have now had 5 consecutive years with backwardation and spot premiums between USD 11/b and USD 28/b (2022). Now the spot premium to 5yr is at USD 8/b. If market turns to surplus in mid-2025 and inventories starts to rise, then this USD 7/b premium will fall to zero or maybe even turn negative if the surplus is significant. This will depend on global oil demand growth, US shale oil discipline and decisions by OPEC+ in response to that.
US production in November averaged 13.3 mb/d and was only 0.33 mb/d above its pre-Covid high in December 2019. Growth over the past 12mths has definitely slowed down.
Analys
Tariffs is friction and higher costs at start. Then bearish on GDP, demand and prices
Down 2.2% last week and unchanged this morning. Brent crude fell 2.2% last week with a close on Friday of USD 76.76/b. The March contract rolled off on Friday. The April contract is now the front-month contract. The April contract is up 1.3% versus Friday, but this is solely due to the backwardation effect and rolling of contracts. The April and thus the front-month contract is trading at USD 76.77/b at the moment and unchanged from Friday.
The new Trump-tariffs are driving equities sharply lower this morning and copper is down 1.2%. The new tariffs are negative for GDP growth and negative for commodity demand in general.
Trump tariffs equal friction in crude logistics and refining and thus higher costs. That Brent crude is unchanged this morning rather than a full 1% down like copper is due to the deep entanglement of crude and products in Mexico, US and Canada which are bound together with complex chemistry, processing equipment and logistics.
US refineries and consumers will likely experience increased costs. Higher crude costs for US refineries as they try to get medium to heavy sour crude from other places than Mexico and Canada. The alternative is from the Middle East where supply is already strained due to the recent Biden-sanctions. US refining will be less efficient so refining margins and thus product costs for consumers will likely go up as well. The ICE gas oil crack to Brent for April is up USD 0.24/b this morning is maybe a reflection of this strain.
First round effects probably bullish on the margin. The second-round effects are bearish. Increased frictions in logistics of crude transportation and refining of products often implies higher prices. The first-round effects on crude and products are thus bullish on the margin. The second-round effects over a bit of time are however negative as they are negative on GDP growth, on oil demand and finally on prices.
How long and how far reaching? If Trump-goals of change versus Mexico and Canada are achieved, then these tariffs could possibly be reversed sooner rather than later and suddenly the second-round effects are not so dire after all. Though Trump looks like he is out to take on the whole world and not just Mexico and Canada and China. So probably not much a quick solution to be expected on the wider scope.
Longer-dated Brent crude prices down below the USD 70/b line as the outlook turns darker. Everybody wants to buy sub-70. But when we finally get there, the buyers step back as they await even lower prices. Which may or may not come of course.
ICE gasoil swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 644/ton
Brent crude swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 68.5/b
-
Analys4 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter4 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter3 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt