Analys

SHB Råvarubrevet 23 augusti 2013

Publicerat

den

Råvaror allmänt

Har katalysatorn kommit?

Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och Iran), det är en perfekt cocktail för stigande råvarupriser. (En cocktail ska som bekant bestå av tre ingredienser varav en skall vara starkare).

Vi har favoriserat kinaexponerade råvaror under hela året utan stor framgång. Vi har väntat på en katalysator som skulle driva på marknaden som stirrat sig blind på Kinas fallande BNP. Nu har juli månads data från Kina varit bra och följts upp av ett preliminärt starkare inköpschefsindex för augusti (50.1 mot juli 47.7). Kanske är detta de första tecknen på att Kinas ekonomi stabiliseras och kommer fortsätta starkare snarare än svagare under resten av året. I så fall har basmetallerna en given uppsida där nickel har potential att stiga med 10-15%.

Basmetaller

Kina i fokus

Veckans preliminära PMI (inköpschefsindex) från Kina överraskade marknaden och vände en fallande trend. Trots det stannar metallerna på minus denna vecka där nickel har haft det tuffast med – 4%, följt av aluminium på -3,5%. Vi ser dock ljust på framtiden där ett starkare Kina ger stöd åt basmetallerna. Det kommer klara signaler från kinesiska ledare där de kommer försvara den lägsta tillåtna tillväxten plus att de tycks oroade att inbromsningen gått för långt och för snabbt.

Troligt nu är att ledarna kommer att finjustera ekonomin så att den uppvisar stabilisering eller uppgång under Q3. Den sena uppgången i PMI förklarar vi med att det råder en stor pessimism i systemet kring Kina och det tar tid att mentalt svänga om till mer positiv anda. Denna effekt kan man utnyttja och handla basmetaller på.

Nickel är den basmetall som gått ner mest under året och med många gruvor som går med förlust på dagens prisnivåer tror vi på stigande priser. Vi tror på: LONG NICKEL H

Ädelmetaller

Guld, alltjämt konstruktiv prisutveckling!

Förra veckan knöt vi an till vårt köpcase för guld, som går emot vår mer basala långsiktiga vy, och som innebär att vi tror att 1450 dollar per uns är en rimlig nivå. Denna veckan har guldet spenderat i ett tight och händelselöst prisintervall mellan 1355 och 1375, men nu på eftermiddagen tog det ny fart uppåt. I skrivande stund ligger vi strax under 1400 dollar, och vi ser ingen anledning till att revidera vare sig vår kortsiktiga vy (minst 1450 dollar), eller vår mer lånsiktiga skepsis. Men för tillfället handlar vi i en bekväm upptrend, och varken Feds protokoll tidigare i veckan, eller inkommande makrodata har gjort något för att ändra denna trenden.

I ett läge där råvaror generellt har viktats ned av institutionella placerare kan guld och silver få en ”omotiverad” uppgång när dessa indexköpare återvänder till råvaror drivit av bättre utsikter för Kina och USA. Vi tror på: LONG GULD H och LONG SILVER H

Energi

Osäkerhet kring energibalansen

SHB Power stiger med 1.5% under veckan på osäkerhet kring energibalansen då låga nederbördsmängder riskerar att försämra energibalansen med 5-6 TWh till ett underskott om -11 TWh. Såväl kol som utsläppsrätter handlas oförändrat men potentialen bör finnas på uppsidan med nuvarande väderprognos. Under årets energidagar i Oslo verkade de flesta överens om att det låga priset på el kommer att bestå fram till 2020. Förnyelsebara investeringar i kombination med ny finsk kärnkraft skapar överskott vilket till viss del balanseras av kolpriskurvan men lägre risk för elprischocker. Skärpta utsläppskrav efter 2020 och utfasning av svenska kärnkraftsverk är en stor osäkerhet men de långa prognoserna har justerats ned till ca 34-35 öre per kWh.

Oljan handlas oförändrat under veckan men geopolitisk risk, starkare ledande indikatorer för OECD och låg reservkapacitet inom OPEC talar för ett fortsatt starkt oljepris. Orkansäsong i USA och säsongsmässigt högre efterfrågan på oljeprodukter i OECD gynnar också bilden för olja. Intressant att se hur snabbt gapet mellan Brent och WTI minskat under sommaren. Från att ha varit närmare 0 i mitten av juli handlas spreaden nu på strax över 5 dollar att jämföra med förra årets snitt om 19 dollar och hela 27.88 dollar som lägst i november 2011. Anledningen till varför vi haft en så stor prisskillnad under 2011 och 2012 är transportbegränsningar i USA som försvårat möjligheten att få ut WTI oljan. En ökad skifferproduktion i kombination med ett lägre kapacitetsutnyttjande hos raffinaderierna har då skapat ett lokalt överskott och pressat WTI marknaden till skillnad från Nordsjöoljan Brent som är en fraktad olja och bättre kan täppa till eventuella arbitragefönster. Detta innebär exempelvis att Brent reagerar mer vid politisk oro och produktionsstörningar. Flera amerikanska infrastrukturella projekt har kommit på plats under 2013 såsom pipelines och förbättrade järnvägslänkar vid terminalerna samtidigt som lokala raffinaderier ökat körningen till nivåer vi inte sett sedan 2007. En förbättrad infrastruktur har också givit lokala raffinaderier tillgång till inhemsk olja av Brent kvalité (dvs light) vilken då ersatt behovet av Brent.

Utsikterna framöver pekar på ett torrare scenario mot normalt vilket i kombination med något starkare kontinentala marknader bör ge fortsatt stöd. Vi tror på: LONG EL

Livsmedel

Volatil jordbruksmarknad

Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete i USA är nu i princip helt klar och vårveteskörden går raskt framåt med bara några få småskurar i vissa områden. Avkastningen på vårvetet uppges vara något över förväntan. Statistics Canada uppskattar landets totala veteskörd till den största veteskörden i Kanada sedan 1991. Australien har bra väderförhållanden för vetet i de södra och sydvästra delarna av landet. Även i Argentina önskas mer regn på redan sådd gröda. I Ukraina är veteskörden i stort sett klar. Den ryska skörden går framåt och både kvalitet och avkastning uppges ha förbättrats under den senaste tiden. Även i EU går skörden framåt i bra fart, i Storbritannien uppges dock (som vanligt) småskurar fördröja skörden. Både avkastning och kvalitet uppges vara hög. Vetepriserna kommer fortsätta att påverkas främst av utvecklingen för majsen i USA.

Priserna på majs i Chicago har handlats upp under den gångna veckan. Torrt väder i en del regioner skapar viss oro över de amerikanska grödorna och priserna går upp och ned utifrån varierande väderprognoser. Än verkar de flesta överens om att det blir en riktigt stor majsskörd i år, frågan är bara hur stor? Den närmsta tiden kommer nog bli fortsatt ganska volatil men vi tror det blir svårt att hålla majsen kvar på nuvarande nivåer när skörden kommer igång på allvar – flera s.k. ”crop tours” pekar även på en i många regioner klart högre avkastning än vad USDA spår.

Priserna på sojabönor i Chicago noteras upp sedan förra veckan, precis som för majsen påverkat av torrt väder i en del områden i USA. En del regn har stabiliserat situationen i vissa områden men på andra håll önskas klart mycket mer. Man ska dock ej glömma att torrt väder samtidigt minskar tidigare oro för eventuell frost senare i september – vid torrt väder mognar den annars ovanligt sent utvecklade grödan klart snabbare. Nästa vecka ser ut att bli ganska torr och varm, varför vi nog kan vänta oss fortsatt oro ett tag till. Om/när regn kommer lär dock nedsidan vara ganska stor för sojabönorna, inte minst efter den senaste tidens snabba och ganska stora uppgång.

Vi håller en fortsatt neutral vy för vårt livmedelsindex.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Populära

Exit mobile version