Connect with us

Nyheter

Rekordstora skördar av bomull

Published

on

Indien påverkar priser på bomullBomullspriserna har påverkats kraftigt av politiska händelser, framför allt från det stora producentlandet Indien. Landet införde nyligen ett förbud mot all export av bomull, vilket hjälpte till att driva upp priserna, men efter bara några veckor togs detta förbud delvis bort.

Tack vare denna förändring har priserna åter fallit och närmar sig nu sitt 52-veckors lägsta och handlas kring 90 cent per pund. Detta är en betydande nedgång från 2012 års högsta pris på strax under 1 USD per pund.

Med tanke på den pågående övergången till alternativa tygkomponenter och ett bruttoöverutbud på marknaden, ser utsikterna fortfarande ganska baisseartade ut för bomull på kort sikt. I själva verket kommer producenterna enligt prognosen att producera närmare 124 miljoner 480-pundsbalar i år medan efterfrågan ser ut att hamna på 109 miljoner balar, vilket tyder på att produktionssituationen kommer att gynna blankarna för närvarande.

Även i Australien spås skörden av bomull nå rekordnivåer och det har tidigare talats om den största skörden någonsin, över fem miljoner balar. Sannolikheten för att detta kommer att uppnås är emellertid lägre sedan en del av skörden i New South Wales drabbats av översvämningar, och regn har lett till att en del av skörden i Queensland har ruttnat. Trots detta spås den australiensiska bomullsskörden att bli betydligt större än förra årets rekordskörd på över fyra miljoner balar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *