Följ oss

Nyheter

Råvarupriserna steg under maj

Publicerat

den

Vete mot blå himmel

Råvaror såg ytterligare en månatlig prisökning i maj 2022, delvis driven av rekordinflation, exportembargon och importförbud. Enligt Fiona Boal, chef för råvaror och realtillgångar på S&P Dow Jones Index, stängde S&P GSCI maj månad upp med 5,1 procent, vilket förde indexets resultat hittills till 47 procent.

Ett vete-strå

Kriget i Ukraina har stört den globala livsmedelsförsörjningen i en aldrig tidigare skådad grad, vilket driver upp rädslan om livsmedelssäkerhet. Ett bra exempel är den stramare globala vetetillgångsbilden. Ukraina anses vara Europas brödkorg och ungefär en tredjedel av den globala exporten av vete kommer från Ukraina och Ryssland.

Svåra restriktioner för veteexport från denna region i kombination med försämrade skördeutsikter i Kina, delar av Europa och USA, samt ett exportförbud från den stora producenten Indien, har stramat åt lagren och förvärrat den globala matförsörjningen.

Dessa fortsatta störningar i flödet av jordbruksråvaror från Ukraina och Ryssland drev spannmålsmarknaderna högre. Faktum är att de globala vetepriserna har skjutit i höjden: S&P GSCI Wheat steg 3,1 procent i maj och 39,2 procent YTD.

Råvaru-ETFerna stiger

Råvaru-ETFer som Invesco DB Agriculture Fund (DBA), Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC) och Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) har rapporterat starka uppgångar hittills i år.

DBA är en kombination av terminer inom flera områden inom jordbruket, inklusive vete, sojabönor, kaffe, majs, boskap, kakao, socker, svin och bomull. Den investerar i en diversifierad korg av olika jordbruksnaturresurser och försöker spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return plus ränteintäkterna från dess innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsinkomster.

Indexet är ett regelbaserat index som består av terminskontrakt på några av de mest likvida och mest omsatta jordbruksråvarorna. Fonden och indexet balanseras om årligen i november. 

Samtidigt strävar PDBC efter långsiktig kapitaltillväxt och försöker uppnå sitt investeringsmål genom att investera i en kombination av finansiella instrument som är ekonomiskt kopplade till världens mest omsatta råvaror. Det erbjuder exponering mot råvaruterminer utan skattekrånglet med en K-1.

Fonden försöker också undvika ”negativ rullavkastning”, vilket kan urholka avkastningen med tiden. PDBC har ökat med mer än 42 procent hittills.

DBC strävar efter att spåra förändringar i nivån på DBIQ Diversified Agriculture Index Excess Return, plus ränteintäkter från fondens innehav av främst amerikanska statspapper och penningmarknadsintäkter minus fondens kostnader.

DBC är idealiskt placerat i en miljö av stagflation, eftersom ETF allokerar cirka 24 procent av sin vikt till Brent- och West Texas Intermediate-råoljekontrakt. Fonden ägnar också cirka 21 procent av sin vikt till råvaror som vete och majs. Liksom PDBC har DBC också haft en vinst hittills under året på mer än 42 procent.

Fortsätt läsa
Annons Centaur

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära