Connect with us

Nyheter

Råvarubörs öppnar porten till Europas kornbod

Published

on

Black Sea Wheat - Vete-terminer på CBOT

Black Sea Wheat - Vete-terminer på CBOTDen 6 juni 2012 öppnar Chicago Board of Trade, CBOT, dörren till Europas kornbod Ukraina då denna börs startar terminshandel i Svarta Havs-vete under namnet Black Sea Wheat (BSW). Därigenom skapas ett nytt, effektivt prisredskap för handel av östeuropeiskt vete som samtidigt öppnar upp Ukraina för västvärlden. Det skapar också en möjligt för fler aktörer att ta del av de växande ekonomierna i Östeuropa som i dag svarar för mer än 20 procent av den globala exporten av vete.

I takt med att den globala efterfrågan på vete fortsätter att öka förlitar sig världen allt mer på Svarta Havsregionen när det gäller att att kunna möta de växande kraven på en ökad produktion. Det terminskontrakt som CBOT lanserar är i dagsläget det enda som erbjuder producenter, köpare och finansiella aktörer en exponering mot denna region vilket gör det möjligt att på ett effektivt sätt hantera risker, priser och utbud som är förknippade med denna allt viktigare marknad.

Vete från Svarta Havs-regionen

Lanserandet av Black Sea Wheat-terminer är en naturlig förlängning av de redan existerande terminskontrakten på vete som CBOT erbjuder handel i och som fungerat som ett globalt riktmärke för marknaden för jordbruksprodukter i mer än 135 år. Terminspriserna kommer vara direkt kopplade till spotmarknaden på vete i Svarta Havsregionen samtidigt som handelstiderna för terminshandeln för denna råvara kommer att anpassas för att fungera tillsammans med marknaden för den underliggande råvaran.

Black Sea Wheat - Produktion och dess andel av den globala vetehandeln

Handla terminer på Black Sea Wheat

Terminskontrakt på Black Sea Wheat (BSW) på Chicago Board of Trade, CBOT, avser kvarnvete FOB vid Svarta Havshamnar. Kontrakten avser leverans i juli, september, december, mars och maj varje år.

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på avser 136 ton, motsvarande 5.000 bushels. Kontraktet prissätts i USD och cent, med en tick size på 0,10 USD. Den minsta prisförändringen blir således 13,60 USD per kontrakt vid en rörelse om 0,10 USD.

Daily Price Limit

22 USD per ton, över eller under föregående dags stängningspris.

Trading Hours
·
Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform pågår från 10:00 AM måndag till och med 9:15 PM fredag eftermiddag, GMT vilket motsvarar 2:00 AM till och med 1:15 PM i Chicago.

Last Trading Day

Handel med terminskontrakt avseende terminer i Black Sea Wheat futures (VSW) på Chicago Board of Trade, CBOT slutar på den bankdag som föregår kontraktsmånaden.

Leveranskvalité

Vikt: Minimum 770 gram per liter
Fukt: Max 14 procent
Orenheter bestående av kärnor: Högst 8 procent
Protein (på torrsubstans): Minimum 11,5 procent
Gluten Innehåll: Minst 22 procent
Falltal: Minimum 230
Främmande föremål: Maximum 2 procent
Insektsskador: Max 2 procent

Leveranspunkter

Ukraina, följande hamnar: Illichivsk, Odessa, Sevastopol, Yuzhny, Nikolaev
Ryssland, följande hamnar: Novorossiysk, Tuapse, Taman
Rumänien, följande hamnar: Constanta

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Bonden

  6 juni, 2012 at 21:32

  vet vi i dag om det kommer att bli handel med denna typ av vete i Sverige från någon av de aktörer som i dag erbjuder handel vanligt vete?

  Kommer ni att följa denna vetehandel?

  • Vedde

   12 juni, 2012 at 15:19

   Min gissning är att Black Sea Wheat är lite för udda för någon aktör i Sverige att erbjuda handel i. Tror att det är ett mindre antal potentiella företag som kan ha nytta av ta position i svartahavsvete, och de kan nog gå direkt på terminsmarknaden.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *