Nyheter
Råvarornas uppgång sätter sina spår i matkassen
Att priset på kaffe har rusat på världsmarknaderna har nu lett till prisökningar i konsumentledet. Det är emellertid inte enbart kaffe som stigit på världsmarknaden, flera andra av de råvaror som ingår i en frukost har stigit under 2014, vilket nu börjar märkas i konsumenternas plånböcker. Torka, sjukdomar och en ökad efterfrågan har drivit upp priserna på kaffe, apelsinjuice, vete, socker, mjölk, smör, kakao och fläsk med i genomsnitt nästan 25 procent. Självklart är det inte bara frukosten som blir dyrare, det gäller alla de måltider som konsumeras.
Kaffekedjorna oroas av det stigande kaffepriset
Trots att kaffebönorna endast utgör en marginell del av det pris som en konsument betalar för sin kaffekopp oroas de företag som driver caféer och serverar kaffe i anslutning till lunchen. Generellt sett utgör priset på kaffe endast tio procent av kaffekoppens pris. De övriga kostnaderna för koppen är bland annat vatten, personalens lön, lokaler och vinst till företaget som driver caféet.
Till detta kommer kostnader för tillbehör som mjölk, socker och engångsmuggar som numera utgör en inte föraktlig kostnad för dessa företag eftersom allt fler konsumenter väljer att dricka annat än svart kaffe och istället gått över till mjölkbaserade kaffeval. Faktum är att det förändrade konsumtionsmönstret gör att en prisökning på mjölk kan drabba dessa caféers resultaträkningar hårdare än ett ökat kaffepris.
Även om kaffet endast utgör en mindre del av den totala kostnadsmassan i ett företag som till exempel Starbucks så är det viktigt. I dag ser vi hur kaffeproducenterna tyngs av problem som orsakas av till exempel kaffebladsrosten, en sjukdom som dödar kaffeplantorna och sprids i en allt snabbare takt i Centralamerika. Som om detta inte var tillräckligt så drabbar det förändrade klimatet kaffeproducenterna hårt. De ökade temperaturerna, som kan leda till negativa effekter för kaffeodlingarna, har lett till att allt fler kaffeodlare försöker flytta sina odlingar högre upp i bergen där det är svalare. Det stora problemet är att det endast finns en begränsad mängd odlingsbar mark som lämpar sig för kaffeodling och när denna är fullplanterad så kommer det inte att finnas mer mark att odla kaffet på.
Oljepriset kan öka priset på kaffe
Oljepriset har hållit sig relativt stabilt på senare tid, men stiger det för mycket kan även detta leda till högre kaffepriser eftersom fossila bränslen används vid transport och rostning av kaffebönor. Det finns en rad faktorer som kan driva upp kursen på kaffe på råvarubörserna och därmed det pris som konsumenterna betalar för sitt morgonkaffe.
De mest köpta livsmedlen
Det är emellertid inte bara kaffepriset som har stigit på senare tid, så gott som alla ”softs” har ökat i pris på råvarubörserna, ofta till följd av utbudsstörningar orsakade av sjukdomar eller väder.
De tio vanligaste livsmedlen som säljs i USAs livsmedelsbutiker
1. Mjölk
2. Bröd
3. Ägg
4. Nötkött
5. Kyckling
6. Flingor
7. Snacks och godis
8. Sallad
9. Ost
10. Icke-alkoholhaltiga drycker som juice och läskedrycker
Data från det amerikanska jordbruksverket visar att vi just nu ser det största ökningar i de amerikanska livsmedelspriserna på knappa tre år. Det index som mäter detta steg under februari 2014 med 1,2 procent och har under de senaste tolv månaderna ökat med över fyra procentenheter.
Diagrammet nedan visar de vanligaste livsmedlen som de svenska konsumenterna köper i mataffärerna.
Även griskött och juice
Det är inte bara kaffeodlarna som drabbas av att deras plantor har drabbats av sjukdom. Även citrusodlarna har fått se sina plantor förstöras av en sjukdom som kallas för Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka. Den upptäcktes första gången i Florida 2005, men årets förluster på apelsinskörden är de i särklass mest omfattande som skådats. Varianter av Citrus Greening finns även i Brasilien och på andra platser världen över vilket gör att sjukdomen kan anses ha fått global spridning.
Även griskött, den råvara som bland annat används till smörgåsskinka och bacon, har kommit att bli dyrare som en följd av att besättningarna smittats av sjukdomar. PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Kinesisktägda Smithfield Foods sade under vintern 2013/2014 att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Ännu så länge finns denna sjukdom endast i USA och i Kina, men det finns anledning till oro för att den skall sprida sig världen över. De höga foderpriserna har emellertid också haft en påverkan på priset på fläskkött, vilket har gjort att flera amerikanska grisuppfödare valt att minska sina besättningar. I Sverige har lagstiftningen och en hård konkurrens från danska uppfödare minskat antalet besättningar.
Sockerpriset har påverkats av vädret
En storbrand i Brasilien med efterföljande torka i landet, vilket har lett till att de brasilianska odlarnas avkastning per hektar minskar driver upp sockerpriset. I Brasilien kompenseras detta för genom att öka den areal på vilken sockerrör odlas.
Kakaopriset kan påverkas negativt av El Niño
Den japanska väderbyrån bedömer att det är mer än femtio procents sannolikhet för att vi under året kommer att utsättas för väderfenomenet El Niño. US Climate Prediction Center säger att sannolikheten för detta är 52 procent och att det kommer att ske under sensommaren eller den tidiga hösten. Australian Bureau of Meteorology anser att det är sannolikt att El Niño kommer i år.
El Niño förknippas oftast med oftast med lägre nederbörd och högre temperaturer i Stilla Havsregionen. Men i andra delar av världen skapas de omvända förhållandena av detta väderklimat. El Niño beskylls ofta för torkan som skadat palmoljeproduktionen i Indonesien och Malaysia och sägs också vara skadligt för kakaoodlingarna i både denna region, Latinamerika och Västafrika. Medan El Niño orsakar torka i Asien som skadar skördarna där, leder det till betydligt mer nederbörd i de västra delarna av Latinamerika, i synnerhet i Ecuador, en av världens största kakaoproducenter. Detta kan få betydande negativa effekter för kakaoodlarna vilket kan leda till högre priset på råvaran.
Den kalla vintern gör morgonfrallan dyrare
Den kalla vintern som plågat den nordamerikanska kontinenten har äntligen börjat släppa sitt grepp om åkrarna. Den kalla vintern har emellertid orsakat ett rekordstort fall i ratingen för kommande veteskörd. Vete används i stor utsträckning till mjöl som det bakas bröd av.
Det är inte bara det hårda röda vintervetet som har drabbats av den kalla vintern i Nordamerika, även de mjuka och vita varianterna har drabbats hårdare än många råvaruhandlare trott. I den första, försenade, rapporten för 2014 rapporterade US Department of Agriculture att 35 procent av skörden hade fått betyget ”good” eller ”excellent”, vilket är en mycket låg siffra för denna tid på året. Även 2013 låg denna siffra på en låg nivå, detta efter att grödorna fick en svår start som en följd av torkan 2012 som var den värsta på en generation. I november, innan grödan gick till vintervila, hade 62 procent av skörden fått betyget ”good” eller ”excellent”. Fallet ligger således på 27 procent.
Det ser med andra ord ut som hela frukostbordet har, eller kommer att bli dyrare i framtiden, något som gör att prisutvecklingarna på råvarumarknaden bör få ett betydligt större fokus från både producenter, detaljhandelsföretag och konsumenter.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
Nyheter
Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler
Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.
Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.
USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.
En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.
Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality