Nyheter

Råvarornas uppgång sätter sina spår i matkassen

Publicerat

den

Att priset på kaffe har rusat på världsmarknaderna har nu lett till prisökningar i konsumentledet. Det är emellertid inte enbart kaffe som stigit på världsmarknaden, flera andra av de råvaror som ingår i en frukost har stigit under 2014, vilket nu börjar märkas i konsumenternas plånböcker. Torka, sjukdomar och en ökad efterfrågan har drivit upp priserna på kaffe, apelsinjuice, vete, socker, mjölk, smör, kakao och fläsk med i genomsnitt nästan 25 procent. Självklart är det inte bara frukosten som blir dyrare, det gäller alla de måltider som konsumeras.

På bilden ses Eddie Murphy som Billy Ray Valentine i filmen Ombytta roller (Trading Places), när han tackar nej till vad han tror är en frukost som bröderna Randolph och Mortimer Duke erbjuder honom. De hade istället för avsikt att förklara råvarumarknaden för honom genom att visa vilka råvaror som deras mäklarföretag handlar med.

Kaffekedjorna oroas av det stigande kaffepriset

Trots att kaffebönorna endast utgör en marginell del av det pris som en konsument betalar för sin kaffekopp oroas de företag som driver caféer och serverar kaffe i anslutning till lunchen. Generellt sett utgör priset på kaffe endast tio procent av kaffekoppens pris. De övriga kostnaderna för koppen är bland annat vatten, personalens lön, lokaler och vinst till företaget som driver caféet.

Till detta kommer kostnader för tillbehör som mjölk, socker och engångsmuggar som numera utgör en inte föraktlig kostnad för dessa företag eftersom allt fler konsumenter väljer att dricka annat än svart kaffe och istället gått över till mjölkbaserade kaffeval. Faktum är att det förändrade konsumtionsmönstret gör att en prisökning på mjölk kan drabba dessa caféers resultaträkningar hårdare än ett ökat kaffepris.

Även om kaffet endast utgör en mindre del av den totala kostnadsmassan i ett företag som till exempel Starbucks så är det viktigt. I dag ser vi hur kaffeproducenterna tyngs av problem som orsakas av till exempel kaffebladsrosten, en sjukdom som dödar kaffeplantorna och sprids i en allt snabbare takt i Centralamerika. Som om detta inte var tillräckligt så drabbar det förändrade klimatet kaffeproducenterna hårt. De ökade temperaturerna, som kan leda till negativa effekter för kaffeodlingarna, har lett till att allt fler kaffeodlare försöker flytta sina odlingar högre upp i bergen där det är svalare. Det stora problemet är att det endast finns en begränsad mängd odlingsbar mark som lämpar sig för kaffeodling och när denna är fullplanterad så kommer det inte att finnas mer mark att odla kaffet på.

Oljepriset kan öka priset på kaffe

Oljepriset har hållit sig relativt stabilt på senare tid, men stiger det för mycket kan även detta leda till högre kaffepriser eftersom fossila bränslen används vid transport och rostning av kaffebönor. Det finns en rad faktorer som kan driva upp kursen på kaffe på råvarubörserna och därmed det pris som konsumenterna betalar för sitt morgonkaffe.

De mest köpta livsmedlen

Det är emellertid inte bara kaffepriset som har stigit på senare tid, så gott som alla ”softs” har ökat i pris på råvarubörserna, ofta till följd av utbudsstörningar orsakade av sjukdomar eller väder.

De tio vanligaste livsmedlen som säljs i USAs livsmedelsbutiker

1. Mjölk
2. Bröd
3. Ägg
4. Nötkött
5. Kyckling
6. Flingor
7. Snacks och godis
8. Sallad
9. Ost
10. Icke-alkoholhaltiga drycker som juice och läskedrycker

Data från det amerikanska jordbruksverket visar att vi just nu ser det största ökningar i de amerikanska livsmedelspriserna på knappa tre år. Det index som mäter detta steg under februari 2014 med 1,2 procent och har under de senaste tolv månaderna ökat med över fyra procentenheter.

Diagrammet nedan visar de vanligaste livsmedlen som de svenska konsumenterna köper i mataffärerna.

Även griskött och juice

Det är inte bara kaffeodlarna som drabbas av att deras plantor har drabbats av sjukdom. Även citrusodlarna har fått se sina plantor förstöras av en sjukdom som kallas för Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka. Den upptäcktes första gången i Florida 2005, men årets förluster på apelsinskörden är de i särklass mest omfattande som skådats. Varianter av Citrus Greening finns även i Brasilien och på andra platser världen över vilket gör att sjukdomen kan anses ha fått global spridning.

Även griskött, den råvara som bland annat används till smörgåsskinka och bacon, har kommit att bli dyrare som en följd av att besättningarna smittats av sjukdomar. PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Kinesisktägda Smithfield Foods sade under vintern 2013/2014 att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Ännu så länge finns denna sjukdom endast i USA och i Kina, men det finns anledning till oro för att den skall sprida sig världen över. De höga foderpriserna har emellertid också haft en påverkan på priset på fläskkött, vilket har gjort att flera amerikanska grisuppfödare valt att minska sina besättningar. I Sverige har lagstiftningen och en hård konkurrens från danska uppfödare minskat antalet besättningar.

Sockerpriset har påverkats av vädret

En storbrand i Brasilien med efterföljande torka i landet, vilket har lett till att de brasilianska odlarnas avkastning per hektar minskar driver upp sockerpriset. I Brasilien kompenseras detta för genom att öka den areal på vilken sockerrör odlas.

Kakaopriset kan påverkas negativt av El Niño

Den japanska väderbyrån bedömer att det är mer än femtio procents sannolikhet för att vi under året kommer att utsättas för väderfenomenet El Niño. US Climate Prediction Center säger att sannolikheten för detta är 52 procent och att det kommer att ske under sensommaren eller den tidiga hösten. Australian Bureau of Meteorology anser att det är sannolikt att El Niño kommer i år.

El Niño förknippas oftast med oftast med lägre nederbörd och högre temperaturer i Stilla Havsregionen. Men i andra delar av världen skapas de omvända förhållandena av detta väderklimat. El Niño beskylls ofta för torkan som skadat palmoljeproduktionen i Indonesien och Malaysia och sägs också vara skadligt för kakaoodlingarna i både denna region, Latinamerika och Västafrika. Medan El Niño orsakar torka i Asien som skadar skördarna där, leder det till betydligt mer nederbörd i de västra delarna av Latinamerika, i synnerhet i Ecuador, en av världens största kakaoproducenter. Detta kan få betydande negativa effekter för kakaoodlarna vilket kan leda till högre priset på råvaran.

Den kalla vintern gör morgonfrallan dyrare

Den kalla vintern som plågat den nordamerikanska kontinenten har äntligen börjat släppa sitt grepp om åkrarna. Den kalla vintern har emellertid orsakat ett rekordstort fall i ratingen för kommande veteskörd. Vete används i stor utsträckning till mjöl som det bakas bröd av.

Det är inte bara det hårda röda vintervetet som har drabbats av den kalla vintern i Nordamerika, även de mjuka och vita varianterna har drabbats hårdare än många råvaruhandlare trott. I den första, försenade, rapporten för 2014 rapporterade US Department of Agriculture att 35 procent av skörden hade fått betyget ”good” eller ”excellent”, vilket är en mycket låg siffra för denna tid på året. Även 2013 låg denna siffra på en låg nivå, detta efter att grödorna fick en svår start som en följd av torkan 2012 som var den värsta på en generation. I november, innan grödan gick till vintervila, hade 62 procent av skörden fått betyget ”good” eller ”excellent”. Fallet ligger således på 27 procent.

Det ser med andra ord ut som hela frukostbordet har, eller kommer att bli dyrare i framtiden, något som gör att prisutvecklingarna på råvarumarknaden bör få ett betydligt större fokus från både producenter, detaljhandelsföretag och konsumenter.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version