Följ oss

Nyheter

Råvaror levererade 2022

Publicerat

den

Råvaror - metallnät

Bland de inte så roliga händelserna som kommer från 2022 års marknadsutveckling är följande: det sämsta året någonsin för Bloomberg US Aggregate Bond Index, det tredje sämsta året någonsin för 60/40-portföljen och ett av de sämsta åren sedan den stora depressionen för S&P 500. 2022 var emellertid inte ett förlorat år för alla tillgångsklasser. Titta bara på råvaror.

Det breda råvaruindexet S&P GSCI avslutade 2022 med en uppgång på 26 procent. Ensamt är det imponerande, men det är ännu mer i skenet av att guld noterade en negativ årlig utveckling, även om den gula metallen presterade betydligt bättre än obligationer och aktier.

Det markerar det andra året i rad som S&P GSCI överpresterande, och även om tidigare resultat inte är en garanti för framtida avkastning, finns många av de faktorer som drivit råvarorna högre under de senaste två åren kvar under 2023, inklusive hög inflation i USA. Energisektorn var en av de främsta bidragsgivarna till råvarurallyt 2022.

”Det är inte förvånande att energikomplexet hade den starkaste prestandan på råvarumarknaderna 2022, med S&P GSCI Petroleum som steg 44,6 procent. Oljepriserna steg i mars 2022 när konflikten mellan Ryssland och Ukraina störde de globala oljehandelsflödena. Oljepriserna vände sedan ned under andra halvåret i takt med att riskerna för lågkonjunktur ökade. I slutet av december levererade Ryssland sitt förväntade svar på det västerländska pristaket och tillkännagav att landet skulle förbjuda leverans av olja och oljeprodukter i fem månader till länder som är parter i taket, med start den 1 februari 2023”, enligt S&P Dow Jones Index.

Det är anmärkningsvärt att råvaror levererat en sådan avkastning mot bakgrund av en stark dollar. Med hjälp av sju räntehöjningar från Federal Reserve var dollarn 2022 års bäst presterande stora valuta. Det borde ha varit ett hinder för råvaror, som oftast är denominerade i dollar, men det var det inte.

S&P Dow Jones Indices lyfte vidare fram att med en dollar som publicerat sin största årliga uppgång sedan 2015 och stigande räntor, var det ingen överraskning att den gula metallen hade ett svagt år. S&P GSCI Gold avslutade 2022 med en nedgång på mindre än en procent. Guldpriset utvecklades starkt under årets sista månader på förväntningar om att den amerikanska centralbanken skulle kunna börja minska takten i sina räntehöjningar, starka centralbanksköp och de pågående utmaningarna i ekosystemet för kryptovaluta.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära