Nyheter

Råvaror levererade 2022

Publicerat

den

Bland de inte så roliga händelserna som kommer från 2022 års marknadsutveckling är följande: det sämsta året någonsin för Bloomberg US Aggregate Bond Index, det tredje sämsta året någonsin för 60/40-portföljen och ett av de sämsta åren sedan den stora depressionen för S&P 500. 2022 var emellertid inte ett förlorat år för alla tillgångsklasser. Titta bara på råvaror.

Det breda råvaruindexet S&P GSCI avslutade 2022 med en uppgång på 26 procent. Ensamt är det imponerande, men det är ännu mer i skenet av att guld noterade en negativ årlig utveckling, även om den gula metallen presterade betydligt bättre än obligationer och aktier.

Det markerar det andra året i rad som S&P GSCI överpresterande, och även om tidigare resultat inte är en garanti för framtida avkastning, finns många av de faktorer som drivit råvarorna högre under de senaste två åren kvar under 2023, inklusive hög inflation i USA. Energisektorn var en av de främsta bidragsgivarna till råvarurallyt 2022.

”Det är inte förvånande att energikomplexet hade den starkaste prestandan på råvarumarknaderna 2022, med S&P GSCI Petroleum som steg 44,6 procent. Oljepriserna steg i mars 2022 när konflikten mellan Ryssland och Ukraina störde de globala oljehandelsflödena. Oljepriserna vände sedan ned under andra halvåret i takt med att riskerna för lågkonjunktur ökade. I slutet av december levererade Ryssland sitt förväntade svar på det västerländska pristaket och tillkännagav att landet skulle förbjuda leverans av olja och oljeprodukter i fem månader till länder som är parter i taket, med start den 1 februari 2023”, enligt S&P Dow Jones Index.

Det är anmärkningsvärt att råvaror levererat en sådan avkastning mot bakgrund av en stark dollar. Med hjälp av sju räntehöjningar från Federal Reserve var dollarn 2022 års bäst presterande stora valuta. Det borde ha varit ett hinder för råvaror, som oftast är denominerade i dollar, men det var det inte.

S&P Dow Jones Indices lyfte vidare fram att med en dollar som publicerat sin största årliga uppgång sedan 2015 och stigande räntor, var det ingen överraskning att den gula metallen hade ett svagt år. S&P GSCI Gold avslutade 2022 med en nedgång på mindre än en procent. Guldpriset utvecklades starkt under årets sista månader på förväntningar om att den amerikanska centralbanken skulle kunna börja minska takten i sina räntehöjningar, starka centralbanksköp och de pågående utmaningarna i ekosystemet för kryptovaluta.

Populära

Exit mobile version