Connect with us

Nyheter

Guldpriset stiger till högsta nivån på ett halvår

Published

on

Guldtacka från Scottsdale Mint

Guldpriset nådde den högsta nivån på sex månader i början av tisdagen, och analytiker tror att rallyt har ytterligare kraft att ge under 2023.

Spotguldet toppade strax under 1 850 dollar per troy ounce innan det backade marginellt till att handlas runt 1 838 USD per ounce. Guldpriserna har sjunkit generellt sedan början av november då marknadsturbulens, stigande recessionsförväntningar och fler guldköp från centralbanker understödde efterfrågan.

”I allmänhet letar vi efter ett prisvänligt 2023 med stöd av lågkonjunktur och risker för värdering av aktiemarknaden – en eventuell topp i centralbanksräntorna i kombination med utsikterna för en svagare dollar och en inflation som inte återgår till den förväntade nivån under 3 procent vid årets slut — allt ger stöd, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategier på Saxo Bank.

”Dessutom ser den de-dollarisering som sågs hos flera centralbanker förra året, när en rekordmängd guld köptes, ut att fortsätta, vilket ger ett mjukt golv under marknaden.”

Framöver föreslog Hansen att de viktigaste händelserna för guldpriserna skulle vara onsdagens protokoll från det senaste mötet hos amerikanska Federal Reserve och fredagens amerikanska jobbrapport.

”Över 1842 dollar, 50 procent [markeringen] av 2022 års korrigering, kommer guld att leta efter motstånd vid 1850 dollar och 1878 dollar” tillade Hansen.

Ny all-time high 2023?

Mycket av utsikterna för 2023 för de globala marknaderna beror på penningpolitikens bana när centralbankerna lättar på de aggressiva räntehöjningarna som gjorts det senaste året mitt i avtagande ekonomisk tillväxt och möjliga lågkonjunkturer.

Ekonomer är dock delade om huruvida detta kommer att kulminera i räntesänkningar i slutet av året, eftersom inflationen väntas ligga kvar långt över målintervallet i de flesta större ekonomier.

En fullständig duvpivot av centralbanker i år skulle sannolikt få stora konsekvenser för guldpriserna, enligt strateger.

Eric Strand, chef för AuAg ESG Gold Mining ETF, sa förra månaden att 2023 skulle leverera ett nytt all-time high för guld och starten på en ”ny sekulär tjurmarknad”, med priser över 2 100 dollar per ounce.

”Centralbanker som grupp har fortsatt, sedan den stora finanskrisen, att addera mer och mer guld till sina reserver, med ett nytt rekord satt för [tredje kvartalet] 2022” sa Strand.

”Det är vår åsikt att centralbankerna kommer att svänga på sina räntehöjningar och bli duva under 2023, vilket kommer att antända ett explosivt drag för guld under många år framöver. Vi tror därför att guldpriset kommer att avsluta 2023 minst 20 procent högre, och vi ser också att gruvbolagen presterar bättre än guld med en faktor två.”

De hausseartade utsikterna för ädelmetallen upprepades i slutet av förra året av Juerg Kiener, verkställande direktör och investeringschef på Swiss Asia Capital, som berättade för CNBC att de nuvarande marknadsförhållandena speglar 2001 och 2008.

”Under 2001 rörde sig marknaden inte bara med 20 eller 30 procent den rörde sig mycket, samma sak 2008 när vi faktiskt hade en mindre försäljning på marknaden och stimulansen som kom tillbaka. Guldet gick från 600 till 1 800 dollar på nolltid, så jag tror att vi har en mycket god chans att vi ser en kraftig kursrörelse”, sa Juerg Kiener, verkställande direktör och investeringschef på Swiss Asia Capital i slutet av december.