Följ oss

Nyheter

Guldpriset stiger till högsta nivån på ett halvår

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

Guldpriset nådde den högsta nivån på sex månader i början av tisdagen, och analytiker tror att rallyt har ytterligare kraft att ge under 2023.

Spotguldet toppade strax under 1 850 dollar per troy ounce innan det backade marginellt till att handlas runt 1 838 USD per ounce. Guldpriserna har sjunkit generellt sedan början av november då marknadsturbulens, stigande recessionsförväntningar och fler guldköp från centralbanker understödde efterfrågan.

”I allmänhet letar vi efter ett prisvänligt 2023 med stöd av lågkonjunktur och risker för värdering av aktiemarknaden – en eventuell topp i centralbanksräntorna i kombination med utsikterna för en svagare dollar och en inflation som inte återgår till den förväntade nivån under 3 procent vid årets slut — allt ger stöd, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategier på Saxo Bank.

”Dessutom ser den de-dollarisering som sågs hos flera centralbanker förra året, när en rekordmängd guld köptes, ut att fortsätta, vilket ger ett mjukt golv under marknaden.”

Framöver föreslog Hansen att de viktigaste händelserna för guldpriserna skulle vara onsdagens protokoll från det senaste mötet hos amerikanska Federal Reserve och fredagens amerikanska jobbrapport.

”Över 1842 dollar, 50 procent [markeringen] av 2022 års korrigering, kommer guld att leta efter motstånd vid 1850 dollar och 1878 dollar” tillade Hansen.

Ny all-time high 2023?

Mycket av utsikterna för 2023 för de globala marknaderna beror på penningpolitikens bana när centralbankerna lättar på de aggressiva räntehöjningarna som gjorts det senaste året mitt i avtagande ekonomisk tillväxt och möjliga lågkonjunkturer.

Ekonomer är dock delade om huruvida detta kommer att kulminera i räntesänkningar i slutet av året, eftersom inflationen väntas ligga kvar långt över målintervallet i de flesta större ekonomier.

En fullständig duvpivot av centralbanker i år skulle sannolikt få stora konsekvenser för guldpriserna, enligt strateger.

Eric Strand, chef för AuAg ESG Gold Mining ETF, sa förra månaden att 2023 skulle leverera ett nytt all-time high för guld och starten på en ”ny sekulär tjurmarknad”, med priser över 2 100 dollar per ounce.

”Centralbanker som grupp har fortsatt, sedan den stora finanskrisen, att addera mer och mer guld till sina reserver, med ett nytt rekord satt för [tredje kvartalet] 2022” sa Strand.

”Det är vår åsikt att centralbankerna kommer att svänga på sina räntehöjningar och bli duva under 2023, vilket kommer att antända ett explosivt drag för guld under många år framöver. Vi tror därför att guldpriset kommer att avsluta 2023 minst 20 procent högre, och vi ser också att gruvbolagen presterar bättre än guld med en faktor två.”

De hausseartade utsikterna för ädelmetallen upprepades i slutet av förra året av Juerg Kiener, verkställande direktör och investeringschef på Swiss Asia Capital, som berättade för CNBC att de nuvarande marknadsförhållandena speglar 2001 och 2008.

”Under 2001 rörde sig marknaden inte bara med 20 eller 30 procent den rörde sig mycket, samma sak 2008 när vi faktiskt hade en mindre försäljning på marknaden och stimulansen som kom tillbaka. Guldet gick från 600 till 1 800 dollar på nolltid, så jag tror att vi har en mycket god chans att vi ser en kraftig kursrörelse”, sa Juerg Kiener, verkställande direktör och investeringschef på Swiss Asia Capital i slutet av december.

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära