Oro i Asien drabbar basmetallerna

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenUnder förra veckan nedgraderades Kinas kreditbetyg av S&P Global, som hänvisar till ökade ekonomiska och finansiella risker efter en lång period med kraftig kredittillväxt. Betyget ändras till A+, från tidigare AA-. Det innebär att S&P nu ligger på samma betyg som de två konkurrerande kreditvärderingsinstituten Moody’s och Fitch.

Basmetaller handlade ner kraftigt på beskedet och fick ytterligare en kalldusch efter hårda tongångar från Nordkorea som överväger att detonera en vätebomb i Stilla havet. Investerares riskaptit kring Asien minskade därmed, dock inte så att det märktes i stigande guldpris. Guldet fick nämligen också en dålig nyhet när amerikanska centralbanken flaggade för att en räntehöjning i december fortfarande är trolig.

Oljepriset steg svagt förra veckan som dominerades av OPEC och icke-OPECs inför möte i Wien. Det officiella halvårsvisa mötet är den 30 november men grupperna är i full gång med att diskutera hur man ska hantera en eventuell förlängning av produktionssänkningen som löper ut sista mars nästa år. Det största icke-OPEC-landet, Ryssland, tyckte det var för tidigt att bestämma och vill ha ett extra möte i mitten av mars nästa år.

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top