Följ oss

Nyheter

En oljespread att bevaka

Publicerat

den

Olja produceras - Spread

Olja produceras - SpreadWTI (West Texas Intermediate) och Brent (Nordsjöolja) är de två råoljor i vilka handeln är som störst. Det finns emellertid andra typer av råoljor som får allt större betydelse, till exempel Oman Crude Oil (OQD) som handlas på Dubai Mercantile Exchange (DME). En nordamerikansk råolja som blivit allt viktigare är Louisiana Light Sweet, LLS. Fler och fler börjar uppmärksamma denna råolja eftersom den tros bli en av de viktigaste indikatorerna på den nordamerikanska marknaden för off shore-produktion.

Spreaden mellan Brent och WTI borde minska

Det är framförallt omkopplingen av Seaway-pipelinen och de ökade järnvägstransporterna som transporterar råolja till raffinaderierna på de amerikanska Öst- och Gulfkusterna som gjort att flera handlare kommit att förutspå att prisskillnaden mellan de två oljeslagen WTI och Brent borde minska. Av en rad olika orsaker har detta inte skett.

Somliga skyller detta på flaskhalsar i pipelinesystemet, framförallt i Houston, medan andra anser att det är Cushings syndrom som gör att priserna inte närmar sig varandra. Ännu en förklaring är en minskad produktion av Nordsjöolja, så kallad Brent, som gör att oljepriset stannar kvar på en hög nivå.

Ökat intresse för LLS

En intressant trend som vi sett på senare tid är det ökade intresset för spreaden mellan Louisiana Light Sweet, LLS, som produceras utanför Gulfkusten och West Texas Intermediate, WTI.

Spreaden mellan dessa två råoljor är intressant eftersom många är av åsikten att den landbaserade produktionen av råolja i USA och Kanada är den som styr priset på offshore-produktionen vid Gulfkusten. Energy Information Administration – EIA, visade nyligen i en av sina rapporter att importen av olja till USA har fallit med mer än en miljon fat råolja per dag under det senaste året.

Som många redan känner till så kommer omdirigeringen av Seaway-pipelinen, den södra delen av Keystone-pipelinen, att tillsammans med andra rörledningar och ökade järnvägstransporter, leda till att mellan 1,8 och 2,0 miljoner fat råolja (det mesta av typen light sweet) kommer att nå Gulfkusten dagligen innan 2013 är slut. Detta kommer att skapa en betydande förändring i hur priset på råolja sätts globalt.

Historiskt sett har priset på LLS varit starkt korrelerat till det på WTI. Detta förändrades för cirka två år sedan när den amerikanska produktionen av råolja ökade kraftigt samtidigt som logistiska begränsningar drivit ned priset på WTI jämfört med vattentransporterade råoljor.

I och med att ny kapacitet kommer att tillkomma i det amerikanska pipeline-systemet gör många bedömningen att LLS åter kommer att börja handlas i korrelation med WTI och inte längre påverkas lika mycket av priset på Brent-olja. De flesta oljehandlare vi talat med tror att det är en fråga om när – inte om – detta kommer att hända.

Handeln har ökat med över 400 procent

Med ovanstående i åtanke är det inte konstigt att handeln med de LLS-kontrakt (WJ, E5 och XA) som finns på NYMEX, har skjutit i höjden. Historiskt sett har det omsatts mellan 300 och 350 kontrakt per dag, men sedan början av året rapporterar CME Group, som bland annat äger NYMEX och Chicago Mercantile Exchange, att handeln har stigit med mer än 400 procent och nu uppgår till 2 000 kontrakt per dag.

Handel med olja, WJ, E5, XA

I diagrammet nedan ser vi ett skolboksexempel på hur marknaden bedömt tidpunkten för när utbudet av olja kommer att öka. Frontmånaden visar ingen större förändring, men från maj 2013 ser vi hur priset på Louisiana Light Sweet bryter sig loss från Brenten. För terminskontrakten med förfall i slutet av året ligger skillnaden mellan Louisiana Light Sweet och West Texas Intermediate på cirka 10 USD per fat, vad många anser är en uppskattad marginalkostnad för att transportera råolja från Cushing till raffinaderierna vid Gulfkusten.

Olja - Spread på pris mellan WTI och LLS och Brent

Den havsbaserade importen av råolja till USA från Västafrika och Nordsjön kommer att minska i betydelse och omfattning när utbyggnaden av infrastruktur är klar i USA. Eftersom denna utbyggnad gör att det är möjligt att förflytta två miljoner fat per dag till raffinaderierna på de amerikanska Öst- och Gulfkusterna så är det sannolikt att det kommer att leda till att prisskillnaderna mellan olika råoljesorter i huvudsak kommer att styras av skillnader i kvalitet och logistikkostnader.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära