Connect with us

Nyheter

Nu kan du handla potatis på börsen

Published

on

En råvara som fallit väldigt mycket på grund av det gynnsamma odlingsvädret och Rysslands importembargo är potatis. Potatispriset fann nyligen en botten kring 6 Euro per 100 kilo och bröt därmed den fallande pristrenden. Historiskt sett har ”normalpriset” legat kring 15 Euro per 100 kilo.

Det är knappast troligt att priset kommer att nå detta “normalpris” i närtid, definitivt inte denna skörd, på grund av det varma och fuktiga värdet som lett till en hög produktion av potatis.

Potatispris har fallit

Det bör noteras att den som önskar att minska risken i sin portfölj knappast kan hitta en bättre råvara, korrelationen gentemot aktier och obligationer är i det närmaste obefintlig.

Som enda bank som vi känner till erbjuder SEB handel i potatis på Eurex i form av certifikat, under namnet POTATIS S. Detta certifikat handlas på Nasdaq Stockholm och kan därför handlas på samma sätt som aktier och derivat genom en aktiedepå hos vilken bank eller fondkommissionär som helst.

Vilken termin certifikatet följer

POTATIS S är en investering i terminskontrakt på potatis som handlas på Eurex. Rullning sker endast en gång per år, i mars. Terminskontraktet på potatis som handlas på Eurex löper till april varje år. SEB rullar kontrakten den andra börsdagen i mars då det gamla kontraktet säljs och nästkommande års aprilkontrakt köps in.

Varför investera i potatis?

Produktion av potatis i EuropaPriset är historiskt sett mycket lågt just nu, potatis handlas 80 procent lägre än för ett år sedan.

POTATIS S är förmodligen i alla lägen en placering med en avkastning som är helt oberoende av aktiemarknaden, räntemarknaden och kreditmarknaden. Möjligtvis ökar efterfrågan på potatis om det ekonomiska läget i EU förvärras.

Underliggande index

Eurex terminskontrakt avräknas mot Eurex European Processing Potato Index. Processing Potatoes avser det vi i Sverige kallar för ”industripotatis”.

Priser hämtas från spotmarknaden för industripotatis för pommes frites, av minsta storlek 40 mm.

Sorterna är vanligtvis Bintje eller Agria.

Eurex European Processing Potato Index

Potatismarknaden

Produktion i EUREX marknadsområde Frankrike, Tyskland, Belgien och Holland har varit stabil över tiden och varierar beroende på väder.

Nedan ser vi ett diagram över den årliga produktionen av potatis i tusen ton för dessa länder. En produktion på mellan 25 och 30 mil­joner ton i dessa länder och en total produktion i Europa på 55 mt kan jämföras t ex med EU:s veteproduktion som blir ca 144 mt i år.

Produktion av potatis i tusen ton

Spotprisutveckling och terminsavkastning

Diagrammet visar dels hur terminspriset på potatis utvecklat sig och hur värdeutvecklingen varit om man investerat i terminskontrakt på potatis. Vi ser att sedan 2009 har terminer sammantaget haft en negativ riskpremie, då ägande via terminer gett en sämre utveck­ling än att äga potatis (spot).

Spot- och terminspris på potatis

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Bengt

    2 oktober, 2014 at 10:30

    Hej,jag köpte potatis S för en vecka sen och det har gått bra hittills. Kanske jag borde köpa mer, men först vill jag veta var kan jag följa priset på underliggande? Ni anger priset 6.40 och det ska upp till 8, kanske. Det enda indexet jag hittar efter mycket surfande är FEPP och det kostar 1.40

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *