Connect with us

Nyheter

Sojamajsspreaden är ingen no-brainer

Published

on

Sojabönor och majs
Anders Blomqvist om råvaror

Anders Blomqvist

Kvoten mellan sojapriset och majspriset idag är omkring 15 procent över sitt historiska medelvärde. Därmed kan man som råvaruinvesterare känna sig lockad av en spreadposition för konvergens till medelvärdet, det vill säga en kort position i sojabönor och en lång position i majs. Dock är det ingen självklarhet att detta är en klok position.

Huvudskälet till att förhålla sig skeptisk till spreadpositionen, är att terminskurvorna för soja respektive majs redan är prissatta för en konvergens. Ser vi på kontrakten för nästa års skörd, soja i november 2015 respektive majs i december 2015, är kvoten bara ett par procentenheter över den historiska normen. Alltså måste konvergensen ske snabbare än på ett år för att en spreadposition ska ge positiv avkastning. Beroende på hur spreaden implementeras – i korta ändan av terminskurvan eller lite längre ut – blir strategin dessutom känslig för förändringar av terminskurvorna.

I diagrammet nedan finns kvoten mellan soja och majs och dess medelvärde sedan 1970 i den övre panelen. I den undre panelen finns utvecklingen för en månatligen omviktad spread mellan soja och majs med 10 procents exponering i varje ben på vänster axel. På den högra axeln finns den skillnaden i terminsstrukturen mätt över ett år (idag soja november 2014 mot 2015 respektive majs december 2014 mot 2015). När de grå staplarna är uppåt lutar terminskurvorna så att spreaden i den övre panelen är lägre ett år än idag. Detta är fallet just nu.

Pris på sojabönor mot majs

Det är inte tydligt att en konvergensstrategi skulle ha fungerat historiskt. Snarare verkar det som om en strategi baserat på terminsstrukturen skulle ha fungerat bättre.

[hr]

Om skribenten

Anders Blomqvist arbetar med kapitalförvaltning på Ålandsbanken Sverige AB, del som förvaltare av Ålandsbanken Commodity Fund och dels med tillgångsallokering och portföljoptimering. Han är också ansvarig för derivathandeln i Ålandsbanken Defined Risk, se www.alphamanco.lu. Anders erhöll sin PhD i Optimization and Systems Theory från matematiska institutionen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm 2005.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Name

    6 oktober, 2014 at 22:06

    Är du lika skeptisk om du tittar på kvoten på kontrakten för mars och maj 2015? Där är kvoten nästan lika stor som i frontkontrakten.

  2. Mats N

    7 oktober, 2014 at 08:48

    Är du lika skeptisk om du tittar på terminer för mars och maj 2015? Där är kvoten nästan lika hög som i frontkontrakten.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära