Följ oss

Nyheter

Kina gör stora inköp av ukrainsk majs

Publicerat

den

Majskolvar

Kinesiska importörer tros ha gjort stora inköp av ukrainsk majs, mer bestämt fodermajs, under de senaste två veckorna. Spannmålshandlarna har inte kunnat meddela de volymerna, men det sägs vara frågan om flera hundra tusen ton fodermajs, motsvarande tio till tolv Panamax-laster. Ett sådant fartyg tar normalt frakter på cirka 60 000 ton spannmål. Transaktionen har bekräftats av ukrainska regeringskällor. Leveranserna skall äga rum i slutet av det fjärde kvartalet 2023.

Kina är traditionellt en av de största köparna av Ukrainas majs för att tillgodose landets behov av djurfoder.

Europeiska handlare sa att det kan finnas alternativa fraktvägar för den senaste försäljningen av majs till Kina. Majsen kan endera transporteras genom hamnar i Odessa-regionen eller genom rumänska hamnar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ukraina anses ha stora volymer majs för export. Landets jordbrukare kunde skörda 25,6 miljoner ton majs i år och 19 miljoner ton skulle potentiellt kunna exporteras. Data från det ukrainska jordbruksministeriet visar att Ukraina har exporterat 2,6 miljoner ton majs hittills denna säsong, varav 545 000 ton i september.

En stor kinesisk inhemsk majsskörd och ökande import från Brasilien kommer att översvämma den kinesiska marknaden under de kommande veckorna, vilket minskar efterfrågan på andra spannmål.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära