Följ oss

Nyheter

Det stora potatiskriget år 1976 – vem som egentligen vann

Publicerat

den

Potatisar

Vi har tidigare skrivit om det stora potatiskriget år 1976 och gå gärna tillbaka dit och läs för det är en intressant historia. Nu har podden Planet Money gjort ett avsnitt som berättar historien, vilket är intressant i sig självt, men det är slutet om vilka som egentligen vann som är pricken över i:et.

Maine var den stora potatiskungen i USA och det som gjorde potatisodlarna där så framgångsrika var att det fanns en råvarubörs där odlarna kunde sälja och prissäkra sig på terminsmarknaden. Det stora potatiskriget år 1976 var en attack från potatisbranschen i västra USA mot potatisodlarna i Maine och råvarubörsen. Egentligen så var nog de flesta förlorare i slaget, men finansiellt så var nog aktörerna i västra USA de stora förlorarna. Men även om de förlorade slaget, så kan man säga att de vann kriget, för det totala kaoset som potatiskriget på råvarubörsen skapade tog död på terminshandeln, vilket var Maine-odlarnas stora fördel. Det odlas fortfarande potatis i Maine, men det är odlarna i västra USA som sedan dess har varit kungar. Och om kungar kan ha kungar så är det de stora företag som köper potatis, för när odlarna inte kunde sälja via terminsmarknaden så återstod de stora företagen. Simplot är idag ett av de största privatägda företagen i världen med en försäljning på 6-8 miljarder USD per år.

Poddavsnitt om det stora potatiskriget år 1976

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära