Nyheter
Potatistillväxten sker i norra Europa
Rabobanks World Potato Map 2019 visar att det är potatissektorn i nordvästra Europa som har gynnats mest av tillväxten i den globala handeln under det senaste decenniet.
Pommes frites står på menyn
Det är endast en mindre del av all potatis som handlas internationellt. Handeln med färsk potatis, utsädespotatis och frusen, processad potatis svarade för sju procent av den globala potatisproduktionen 2017. Det finns emellertid tecken på att tillväxten kan komma att ta fart i framtiden.
Handeln med fryst potatis ökade från cirka 4 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton under de senaste tio åren, drivet av en ökning av konsumtionen i Asien, Mellanöstern och Latinamerika.
Holländsk export dominerar handeln med utsädespotatis med en marknadsandel på över 50 procent av den globala handeln.
Den internationella handeln med färsk potatis är begränsad men har ökat ganska kraftigt på senare år, främst är det genom handeln med olika nordafrikanska och asiatiska länder som Egypten och Kina.
Under det senaste decenniet dominerades utvecklingen inom den globala potatissektorn av konsumtionstillväxten av fryst bearbetade potatis. Detta gynnade potatisproducenter i Nederländerna och Belgien, som fördubblade exporten mellan 2007 och 2017. Potatisodlare i dessa båda länderna skördade också frukten av denna utveckling genom en högre efterfrågan på färsk potatis och utsädespotatis.
Huruvida det kommande decenniet kommer att bli lika framgångsrikt som det senaste beror på hur potatissektorn i Nordvästeuropa utvecklas. Det handlar om att övervinna utmaningar som jordkvalitet, skärpning av miljöstandarder, volatila priser och ökande globala handelsspänningar som hindrar potatisflödet runt om i världen.
Handeln med fryst bearbetad potatis är en berättelse om fyra länder
Marknaden för fryst bearbetade potatis har haft en enorm tillväxt under de senaste tio åren. Sedan 2007 har den globala handeln ökat med 3 miljoner ton till mer än 7 miljoner ton 2017. Den största delen av denna tillväxt skedde utanför Europa och Nordamerika, med länder i Asien, Mellanöstern och Latinamerika som ledde konsumtionstillväxten. Denna ökning av konsumtionen är resultatet av högre disponibla inkomster, en växande medelklass, urbanisering och utvidgningen av snabbmataffärer i dessa länder (se figur 1).
Fig 1. BNP per capita kontra konsumtionen av fryst bearbetad potatis, 2017
Även om potatis odlas i nästan alla länder runt om i världen, finns det bara fyra länder som har en betydande sektor för fryst bearbetad potatis: Nederländerna, Belgien, Kanada och USA. Sammantaget exporterar dessa länder mer än 80 % av alla frysta bearbetade potatisar. Även om alla fyra länder ökade exporten, var potatisprocessorerna i Belgien mest framgångsrika. Belgien utökade sin andel av den globala exporten från 18 procent 2007 till 29 procent 2017.
Kostnadseffektiv produktion av frysta bearbetade potatisprodukter kräver året runt-leverans av potatis av hög kvalitet. För att uppnå den avkastning som krävs för bearbetning investerade potatisodlare i Nordamerika och Nordvästra Europa i kunskap, mekanisering, lagring och bevattning. Som ett resultat är avkastningen per hektar mer än 40 ton i båda regionerna (se figur 2).
Förutsättningen för avkastning, kvalitet och året runt-leverans gör att barriärerna för marknaden för frysta bearbetade potatisar är höga. Detta ger processorer i de fyra exporterande länderna en gynnsam exportposition. Å andra sidan gör denna ställning sektorn sårbar för spänningar i handeln, vilket nyligen visade sig i form av importtullar för export av europeiska pommes frites till Latinamerika. Ett sätt att övervinna risken för sådana stigande handelsspänningar är att diversifiera produktionen geografiskt.
Fig 2. Genomsnittlig avkastning potatis 2013 – 2017
Holländsk utsädespotatis planteras över hela världen
Under de senaste tio åren har exporten av holländsk utsädespotatis ökat med 300 000 ton, till närmare 1 000 000 ton år 2017. Andra europeiska länder som Frankrike och Tyskland såg också sin export öka. Den holländska exporten av utsädespotatis har en marknadsandel på mer än 50 procent vilket gör dessa till en viktig källa för högkvalitativ utsädespotatis.
Holländska utsädespotatis exporteras främst till länder i Nordafrika, Mellanöstern och Europa. Destinationsländerna i Nordafrika och Mellanöstern saknar ofta infrastruktur för att producera och lagra utsädespotatis av hög kvalitet, vilket gör dessa länder beroende av import. Inom Europa har den nederländska exporten av utsädespotatis gynnats av tillväxten inom den frysta bearbetade potatisindustrin, vilket kräver specialiserade potatisvaror.
En växande global befolkning och ökande efterfrågan på frysta bearbetade potatisar kommer att driva efterfrågan på högkvalitativa utsädespotatis i framtiden. Detta stödjer efterfrågan på holländska utsädespotatis. Möjligheterna att utöka utsädespotatisområdet i Nederländerna är dock begränsade. Detta innebär att sektorn skulle kunna se en övergång till nya regioner för odling av utsädespotatis i Frankrike och Tyskland, samt att etablera verksamhet i viktiga destinationsländer i Nordafrika och Asien.
Nordafrika och Asien tar marknadsandelar för färskpotatis
Mellan 2007 och 2017 ökade exportvolymen för färska potatis med cirka 2,5 procent per år. Det mesta av handeln med färsk potatis sker i Europa. En stor del av det europeiska handelsflödet består av färska potatisar som importeras av Nederländerna och Belgien för att föda en växande bearbetningsindustri.
Kina, Pakistan, Indien och Egypten har intagit en framträdande roll som exportörer av färskpotatis utanför Europa. Egypten är ett bra exempel på att ett land utvecklar sin inhemska potatissektor. Från 2007 till 2017 fördubblade landet sin export av färsk potatis till 652 000 ton. Landet fyrdubblade sin export av frysta bearbetade potatis. Detta skedde emellertid från en låg bas. Egypten är också en viktig importör av utsädespotatis från Europa.
Som exemplet på Egypten visar, öppnar utvecklingen av regionala potatisnav i Nordafrika och Asien nya marknader för tillverkare av potatisupptagning, sortering och utsäde av utrustning, potatisleverantörer och frysta bearbetade potatisproducenter.
Fig 3. Världens största konsumenter av potatis
Källa: Rabobank, FAO. 2013 per capita konsumtion av färsk och processad potatis
Odlare i norra Europa förväntar sig att avkastningen kommer att minska och de tyska processorerna varnar för brist på stora potatisar vilka är uppskattade för att göra pommes frites.
Efter Brexit kommer EUs potatisproducenter att öka sin marknadsandel gentemot brittiska producenter. Hur mycket EUs producenter kommer att dra nytta av Brexit beror på hur snabbt Storbritannien kan upprätta nya handelsavtal.
Nordvästra Europa är en viktig region för att tillhandahålla utsädespotatis till marknaderna i Mellanöstern och Afrika. EU-medlemmar drar nytta av frihandelsavtal som ger företrädesvis goda möjligheter för europeiska utsädespotatis att komma in i länder som Egypten och Marocko.
Eftersom Storbritannien inte längre kommer att ingå i EU efter Brexit är det mycket troligt att Storbritannien inte kommer att kunna handla enligt nuvarande EU-handelsavtal. Om inga nya handelsavtal har ingåtts innan Storbritannien lämnar EU, kommer brittiska handelsflöden att omfattas av WTO:s regler. WTO:s standardtariff för utsädespotatis är 4,5 procent, men importtullarna kan komma att bli lika höga som Marockos 40 procentiga tull för import av utsädespotatis. (Källa: AHDB Horizon Potatoes December 2016)
2016 hade den globala potatishandeln ett värde nära 700 miljoner euro. De mest betydande exportörerna på denna marknad är Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, med en sammanlagd marknadsandel på 82 % .2 Egypten är den största importören av utsädespotatis, med mer än 70% av sina årliga utsädespotatisbehov från Nederländerna och Storbritannien. Marocko kommer också till stora mängder utsädespotatis från Nederländerna och Storbritannien (se Fig 4).
In 2016, global seed potato trade had a value close to EUR 700m. The most significant exporters in this market are the Netherlands, France, the UK, and Germany, with a combined market share of 82%. Egypt is the largest importer of seed potatoes, sourcing more than 70% of its yearly seed potato requirements from the Netherlands and the UK. Morocco also sources large quantities of seed potatoes from the Netherlands and UK (see Table 1).
Fig 4: Seed potato trade in selected countries, 2016 (tonnes)
För närvarande faller handeln mellan EU, Egypten och Marocko under Euro-Medelhavspartnerskapet. Dessa ömsesidiga avtal ger EU-utsädespotatis en tullfri tillgång till marknaderna i Egypten och Marocko. I gengäld gynnas dessa länder av tullkvoter för färska potatisar som kommer in i EU.
Genom att vara en del av den europeiska inre marknaden har Storbritanniens utsädespotatisexportörer kunnat dra nytta av tullfri export och delade importtullkvoter för färska potatisar med andra europeiska länder. Nu är Storbritanniens tillgång till den inre marknaden är osäker. Ingen vet vad kan de europeiska och brittiska utsädespotatisproducenterna kan förvänta sig när det gäller handel med utsädespotatis med länder utanför EU.
Storbritanniens utsädespotatisexportörer kommer inte bara att ha en kostnadsnackdel jämfört med EU-exportörer på grund av en potentiell höjning av importtullarna. En ökning av andra handelshinder kan också förväntas. Dessa hinder sträcker sig från ny tullkontroll på import och export till ytterligare växtskyddskontroller av utsädespotatis, vilket ytterligare ökar kostnaderna för handel i Storbritannien.
Efter Brexit är EU:s utsädespotatisproducenter i stånd att öka sin marknadsandel på bekostnad av de dyrare UK-producenterna. I vilken utsträckning EU-producenter kommer att dra nytta beror emellertid på hur snabbt den brittiska regeringen kommer att kunna teckna nya handelsavtal som tar bort tullar på utsädespotatis efter att dessa har lämnat Storbritannien.
Nyheter
Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).
Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.
Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.
– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.
El Niño var ännu starkare tidigare under historien
Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.
– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.
Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.
– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.
Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”
Nyheter
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:
Guld och andra ädelmetaller
- Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
- Fortsatt centralbanksuppköp.
- Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
- Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
- Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
- PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.
Olja
- Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
- Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.
Industrimetaller
- Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.
Jordbruksprodukter
- Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
- Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
- Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.
Naturgas
- I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.
Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Nyheter4 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter3 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter4 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga
-
Nyheter4 veckor sedan
Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat
-
Nyheter3 veckor sedan
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Nyheter3 veckor sedan
Tuffa tider för stål i Europa