Följ oss

Nyheter

De sju systrarna – historien om den stora oljekartellen

Publicerat

den

Oljerigg producerar olja

De sju systrarna, eller ”Seven Sisters” som är uttrycket på engelska, är ett namn som givits till en grupp av sju stora oljebolag som kontrollerade oljemarknaden. Under 1920- och 1930-talet bildade bolagen en kartell för att kontrollera produktionen av olja och under 1930-talet dominerade de sju oljejättarna den internationella marknaden. När olja hittades i Saudiarabien hotades ordningen, men överenskommelser gjordes och efter 1930-talet fram till mitten av 1970-talet fortsatte bolagen att kontrollera marknaden. Grupperingen namngavs av Enrico Mattei på det statliga italienska oljebolaget Eni som ansökte om medlemskap men nekades. Namnet övertogs sedan år 1975 av författaren Anthony Sampson som skrev boken The Seven Sisters om oljekartellen.

Nedan är de sju oljebolagen som utgjorde kartellen. Över tid har bolag bytt namn och gått samman.

  • Anglo-Iranian Oil Company
  • Gulf Oil
  • Shell
  • Standard Oil of California
  • Standard Oil of New Jersey (Esso)
  • Standard Oil of New York (Mobil)
  • Texaco

Historien som poddavsnitt

Historiepodden berättar historien, så luta dig tillbaka och lyssna på en intressant historia under 1,5 timmar. Hoppa 8 minuter in i poddavsnittet om du vill hippa över det inledande pratet.

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära