Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange, världens främsta börs för handel i basmetaller

Publicerat

den

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetaller

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetallerLondon Metal Exchange, LME, som etablerades redan 1877 är i dag baserat på 56 Leadenhall Street i hjärtat av City of London och är världens främsta börs för handel i basmetaller. I dag erbjuder denna marknadsplats en lång rad options- och terminskontrakt på basmetaller, minor metals och stål. Sedan juli 2012 ägs London Metal Exchange av Hong Kong Exchanges and Clearing som köpte LME för 1,4 miljarder GBP i en budstrid med Intercontinental Exchange, ICE.

London Metal Exchange utgör ett transparent forum för all typ av handel med oädla metaller, och bidrar till att hjälpa företag världen över med att sammanställa jämnviktspriser så långt som flera år in i framtiden. Detta hjälper den fysiska industrin att planera i en värld som omfattas av en ofta svår och snabb prisutvecklingen. Genomslaget på prissättningen på LME är så stark att den åberopas av industriföretag världen över.

LME är en mycket likvid marknad och 2011 uppnåddes rekordvolymer om 146,6 miljoner avslut, motsvarande 15,4 biljoner pund, motsvarande 61 miljarder pund per handelsdag. Trots att denna börs är baserad i Storbritannien härrör mer än 95 procent av all handel som sker där från utlandet.

De enda som tillåts handla på denna marknad är de företag som är medlemmar av LME och det är genom dessa som industrin handlar på marknaden och har access till alla de typer av riskhanteringsverktyg och leveransfunktioner som erbjuds. Handeln sker på tre olika sätt,

  • Genom så kallat ”open out cry” i LMEs karakteristiska ”ringar”
  • Genom den interbankmarknad som sker på telefon samt
  • Genom LMEselect, London Metal Exchanges elektroniska handelsplattform

På London Metal Exchange är det möjligt att handla terminskontrakt på basmetaller med dagliga förfallodagar upp till tre månader framåt. Löptiden på tre månader är en kvarleva från grundandet 1877, då det tog handelsfartygen tre månader att leverera sin last med koppar från Chile. Det finns också kontrakt som sträcker sig upp till 123 månader, drygt tio år framåt. Det finns även en väl fungerande avistamarknad. Genom ett så pass omfattande system erbjuder LME sina kunder möjligheter till hedging, en världsomfattande referensprissättning och möjligheten att reglera fysiska leveranser av de underliggande råvarorna.

En kort introduktion till London Metal Exchange

Historik

London Metal Market and Exchange Company grundades 1877 men börsens ursprung kan spåras så pass långt tillbaka som 1571 och öppnandet av Royal Exchange i London.

Innan börsen grundades bedrevs verksamheten av handlare på Londons kaffehus där affärerna gjordes upp i provisoriska ringar som ritats upp med krita på golvet.

Från början handlades endast koppar, men både bly och zink tillkom ganska snart, även om det var först 1920 som dessa metaller fick sin officiella status. Under andra världskriget stängde börsen och öppnade inte igen förrän 1952. Utbudet av metaller utvidgades och 1978 tillkom handeln i aluminium som året efter följdes av nickel. 1989 lades tenn till listan på metaller som handlas på London Metal Exchange, 1992 tillkom aluminiumlegeringar, 2008 stål och 2010 lades två minor metals, kobolt och molybden till. 2011 upphörde handeln i plast, en råvara som börsen tagit upp till handel på prov.

Historien om LME

Handel

För att kunna handla terminskontrakt i koppar, tenn eller någon annan metall noterad på LME, krävs det att affärerna går genom en av LMEs medlemsföretag. Köparna av kontrakten, som ofta håller sina terminer till förfall, vilket gör att handeln på LME skiljer sig en hel del från den på övriga råvarubörser, erhåller sedan en option, en så kallad ”warrant” på ett utsett LME-godkänt lager, för att kunna ta emot metallen om så krävs. LME publicerar dagligen detaljerade uppgifter om hur många ton metall som finns i de olika lagren vilket bidrar till att både producenter och konsumenter kan fatta korrekta affärsbeslut.

Ring trading

Mellan 11:40 och 17:00, London Time, sker handeln i de så kallade ringarna. Handeln sker genom så kallat Open Outcry, som är det äldsta och mest populära sättet att bedriva handel på denna börs.

Det finns en morgon- och en eftermiddags-session, där vart och ett av de nio metallkontrakten handlas i två block med en fem-minuters-session för varje kontrakt. Dessa sessioner äger rum från 11:40 till 13:10 och från 14:55 till 16:15 och varje session innehåller en 10-minuters-paus. Priserna från den andra sessionen under morgonhandeln är de som blir de officiella priserna.

Det signifikanta för denna typ av handel är att den spelar en högst central roll för den officiella prissättningen på London Metal Exchange. De officiella priserna sätts under handelns mest likvida period, som sker via open outcry-handel, och anses vara representativ för industrins utbud och efterfrågan. Den officiella betalkursen enligt vilka terminsavtal avvecklas, bestäms av det sista anbudspriset innan klockan ljuder för att markera slutet på den officiella ringhandeln. LME är den sista börsen i Europa där Open Outcry handel fortfarande sker.

Utöver detta förekommer en betydande Interbankhandel.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ring dealing members

Ring dealing members är de företag som har rätten att handla i ”ringarna” på LMEs handelssessioner. Dessa deltar även i den dygnet runt-öppna interbankmarknaden.

Alla Ring dealing members, som medlemmar av London Clearing House, är godkända enligt Financial Services and Markets Act 2000, och regleras av Financial Services Authority. I augusti 2012 innehas den exklusiva rätten att handla i ringen av följande företag

  • Amalgamated Metal Trading Limited
  • Barclays Bank Plc
  • E D & F Man Capital Markets Limited
  • J.P. Morgan Securities Ltd
  • MAREX Financial Ltd
  • Metdist Trading Ltd
  • INTL FCStone Europe Ltd
  • Natixis Commodity Markets Ltd
  • Newedge Group (UK Branch)
  • Société Générale
  • Sucden Financial Ltd
  • Triland Metals Ltd

Utöver de tolv medlemsföretagen som har rätt att delta i ringhandeln finns omkring ett hundratal övriga företag som deltar i handeln, till exempel som introducing brokers.

Ringhandel på råvarubörsen London Metal Exchange

Ringhandeln på LME har sitt namn av att handeln på börsen sker i en ”ring” i vilken deltagarna sitter på fasta platser. LMEs system med fasta platser hjälper till med identifieringen av de företag som handlar, men det är bara möjligt eftersom börsen har ett så pass litet antal medlemmar, för närvarande endast tolv företag, som tillåts att delta i ringhandeln.

Hedging, referenspriser och fysisk leverans på London Metal Exchange

Ädelmetaller

I motsats till vad många tror så handlas ädelmetaller som guld och silver inte på London Metal Exchange, utan på den over-the-counter-marknad, OTC-marknad, som vanligen kallas för London Bullion Market. Platina och palladium handlas på London Platinum and Palladium Market. Spotmarknaden för ädelmetaller sker på EBS, Electronic Broking Systems, som förvärvades av ICAP i juni 2006. LME erbjuder matchning och clearingtjänster för medlemmarna på London Bullion Market och distribuerar kurser på guld, silver och ränteswappar på guld på uppdrag av London Bullion Market Association.

Elektronisk handel

I februari 2005 lanserade LME en elektronisk plattform som kallas LMEselect, utvecklat av det svenska programvaruföretaget Cinnober. Plattformen är en FIX-baserad handelsplattform, och har en betydande och ökande andel av den totala handeln på LME.

Market of last resort

Industrin kan använda LME som en möjlighet att sälja sina överskottslager i tider av överutbud och som en källa för att köpa material i tider av extrem brist.

I verkligheten förekommer fysisk leverans i en mycket liten omfattning på LME då de flesta aktörerna på denna marknad använder sig av LME för hedging. Den delen som leder till leverans spelar en viktig roll för att skapa priskonvergens.

Lager

För att stödja denna mekanism, godkänner LME och licensierar ett nätverk av lager- och lagringsmöjligheter runt om i världen. Lagerföretagen måste uppfylla en rad strikta kriterier innan de godkänns för hantering av metaller. Lagerhållare runt om i världen innefattar bland andra

  • Henry Bath
  • Steinweg
  • Metro International Trade Services
  • Pacorini Metals

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära