Nyheter
Live stock – Vilda Western för råvarumäklarna
Live stock eller levande boskap avser till nötkreatur (kor) som har nått den erforderliga vikten för slakt. Live stock skiljer sig därmed från feeder cattle, som är de yngre djur som fortfarande håller på att födas upp.
Futures på levande nötkreatur handlas på Chicago Mercantile Exchange, CME, under kortnamnet LC och priset anges i cent per pund. I det elektroniska handelssystemet används förkortningen LE.
Under 2007 var detaljhandelsvärdet på allt amerikanskt nötkött 74 miljarder USD. Priserna på nötkött styrs delvis på tillgången och efterfrågan av foder. Det är därför inte ovanligt att en kraftig torka, något som leder till en minskning i höbeståndet, leder till sjunkande priser på nötkött eftersom fler djur då slaktas och skickas till marknaden. Kortsiktigt medför detta sjunkande priser, men på lång sikt innebär det prisökningar, då de kor som gått till slakt inte längre kan producera kalvar, vilket i sin tur höjer de långsiktiga priserna.
Produktion av nöt- respektive fläskkött på den amerikanska marknaden
Trender
Priserna på nötkött är starkt korrelerade till en gynnsam prissättning på foder, såsom majs och sojabönor, som utgör majoriteten av kostnaderna för djuruppfödning. Priset på majs har stigit kraftigt sedan början av 2007 – mer än 60 % under 2007 och början av 2008 – i och med att etanolproducenter har ökat sin efterfrågan på varan eftersom stigande oljepriser i sin tur har ökat efterfrågan på etanol.
Majs är även den viktigaste insatsvaran för många andra livsmedel, såsom majssirap som visar en ökad global efterfrågan. Samtidigt visar rapporter från det amerikanska Jordbruksdepartementet att det planerades 8 procent mindre majs under 2008 jämfört med 2007. Priset på foder kan således komma att drivas upp, vilket på lång sikt kan driva upp priset på nötkött.
En ökad global efterfrågan driver upp priset på nötkött
Under 2007 ökade konsumtionen av nötkött med en årlig takt om 5 procent i utvecklingsländerna och under perioden 1990 till 2007 fördubblades per capita-konsumtionen av kött i Kina. När 1,3 miljarder människor äter dubbelt så mycket kött än vad de gjort tidigare ökar efterfrågan märkbart, vilket pressar priserna uppåt.
Tillgången på nötkreatur styrs av vädret
Jordbrukarna är beroende av en god tillgång till foder – gräs och vete – för att kunna mata korna under sommaren och hösten. Under perioder av torka växer det inte tillräckligt för att lantbrukarna skall kunna använda sitt foder för att kunna föda sin boskap. Bönderna tvingas då använda sina reservlager för att kunna hålla liv i sina besättningar.
Importförbud ger minskad tillgång och ökade priser
När larmrapporter, såsom fall av galna kosjukan, når marknaden, orsakar detta ofta förbud mot att importera nötkreatur från andra länder, vilket krymper utbudet regionalt och priserna på nötkött ökar. 2003 drog till exempel ett förbud av import av kanadensiska nötkreatur ned det amerikanska utbudet med 8 % och bidrog till en 30% ökning av priserna på levande boskap.
Historiska data
Leveransdatum
Futures på levande boskap går till leverans årligen i februari, april, juni, augusti, oktober och december, således alla jämna månader.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LCJ2 avser leverans av levande boskap i april 2012.
Kontraktsspecifikationer
Kontraktstorlek
På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett futureskontrakt levande boskap 40.000 pund, cirka 1.800 kilo.
Daglig prisavvikelse
0,03 USD per pund över eller under föregående dags avräkningspris.
Trading Hours
På CME Globex elektronisk plattform: Måndag 09:05 till fredag 13:55 med dagliga handelsstopp mellan 16:00 till 17:00, US Central Time.
Open Outcry: Måndag till fredag, 9:05 till 13:00
Sista handelsdagen
Sista handelsdagen på terminer med levande boskap på Chicago Mercantile Exchange är 24:00 torsdagen i likvidmånaden, november undantaget.
Leveranskvalité
Leverans av levande boskap på Chicago Mercantile Exchange avser levande stutar (oxar) av Yield Grade 3, 55% Choice och 45 % Select.
Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Nyheter
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.
Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Nyheter
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.
USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.
Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion
Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.
Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys3 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer