Nyheter
Korn – råvaran som gav oss ölen

Korn, eller barley som det brukar kallas i den anglosaxiska världen, skall inte förväxlas med det sädesslag som handlas under namnet corn, då detta är majs.
Korn, ett spannmål som härrör från gräset Hordeum vulgare, har många användningsområden. Den fungerar som djurfoder, som malt för öl och vissa destillerade drycker, och förekommer i olika sorters hälsokost, och korn används även i soppor, grytor, och kornbröd i en rad olika kulturer. Precis som vete och råg, innehåller korn gluten vilket gör det olämpligt för konsumtion för dem som lider av celiaki.
I 2007 års rankning av spannmål i världen, var korn det fjärde vanligaste sädesslaget både vad gäller producerad kvantitet (136 miljoner ton) och i odlingsareal (566.000 km²).
Korn är en vanlig stapelvara och används både i människors och djurs kost. Korn växer i över 100 länder och är en av de mest populära spannmålssorterna vars popularitet endast överträffas av vete, majs och ris.
Även om korn är en ganska anpassningsbar gröda och kan odlas i många regioner, är det en känslig spannmålssort och försiktighet måste iakttas i alla stadier av dess tillväxt och skörd.
I USA odlas korn i nästan hälften av staterna, även i de där odlingen behöver kommersiell bevattning. Korn har en relativt kort säsong och en tidigt mognande gröda. De främsta användningsområdena är djurfoder, utsäde och maltproduktion. I USA är det endast en liten mängd korn som används för livsmedel, inklusive bröd och kakor samt soppor. Maltkorn är en ingrediens för whisky och öl.
Eftersom korn håller höga halter fullkorn ger konsumtionen flera hälsofördelar. Det kan sänka både kolesterolhalten i blodet och blodsockernivåerna. Korn har också en låg fetthalt.
Etymologi
Det gamla engelska ordet för ”korn” var bære, som går att spåra till Proto-indo-europeiskan och är besläktat med det latinska ordet Farina ”mjöl”. Det första omnämnandet i den moderna engelskan är adjektivet bærlic som redan 996 fanns med Oxford English Dictionary och är hänförligt till det sammansatta ordet bærlic-croft. Ordet bære har överlevt i norra Skottland som Bere, och avser en särskild stam av sexradigt korn som odlas i denna region. Även det engelska ordet för lada, barn, kan hänföras till detta ord.
I sin vilda form har korn ett sprött ax, vilket underlättar fröspridning. Domesticerade korn har icke-omskakande ax, vilket gör det mycket lättare att skörda moget korn.
Historik
Korn var det första domesticerade sädesslaget i Mellanöstern, och började odlas i samtidigt som einkorn och Emmervete. Förekomsten av vilt korn (H. vulgare spp Spontaneum) sträcker sig från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster.
De äldsta existerande bevisen av vilda korn i arkeologiska sammanhang kommer från den södra änden av Galileiska sjön. Resterna var daterade till omkring 8.500 f.Kr. De tidigaste bevisen på förekomst av domesticerad kornodling finns i Tell Abu Hureyra, i Syrien. Korn har odlats på den koreanska halvön sedan 1.500-850 f.Kr, ofta tillsammans med andra grödor som hirs, vete och baljväxter.
Kornöl var antagligen den allra första drycken som utvecklades av människan, och därefter kom människan på att det gick att använda detta sädesslag som valuta.
Vid sidan av Emmer-vete, var korn en stapelvara i antikens Egypten, där grödan användes för att göra bröd och öl. Enligt Moseboken 8:08, är korn en av de ”sju arter” av grödor som kännetecknar fruktbarhet i det förlovade landet av Kanaan, och korn har en framträdande roll i de israelitiska uppoffringarna som beskrivs i Moseböckerna.
Produktion och export
*Siffrorna för EU omfattar inte Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
Korn odlades under 2007 i ett hundratal av världens länder. Sedan 1974, då den globala produktionen uppgick till 149 miljoner ton har utbudet av korn minskat, framförallt till förmån för grödor som vete och majs.
Odling
Korn betraktas som en mycket anpassningsbart gröda och är ett populärt sädesslag i tempererade områden där det odlas som en sommargröda och tropiska områden där kornet sås som vintergröda. Grotiden är kort, allt från 1 till 3 dagar. Korn gillar att växa svalt, men är inte särskilt vinterhärdigt. Däremot är det mer tolerant för salthaltig jord än vete, vilket kan förklara ökningen av kornodling i Mesopotamien från 2.000 f Kr och framåt.
Korn är inte lika köldtolerant som vintervete (Triticum aestivum) eller höstråg (Secale cereale) men kan vara en lämplig vintergröda i varmare delar av världen, till exempel Australien. Korn har en kort växtsäsong och är också relativt tåligt för torka.
Användningsområden
Djurfoder
Hälften av USA:s korn-produktion används som djurfoder och är ett viktigt foderspannmål inom delar av världen som inte är lämpad för majsproduktion, särskilt i norra delarna av jordklotet, till exempel norra och östra Europa.
Drycker
En stor del av den resterande kornproduktionen används till mältning då korn är det sädesslag som är bäst lämpat för detta ändamål. Korn är således en av de viktigaste ingredienserna i såväl öl som i whisky.
Tvåradigt korn används traditionellt i tyska och engelska öl medan sexradigt korn traditionellt har använts i amerikanskt öl, men båda sorterna är allmänt förekommande på denna marknad i dag.
På Irland och i Skottland har öl och whisky främst gjorts av korn, medan andra länder valt att utnyttja mer varierade källor till sin alkohol, till exempel vete, majs och råg som alla är vanligt förekommande i USA. Även potatis är vanligt i alkoholtillverkningen.
Alkoholfria drycker såsom kornvatten och kornte (kallas mugicha i Japan) görs genom att koka korn i vatten.
Barley Wine var en populär alkoholhaltig dryck under 1700-talet. Det utvanns genom att korn kokades i vatten och sedan blandades kornvattnet med vitt vin och andra ingredienser som gurkört, citron och socker.
Korn innehåller åtta essentiella aminosyror. Enligt en nyligen genomförd studie kan intag av fullkornskorn reglera blodsockret, minska blodsockret i anslutning till en måltid i upp till 10 timmar efter intag jämfört med vitt eller till och med hela vetekorn, som har en liknande glykemiskt sammansättning.
Terminshandel i korn
Terminskontrakt på korn, Western Barley, handlas bland annat på Winnipeg Commodity Exchange, under symbolen AB, där kornet prissätts kanadensiska dollar per ton.
Leveransdatum
Terminer i korn går till leverans årligen i mars, maj, juli, juli, oktober och december.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern ABH2 avser leverans av korn i mars 2012.
Kontraktstorlek
På Winnipeg Commodity Exchange avser ett futureskontrakt på korn, Western Barley 20 ton.
Daglig prisavvikelse
15 CAD per ton jämfört med tidigare dags stängningskurs.
Tick Size
CAD 0,10/ton, motsvarande 2 CAD per kontrakt
Trading Hours
På CME Globex elektroniska plattform mellan 9:00 AM till och med 2:15 PM, New York Time.
Sista handelsdagen
Handeln i kornfutures på Winnipeg Commodity Exchange upphör den i slutet av den handelsdag som föregår den femtonde kalenderdagen i lösenmånaden.
Leveranskvalité
Leveransbart korn på terminskontrakt på Winnipeg Commodity Exchange skall uppfylla kraven som ställs av Canadian Grain Commission (CGC), Kanadensiska Spannmålskommissionen.
- Icke-kommersiellt, rent kanadensiskt korn med maximalt två procent av andra inslag, men som möter kraven för No 1 Canada Western (CW) Barley, till par.
- Samma specifikationer som ovan med ett minimum testad nettovikt om 288 gram per halvliter men mindre än 303 gram per halvliter med en rabatt om 5,00 CAD per ton.
- Samma specifikationer som ovan med en minsta testad nettovikt om 276 gram per halvliter men mindre än 288 gram per halvliter en rabatt om 15,00 CAD per ton.
- Samma specifikationer som ovan med en test vikt på minst 312 grams/0,5 liter ger ett premium om 2 CAD per ton.
Nyheter
Ett samtal om läget på uranmarknaden

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.
Nyheter
Arctic Minerals aktiekurs rusar i höjden på presenterad mineraltillgång

I onsdags presenterade Arctic Minerals en mineraltillgång för koppar-silverprojektet Henneviken.
”Mineraltillgången för Henneviken uppgår till 55,39 miljoner ton med 1,0% koppar-ekvivalens (0,8% koppar och 20,8 g/ton silver), motsvarande 543 000 ton koppar-ekvivalent (cut-off 0,8% koppar-ekvivalent). Det totala metallinnehållet uppgår till 447 000 ton koppar och 1 049 ton silver.”
Kombinationen av relativt stora tonnage, höga halter och förutsägbar malmkroppsgeometri gör den mycket attraktiva för storskalig brytning.
Det har fått aktien att rusa i höjden, den är upp nästan 300 procent från vad priset var vid tisdagens avslut.

Nyheter
LKAB har nu 6,1 miljarder ton mineraltillgångar

Efter prospektering under 2024 har LKAB fortsatt att öka sina mineraltillgångar samtidigt som kvaliteten på mineralreserver förbättrats, vilket resulterat i en sammanlagd total på 6,1 miljarder ton. Jämfört med 2023 har mineraltillgångarna ökat med cirka 500 miljoner ton. Järnmalmsfyndigheten Per Geijer i Kiruna omfattar nu totalt 1,2 miljarder ton mineraltillgångar inklusive 2,2 miljoner ton in situ REE-oxider – en ökning med närmare 30 procent sedan ifjol och en fördubbling från 2022.
– Det är mycket goda resultat som fortsätter att stödja företagets strategiska inriktning. Dessa betydande tillgångar är resultatet av stora insatser från alla våra kollegor och team som arbetat tillsammans. Potentialen för Sveriges järnmalmsförsörjning och möjliga försörjning av kritiska mineral har återigen förbättrats och ger ökad trygghet inför framtiden, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.
I slutet av 2024 hade LKAB identifierat mineralreserver på cirka 1,0 miljarder ton och mineraltillgångar på ungefär 5,1 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten år 1890 har LKAB brutit totalt mer än 2 miljarder ton. Förutom järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer även mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan komma att utvinnas.
Prospekteringen vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, som nu uppgår till cirka 1,2 miljarder ton järnmalm och fosfor. Detta ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetallsoxider (REE-oxider), med halter som är betydligt högre än de som hittats i LKAB:s övriga fyndigheter. Ökningen av REE-oxider från 1,7 miljoner till 2,2 miljoner ton in situ innebär en fortsatt utökning av tillgångarna för fyndigheten, som är en av de största i Europa för sällsynta jordartsmetaller.
Den 25 mars meddelade EU-kommissionen att LKAB:s industripark för kritiska mineral i Luleå, utvinningen av apatit vid gruvan i Gällivare, samt den nya fyndigheten Per Geijer i Kiruna tilldelats status som strategiska projekt inom ramen för Critical Raw Materials Act.
– Beslutet är ett erkännande för LKAB:s möjligheter att bidra till att säkra Europas tillgång till strategiska råmaterial. Att vi nu kan visa en ökning av våra mineraltillgångar och en ännu större förekomst av sällsynta jordartsmetallsoxider i den nya fyndigheten är ett viktigt besked för vår och Europas framtid, i ett läge där ökad självförsörjning är mer angeläget än någonsin, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat med 19 procent, i linje med gruvproduktionen och genom borttagning av gråberg från gruvplanen, vilket förbättrar kvaliteten genom en högre järnhalt. Mineralreserverna vid Malmbergets gruva har totalt sett ökat med 7 procent till följd av en uppgradering av befintliga tillgångar. I Leveäniemi-gruvan i Svappavaara har mineralreserverna minskat med cirka 8 procent till 84 miljoner ton.
Mineraltillgångarna inom gruvverksamheten redovisar nu även gråberg som följer med vid brytning, även om de förväntade malmhalterna förblir stabila jämfört med rapporteringen från 2023. I Kiruna innebär detta att mineraltillgångarna har ökat med cirka 34 procent till 1,1 miljarder ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en ökning på 9 procent till ungefär 1,9 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget ökat med 6 procent till 880 miljoner ton.
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer