Nyheter
Korn – råvaran som gav oss ölen

Korn, eller barley som det brukar kallas i den anglosaxiska världen, skall inte förväxlas med det sädesslag som handlas under namnet corn, då detta är majs.
Korn, ett spannmål som härrör från gräset Hordeum vulgare, har många användningsområden. Den fungerar som djurfoder, som malt för öl och vissa destillerade drycker, och förekommer i olika sorters hälsokost, och korn används även i soppor, grytor, och kornbröd i en rad olika kulturer. Precis som vete och råg, innehåller korn gluten vilket gör det olämpligt för konsumtion för dem som lider av celiaki.
I 2007 års rankning av spannmål i världen, var korn det fjärde vanligaste sädesslaget både vad gäller producerad kvantitet (136 miljoner ton) och i odlingsareal (566.000 km²).
Korn är en vanlig stapelvara och används både i människors och djurs kost. Korn växer i över 100 länder och är en av de mest populära spannmålssorterna vars popularitet endast överträffas av vete, majs och ris.
Även om korn är en ganska anpassningsbar gröda och kan odlas i många regioner, är det en känslig spannmålssort och försiktighet måste iakttas i alla stadier av dess tillväxt och skörd.
I USA odlas korn i nästan hälften av staterna, även i de där odlingen behöver kommersiell bevattning. Korn har en relativt kort säsong och en tidigt mognande gröda. De främsta användningsområdena är djurfoder, utsäde och maltproduktion. I USA är det endast en liten mängd korn som används för livsmedel, inklusive bröd och kakor samt soppor. Maltkorn är en ingrediens för whisky och öl.
Eftersom korn håller höga halter fullkorn ger konsumtionen flera hälsofördelar. Det kan sänka både kolesterolhalten i blodet och blodsockernivåerna. Korn har också en låg fetthalt.
Etymologi
Det gamla engelska ordet för ”korn” var bære, som går att spåra till Proto-indo-europeiskan och är besläktat med det latinska ordet Farina ”mjöl”. Det första omnämnandet i den moderna engelskan är adjektivet bærlic som redan 996 fanns med Oxford English Dictionary och är hänförligt till det sammansatta ordet bærlic-croft. Ordet bære har överlevt i norra Skottland som Bere, och avser en särskild stam av sexradigt korn som odlas i denna region. Även det engelska ordet för lada, barn, kan hänföras till detta ord.
I sin vilda form har korn ett sprött ax, vilket underlättar fröspridning. Domesticerade korn har icke-omskakande ax, vilket gör det mycket lättare att skörda moget korn.
Historik
Korn var det första domesticerade sädesslaget i Mellanöstern, och började odlas i samtidigt som einkorn och Emmervete. Förekomsten av vilt korn (H. vulgare spp Spontaneum) sträcker sig från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster.
De äldsta existerande bevisen av vilda korn i arkeologiska sammanhang kommer från den södra änden av Galileiska sjön. Resterna var daterade till omkring 8.500 f.Kr. De tidigaste bevisen på förekomst av domesticerad kornodling finns i Tell Abu Hureyra, i Syrien. Korn har odlats på den koreanska halvön sedan 1.500-850 f.Kr, ofta tillsammans med andra grödor som hirs, vete och baljväxter.
Kornöl var antagligen den allra första drycken som utvecklades av människan, och därefter kom människan på att det gick att använda detta sädesslag som valuta.
Vid sidan av Emmer-vete, var korn en stapelvara i antikens Egypten, där grödan användes för att göra bröd och öl. Enligt Moseboken 8:08, är korn en av de ”sju arter” av grödor som kännetecknar fruktbarhet i det förlovade landet av Kanaan, och korn har en framträdande roll i de israelitiska uppoffringarna som beskrivs i Moseböckerna.
Produktion och export
*Siffrorna för EU omfattar inte Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
Korn odlades under 2007 i ett hundratal av världens länder. Sedan 1974, då den globala produktionen uppgick till 149 miljoner ton har utbudet av korn minskat, framförallt till förmån för grödor som vete och majs.
Odling
Korn betraktas som en mycket anpassningsbart gröda och är ett populärt sädesslag i tempererade områden där det odlas som en sommargröda och tropiska områden där kornet sås som vintergröda. Grotiden är kort, allt från 1 till 3 dagar. Korn gillar att växa svalt, men är inte särskilt vinterhärdigt. Däremot är det mer tolerant för salthaltig jord än vete, vilket kan förklara ökningen av kornodling i Mesopotamien från 2.000 f Kr och framåt.
Korn är inte lika köldtolerant som vintervete (Triticum aestivum) eller höstråg (Secale cereale) men kan vara en lämplig vintergröda i varmare delar av världen, till exempel Australien. Korn har en kort växtsäsong och är också relativt tåligt för torka.
Användningsområden
Djurfoder
Hälften av USA:s korn-produktion används som djurfoder och är ett viktigt foderspannmål inom delar av världen som inte är lämpad för majsproduktion, särskilt i norra delarna av jordklotet, till exempel norra och östra Europa.
Drycker
En stor del av den resterande kornproduktionen används till mältning då korn är det sädesslag som är bäst lämpat för detta ändamål. Korn är således en av de viktigaste ingredienserna i såväl öl som i whisky.
Tvåradigt korn används traditionellt i tyska och engelska öl medan sexradigt korn traditionellt har använts i amerikanskt öl, men båda sorterna är allmänt förekommande på denna marknad i dag.
På Irland och i Skottland har öl och whisky främst gjorts av korn, medan andra länder valt att utnyttja mer varierade källor till sin alkohol, till exempel vete, majs och råg som alla är vanligt förekommande i USA. Även potatis är vanligt i alkoholtillverkningen.
Alkoholfria drycker såsom kornvatten och kornte (kallas mugicha i Japan) görs genom att koka korn i vatten.
Barley Wine var en populär alkoholhaltig dryck under 1700-talet. Det utvanns genom att korn kokades i vatten och sedan blandades kornvattnet med vitt vin och andra ingredienser som gurkört, citron och socker.
Korn innehåller åtta essentiella aminosyror. Enligt en nyligen genomförd studie kan intag av fullkornskorn reglera blodsockret, minska blodsockret i anslutning till en måltid i upp till 10 timmar efter intag jämfört med vitt eller till och med hela vetekorn, som har en liknande glykemiskt sammansättning.
Terminshandel i korn
Terminskontrakt på korn, Western Barley, handlas bland annat på Winnipeg Commodity Exchange, under symbolen AB, där kornet prissätts kanadensiska dollar per ton.
Leveransdatum
Terminer i korn går till leverans årligen i mars, maj, juli, juli, oktober och december.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern ABH2 avser leverans av korn i mars 2012.
Kontraktstorlek
På Winnipeg Commodity Exchange avser ett futureskontrakt på korn, Western Barley 20 ton.
Daglig prisavvikelse
15 CAD per ton jämfört med tidigare dags stängningskurs.
Tick Size
CAD 0,10/ton, motsvarande 2 CAD per kontrakt
Trading Hours
På CME Globex elektroniska plattform mellan 9:00 AM till och med 2:15 PM, New York Time.
Sista handelsdagen
Handeln i kornfutures på Winnipeg Commodity Exchange upphör den i slutet av den handelsdag som föregår den femtonde kalenderdagen i lösenmånaden.
Leveranskvalité
Leveransbart korn på terminskontrakt på Winnipeg Commodity Exchange skall uppfylla kraven som ställs av Canadian Grain Commission (CGC), Kanadensiska Spannmålskommissionen.
- Icke-kommersiellt, rent kanadensiskt korn med maximalt två procent av andra inslag, men som möter kraven för No 1 Canada Western (CW) Barley, till par.
- Samma specifikationer som ovan med ett minimum testad nettovikt om 288 gram per halvliter men mindre än 303 gram per halvliter med en rabatt om 5,00 CAD per ton.
- Samma specifikationer som ovan med en minsta testad nettovikt om 276 gram per halvliter men mindre än 288 gram per halvliter en rabatt om 15,00 CAD per ton.
- Samma specifikationer som ovan med en test vikt på minst 312 grams/0,5 liter ger ett premium om 2 CAD per ton.
Nyheter
Nickelmarknaden under fortsatt press – överskott väntas bestå till 2026

Nickelpriserna har fallit kraftigt de senaste åren, och enligt investmentbanken UBS ser återhämtningen ut att dröja. Trots en viss dämpning i produktionstakten och fördröjda projekt, kvarstår ett globalt överskott som väntas hålla i sig åtminstone till 2026.
Efter en period av kraftig utbyggnad och stora förväntningar kopplade till batterimarknaden har efterfrågan inte levt upp till hypen. Visserligen har nickel klarat sig bättre än många andra basmetaller, men efterfrågan räcker inte till för att absorbera det fortsatta utbudet.
Indonesien, världens största producent, förändrar också spelplanen. Tillväxten av låggradigt nickel (NPI) bromsar in, medan nya projekt för höggradigt nickel med HPAL-teknik nu tas i drift – mer lämpade för batteritillverkning, men som ändå ökar utbudet.
Stålindustrin, som är nicklets största kund, minskar sina inköp i både USA och Europa. Samtidigt växer batterisegmentet långsammare än väntat, utan att bidra med någon betydande uppsida.
Indonesiens regering har börjat strama åt exportkvoterna, vilket driver upp råvarukostnaderna och sätter press på producenter med lägre marginaler. Trots att cirka 250 000 ton i produktionsneddragningar har annonserats, räcker det inte för att återställa balansen.
UBS räknar med en global efterfrågetillväxt på 4-5 % per år fram till 2028, men med fortsatt stigande lager och priser nära produktionskostnaden, förblir marknaden överutbudspräglad.
För investerare innebär detta att nickelpriserna sannolikt kommer att förbli pressade under överskådlig tid. De dagar då batteriboomen drev priserna uppåt ser ut att vara över – nu väntar en långsam och kostnadsdriven väg tillbaka mot balans.
Nyheter
Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.
De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.
Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.
Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.
Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.
För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.
Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.
Nyheter
Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.
Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.
”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.
San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.
Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.
-
Nyheter4 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys4 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter3 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter3 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering
-
Analys3 veckor sedan
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter
-
Nyheter2 veckor sedan
Sommarvädret styr elpriset i Sverige