Analys
Kinafrossa inför 2018 – Råvaruplanket
Råvarupriser har stigit markant under 2017, främst är det basmetallkomplexet som handlas omkring 20% högre sedan Kinas ekonomi utvecklats starkt i bakvattnet av 2015 och 16 års stimulanser. Oljepriset har också stigit, dock bara 8% över året men 35% sedan årets botten i juni. För olja har de fallande globala lagernivåerna varit avgörande, marknadens betydande överskott ser ut att var under avveckling och balans närmar sig. OPEC har fått hela äran och förlängningen av OPEC-avtalet hyllades av marknaden.
Vi tror att Kinas pågående produktionsreform kommer vara en mer långsiktig, strukturell förändring i råvarumarknaden än vad som initialt annonserats. Genom att minska på överproduktionen av vissa råvaror kan Kina slå två flugor i en smäll: lönsamheten stiger för de producenter som får vara kvar och luften blir bättre vilket gynnar alla.
Trots det ser första halvåret 2018 kritiskt ut för Kina. Stimulansinjektionen har slutat verka, uppgången i bostadspriserna har stannat av i de stora städerna, investeringarna har minskat både från statliga och privata bolag. Mer stimulanser kommer säkert men först måste det blir sämre, vilket betyder att nästa stimulansvåg är att vänta tidigast andra halvåret 2018. Fram till dess ser vi risk för tillfällig dipp i basmetaller.
Motvind i öknen
Även oljepriset står inför en nedgång när säsongsmönstret för den påbörjade lagernedgången byter rikting och börjar stiga under första kvartalet. Skifferoljan står också inför ökad aktivitet när höstens högre oljepris slår igenom med början i fler riggar till fälten. Vi har ett oljepris på USD 51 för 2018.
Vår syn för Q1-Q2 2018:
Basmetaller
Striktare plan för luftföroreningar
Vi argumenterar för att när regeringen väl lyckats få en del av kapaciteten ur produktion så kommer den inte tillbaka. Det sammanfaller med regeringens långsiktiga mål att få bort olönsam småskalig produktion i miljöbelastande segment samtidigt som det gynnar de producenter som får vara kvar och säljer till högre pris.
Oron för Kina är makrobaserad och utbudsreformerna kommer sannolikt bara delvis hålla emot. Uppgången i fastighetspriserna har bromsat in, initialt kontrollerat, men nu växer oron för att de ska börja falla. Tillväxten i investeringar faller också efter snart två år utan stimulanser. Oron i investerarkollektivet växer då president Xi Jingping inte ”pratat upp” tillväxten, snarare motsatsen genom att säga att Kina prioriterar tillväxt av bättre kvalité.
Aluminium gynnas av produktionsreformer
Aluminium är den basmetall som gynnas mest av omstrukturering i Kinas produktion likt den i stålindustrin. Det skulle innebära mindre produktion från de olönsamma verken under den kommande vintern. Vi har USD 2175 som medelprognos för 2018.
Zinkrallyt har planat ut
Även för zink finns det viss påverkan från nedstängningar i Kina men med zink över USD 3000 ser vi ökad risk från mer produktion till marknaden plus makrorisk från Kina på efterfrågan. Vi har USD 2960 som medelprognos 2018.
Nickel – volatil men intressant
Bland metaller som både drabbas av Kinas stängningar och rider på elbilsrevolutionen finns en tydlig stjärna och det är nickel. Metallens höga volatilitet gör dock att det är en nervös exponering. Vi har USD 13000 som medelprognos 2018.
Koppar – stöd i cykeln men makroexponerad
Koppar är den basmetall där de senaste årens låga investeringar börjar göra sig påmind genom en allt tunnare projektpipeline. Tillsammans med en högre påverkan från utbudsstörningar tror vi att koppar, rent cykliskt kan få bättre stöd framöver. På den negativa sidan är koppar fortfarande den metall som har högst Kinaexponering och speciellt mot fastighetsmarknaden. Vi har USD 6325 som medelprognos 2018.
Energi
Sommarens amerikanska ”driving season” blev startskottet på höstens oljeprisuppgång. På grund av att USA är en så stor del av globala lager har även de globala fallit som konsekvens av USA:s driving season och ökade export. Trots det har inte lagernivåerna kommit ner till normala nivåer, som är OPEC:s mål i den nuvarande kampanjen. Dessutom har Venezuelas kaosartade finansiella situation och Kronprins MBS framfart under antikorruptionskampanjen adderat en ordentlig riskpremie i oljepriset.
Skifferoljan är vinnare
I vår modell, som tjänat oss väl sedan oljekollapsen 2014, kommer antalet riggar att öka framöver som effekt av oljepriset vände i juli. Oljepriset leder produktionen med omkring 160 dagar och antalet riggar i oljefälten leder produktionen med omkring 80 dagar. Båda dessa ledande indikatorer talat nu för att produktionen kommer stiga under H1 2018.
OPEC-avtalet en tom gest
Även om OPEC har överraskat både oss och marknaden med bättre genomförande av de avtalade produktionssänkningarna än historiskt så tycker vi allt för mycket av lagernedgången tillskrivs OPEC. Ryssland sänker från rekordhöga nivåer som referenspunkt och mycket av sänkningarna utanför Saudiarabien är mer att betrakta som passiva sänkningar än aktiva. De fallande lagren är också en säsongsfaktor som kommer jobba mot OPEC under första kvartalet och vi tror då att oljan handlas ner mot USD 50 igen.
Slutet på avtalet under 2018
Under nästa år kommer fokus på tiden efter OPEC-avtalet att växa: Ryssland har understrukit att man vill ut ur avtalet så fort marknaden är i balans. Vårt mer negativa makroscenario för Kina kommer också att underminera priset när efterfrågan där inte motsvara förväntningarna. Vårt huvudscenario för nästa år är att USA adderar omkring 10 riggar per vecka under första halvåret, OPEC tar ingen ny riktning vid nästa OPEC-möte den 22a juni. Vid OPEC mötet i nov/dec avslutas avtalet och vi tror Brentoljan handlas på USD 51/fat i medel. Den största risken för vårt scenario ser vi i en finansiell kollaps i Venezuela som spiller över på oljeproduktionen eller mer aktivt motstånd bland saudiske prins MBS rivaler.
Ädelmetaller
Guldpriset har stigit 8% i år och fått en mycket tydligare koppling till risk och oro. Största hickan på senare år kom 2016 under Brexitomröstningen men utan stöd av vidare oro i aktiemarknaden har guld fallit tillbaka igen. Nordkoreas vapenskrammel har också fått guld att stiga men senaste tiden har guld pressats av en allt starkare USD och fortsatt frammarsch med räntehöjningar från Fed. Nästa val i raden är Italien som ska vara klart senast i maj nästa år men konsensusbilden verkar vara att det kommer inträffa i april. Just nu verkar Italiensk politik vara utanför marknadens radar då Italiensk statistik varit relativt bra på senaste tiden. Vi ser dock en tydlig risk att italiensk, EU-fientlig politik blossar upp igen i början av nästa år.
Utkonkurrerad av Bitcoin
Under det senaste året har dock guld fått stark konkurrens av bitcoin som alternativ tillgång och motvikt till det etablerade monetära systemet. Bitcoins har stigit på ett vis som inte går att relatera till traditionella risktillgångar och tilltalar delvis en liknande publik som guldinvesterare.
Fed höjer vidare
USA tror vi har mindre betydelse för guld framöver. Fed har genomfört fem höjningar som passerat marknaden utan något problem. Trots Fed:s optimistiska syn på konjunkturen räknar vi med att de finansiella förhållandena försämras framöver. Vår prognos är att Fed slutar höja styrräntan 2018 efter höjning i mars och september, därefter drabbas USA av lågkonjunktur 2019. I det scenariot står guld kvar som en fast tillgång som investerare gillar.
Jordbruk
Under de senaste två åren har vi argumenterat för att riskerna inför skörd skapar en osäkerhet som driver riskpremien för högt och när skörden väl landat i lagerhusen pyser riskpremien ut igen. Temat upprepade sig och vi handlar nu väldigt nära vårt riktmärke för decemberterminen i intervallet mot 160-165 EUR/ton.
Ryssland fortsätter sätta press
Förra året blev Rysslands höga veteexport ett sänke för MATIF-priserna. Det blev en repris i år. Vi ser också en stor sannolikhet för en repris 2018. USA kommer visserligen minska arealen ytterligare med kanske 2-3% efter att ha minskat den med 8,5% i år. Ryssland kommer å andra sidan odla konstant areal och skicket på höstsådda vetet är bättre än vid samma tid förra året. Australiens avkastning blev i år 40% lägre, 1,69 ton/ha mot 2,5 normalt. Vi tror att den skörden kommer normaliseras och sammantaget talar därför utsikterna för 2018 för en repris där decemberterminen förfaller omkring 160 EUR/ton även 2018.
[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.
Analys
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
Since market opening yesterday, Brent crude prices have returned close to the same level as 24 hours ago. However, before the release of the weekly U.S. petroleum status report at 17:00 CEST yesterday, we observed a brief spike, with prices reaching USD 73.2 per barrel. This morning, Brent is trading at USD 71.4 per barrel as the market searches for any bullish fundamentals amid ongoing concerns about demand growth and the potential for increased OPEC+ production in 2025, for which there currently appears to be limited capacity – a fact that OPEC+ is fully aware of, raising doubts about any such action.
It is also notable that the USD strengthened yesterday but retreated slightly this morning.
U.S. commercial crude oil inventories increased by 2.1 million barrels to 429.7 million barrels. Although this build brings inventories to about 4% below the five-year seasonal average, it contrasts with the earlier U.S. API data, which had indicated a decline of 0.8 million barrels. This discrepancy has added some downward pressure on prices.
On the other hand, gasoline inventories fell sharply by 4.4 million barrels, and distillate (diesel) inventories dropped by 1.4 million barrels, both now sitting around 4-5% below the five-year average. Total commercial petroleum inventories also saw a significant decline of 6.5 million barrels, helping to maintain some balance in the market.
Refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day, an increase of 175,000 barrels per day from the previous week, with refineries operating at 91.4% capacity. Crude imports rose to 6.5 million barrels per day, an increase of 269,000 barrels per day.
Over the past four weeks, total products supplied averaged 20.8 million barrels per day, up 1.8% from the same period last year. Gasoline demand increased by 0.6%, while distillate (diesel) and jet fuel demand declined significantly by 4.0% and 4.6%, respectively, compared to the same period a year ago.
Overall, the report presents mixed signals but leans slightly bearish due to the increase in crude inventories and notably weaker demand for diesel and jet fuel. These factors somewhat overshadow the bullish aspects, such as the decline in gasoline inventories and higher refinery utilization.
Analys
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
Since the market close on Monday, November 11, Brent crude prices have stabilized around USD 72 per barrel, after briefly dipping to a monthly low of USD 70.7 per barrel yesterday afternoon. The momentum has been mixed, oscillating between bearish and cautious optimism. This morning, Brent is trading at USD 71.9 per barrel as the market adopts a “wait and see” stance. The continued strength of the US dollar is exerting downward pressure on commodities overall, while ongoing concerns about demand growth are weighing on the outlook for crude.
As we noted in Tuesday’s crude oil comment, there has been an unusual silence from Iran, leading to a significant reduction in the geopolitical risk premium. According to the Washington Post, Israel has initiated cease-fire negotiations with Lebanon, influenced by the shifting political landscape following Trump’s potential return to the White House. As a result, the market is currently pricing in a reduced risk of further major escalations in the Middle East. However, while the geopolitical risk premium of around USD 4-5 per barrel remains in the background, it has been temporarily sidelined but could quickly resurface if tensions escalate.
The EIA reports that India has now become the primary source of oil demand growth in Asia, as China’s consumption weakens due to its economic slowdown and rising electric vehicle sales. This highlights growing concerns over China’s diminishing role in the global oil market.
From a fundamental perspective, we expect Brent crude to remain well above USD 70 per barrel in the near term, but the outlook hinges largely on the upcoming OPEC+ meeting in early December. So far, the cartel, led by Saudi Arabia and Russia, has twice postponed its plans to increase production this year. This decision was made in response to weakening demand from China and increasing US oil supplies, which have dampened market sentiment. The cartel now plans to implement the first in a series of monthly hikes starting in January 2025, after originally planning them for October. Given the current supply dynamics, there appears to be limited room for additional OPEC volumes at this time, and the situation will likely be reassessed at their December 1st meeting.
The latest report from the US API showed a decline in US crude inventories of 0.8 million barrels last week, with stockpiles at the Cushing, Oklahoma hub falling by a substantial 1.9 million barrels. The “official” figures from the US DOE are expected to be released today at 16:30 CEST.
In conclusion, over the past month, global crude oil prices have fluctuated between gains and losses as market participants weigh US monetary policy (particularly in light of the election), concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+. The coming weeks will be critical in shaping the near-term outlook for the oil market.
Analys
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
Since the market opened on Monday, November 11, Brent crude prices have declined sharply, dropping nearly USD 2.2 per barrel in just over a day. The positive momentum seen in late October and early November has largely dissipated, with Brent now trading at USD 71.9 per barrel.
Several factors have contributed to the recent price decline. Most notably, the continued strengthening of the U.S. dollar remains a key driver, as it gained further overnight. Meanwhile, U.S. government bond yields showed mixed movements: the 2-year yield rose, while the 10-year yield edged slightly lower, indicating larger uncertainty.
Adding to the downward pressure is ongoing concern over weak Chinese crude demand. The market reacted negatively to the absence of a consumer-focused stimulus package, which has led to persistent pricing in of subdued demand from China – the world’s largest crude importer and second-largest crude consumer. However, we anticipate that China recognizes the significance of the situation, and a substantial stimulus package is imminent once the country emerges from its current balance sheet recession: where businesses and households are currently prioritizing debt reduction over spending and investment, limiting immediate economic recovery.
Lastly, the geopolitical risk premium appears to be fading due to the current silence from Iran. As we have highlighted previously, when a “scheduled” retaliatory strike does not materialize quickly, it reduces any built-in price premium. With no visible retaliation from Iran yesterday, and likely none today or tomorrow, the market is pricing in diminished geopolitical risk. Furthermore, the outcome of the U.S. with a Trump victory may have altered the dynamics of the conflict entirely. It is plausible that Iran will proceed cautiously, anticipating a harsh response (read sanctions) from the U.S. should tensions escalate further.
Looking ahead, the market will be closely monitoring key reports this week: the EIA’s Weekly Petroleum Status Report on Wednesday and the IEA’s Oil Market Report on Thursday.
In summary, we believe that while the demand outlook will eventually stabilize, the strong oil supply continues to act as a suppressing force on prices. Given the current supply environment, there appears to be little room for additional OPEC volumes at this time, a situation the cartel will likely assess continuously on a monthly basis going forward.
With this context, we maintain moderately bullish for next year and continue to see an average Brent price of USD 75 per barrel.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature