Följ oss

Analys

Kinafrossa inför 2018 – Råvaruplanket

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenKina och OPEC-feber 2017

Råvarupriser har stigit markant under 2017, främst är det basmetallkomplexet som handlas omkring 20% högre sedan Kinas ekonomi utvecklats starkt i bakvattnet av 2015 och 16 års stimulanser. Oljepriset har också stigit, dock bara 8% över året men 35% sedan årets botten i juni. För olja har de fallande globala lagernivåerna varit avgörande, marknadens betydande överskott ser ut att var under avveckling och balans närmar sig. OPEC har fått hela äran och förlängningen av OPEC-avtalet hyllades av marknaden.

Råvarucykeln och basmetallerKinafrossa 2018

Vi tror att Kinas pågående produktionsreform kommer vara en mer långsiktig, strukturell förändring i råvarumarknaden än vad som initialt annonserats. Genom att minska på överproduktionen av vissa råvaror kan Kina slå två flugor i en smäll: lönsamheten stiger för de producenter som får vara kvar och luften blir bättre vilket gynnar alla.

Trots det ser första halvåret 2018 kritiskt ut för Kina. Stimulansinjektionen har slutat verka, uppgången i bostadspriserna har stannat av i de stora städerna, investeringarna har minskat både från statliga och privata bolag. Mer stimulanser kommer säkert men först måste det blir sämre, vilket betyder att nästa stimulansvåg är att vänta tidigast andra halvåret 2018. Fram till dess ser vi risk för tillfällig dipp i basmetaller.

Motvind i öknen

Även oljepriset står inför en nedgång när säsongsmönstret för den påbörjade lagernedgången byter rikting och börjar stiga under första kvartalet. Skifferoljan står också inför ökad aktivitet när höstens högre oljepris slår igenom med början i fler riggar till fälten. Vi har ett oljepris på USD 51 för 2018.

Vår syn för Q1-Q2 2018:

Prisprognos första halvåret 2018

Basmetaller

Kinas fastighetspriser och trenderStriktare plan för luftföroreningar

Vi argumenterar för att när regeringen väl lyckats få en del av kapaciteten ur produktion så kommer den inte tillbaka. Det sammanfaller med regeringens långsiktiga mål att få bort olönsam småskalig produktion i miljöbelastande segment samtidigt som det gynnar de producenter som får vara kvar och säljer till högre pris.

Oron för Kina är makrobaserad och utbudsreformerna kommer sannolikt bara delvis hålla emot. Uppgången i fastighetspriserna har bromsat in, initialt kontrollerat, men nu växer oron för att de ska börja falla. Tillväxten i investeringar faller också efter snart två år utan stimulanser. Oron i investerarkollektivet växer då president Xi Jingping inte ”pratat upp” tillväxten, snarare motsatsen genom att säga att Kina prioriterar tillväxt av bättre kvalité.

Aluminium gynnas av produktionsreformer

Aluminium är den basmetall som gynnas mest av omstrukturering i Kinas produktion likt den i stålindustrin. Det skulle innebära mindre produktion från de olönsamma verken under den kommande vintern. Vi har USD 2175 som medelprognos för 2018.

Zinkrallyt har planat ut

Även för zink finns det viss påverkan från nedstängningar i Kina men med zink över USD 3000 ser vi ökad risk från mer produktion till marknaden plus makrorisk från Kina på efterfrågan. Vi har USD 2960 som medelprognos 2018.

Järnmalm och stålNickel – volatil men intressant

Bland metaller som både drabbas av Kinas stängningar och rider på elbilsrevolutionen finns en tydlig stjärna och det är nickel. Metallens höga volatilitet gör dock att det är en nervös exponering. Vi har USD 13000 som medelprognos 2018.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Koppar – stöd i cykeln men makroexponerad

Koppar är den basmetall där de senaste årens låga investeringar börjar göra sig påmind genom en allt tunnare projektpipeline. Tillsammans med en högre påverkan från utbudsstörningar tror vi att koppar, rent cykliskt kan få bättre stöd framöver. På den negativa sidan är koppar fortfarande den metall som har högst Kinaexponering och speciellt mot fastighetsmarknaden. Vi har USD 6325 som medelprognos 2018.

Energi

OPEC och skifferoljaBrent på tvåårshögsta

Sommarens amerikanska ”driving season” blev startskottet på höstens oljeprisuppgång. På grund av att USA är en så stor del av globala lager har även de globala fallit som konsekvens av USA:s driving season och ökade export. Trots det har inte lagernivåerna kommit ner till normala nivåer, som är OPEC:s mål i den nuvarande kampanjen. Dessutom har Venezuelas kaosartade finansiella situation och Kronprins MBS framfart under antikorruptionskampanjen adderat en ordentlig riskpremie i oljepriset.

Skifferoljan är vinnare

I vår modell, som tjänat oss väl sedan oljekollapsen 2014, kommer antalet riggar att öka framöver som effekt av oljepriset vände i juli. Oljepriset leder produktionen med omkring 160 dagar och antalet riggar i oljefälten leder produktionen med omkring 80 dagar. Båda dessa ledande indikatorer talat nu för att produktionen kommer stiga under H1 2018.

OPEC-avtalet en tom gest

Även om OPEC har överraskat både oss och marknaden med bättre genomförande av de avtalade produktionssänkningarna än historiskt så tycker vi allt för mycket av lagernedgången tillskrivs OPEC. Ryssland sänker från rekordhöga nivåer som referenspunkt och mycket av sänkningarna utanför Saudiarabien är mer att betrakta som passiva sänkningar än aktiva. De fallande lagren är också en säsongsfaktor som kommer jobba mot OPEC under första kvartalet och vi tror då att oljan handlas ner mot USD 50 igen.

Slutet på avtalet under 2018

Under nästa år kommer fokus på tiden efter OPEC-avtalet att växa: Ryssland har understrukit att man vill ut ur avtalet så fort marknaden är i balans. Vårt mer negativa makroscenario för Kina kommer också att underminera priset när efterfrågan där inte motsvara förväntningarna. Vårt huvudscenario för nästa år är att USA adderar omkring 10 riggar per vecka under första halvåret, OPEC tar ingen ny riktning vid nästa OPEC-möte den 22a juni. Vid OPEC mötet i nov/dec avslutas avtalet och vi tror Brentoljan handlas på USD 51/fat i medel. Den största risken för vårt scenario ser vi i en finansiell kollaps i Venezuela som spiller över på oljeproduktionen eller mer aktivt motstånd bland saudiske prins MBS rivaler.

Ädelmetaller

Guldpriset och bitcoinGuldet väntar på Italien

Guldpriset har stigit 8% i år och fått en mycket tydligare koppling till risk och oro. Största hickan på senare år kom 2016 under Brexitomröstningen men utan stöd av vidare oro i aktiemarknaden har guld fallit tillbaka igen. Nordkoreas vapenskrammel har också fått guld att stiga men senaste tiden har guld pressats av en allt starkare USD och fortsatt frammarsch med räntehöjningar från Fed. Nästa val i raden är Italien som ska vara klart senast i maj nästa år men konsensusbilden verkar vara att det kommer inträffa i april. Just nu verkar Italiensk politik vara utanför marknadens radar då Italiensk statistik varit relativt bra på senaste tiden. Vi ser dock en tydlig risk att italiensk, EU-fientlig politik blossar upp igen i början av nästa år.

Utkonkurrerad av Bitcoin

Under det senaste året har dock guld fått stark konkurrens av bitcoin som alternativ tillgång och motvikt till det etablerade monetära systemet. Bitcoins har stigit på ett vis som inte går att relatera till traditionella risktillgångar och tilltalar delvis en liknande publik som guldinvesterare.

Fed höjer vidare

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USA tror vi har mindre betydelse för guld framöver. Fed har genomfört fem höjningar som passerat marknaden utan något problem. Trots Fed:s optimistiska syn på konjunkturen räknar vi med att de finansiella förhållandena försämras framöver. Vår prognos är att Fed slutar höja styrräntan 2018 efter höjning i mars och september, därefter drabbas USA av lågkonjunktur 2019. I det scenariot står guld kvar som en fast tillgång som investerare gillar.

Jordbruk

Vete - Ryssland och EUNeutrala utsikter för vete

Under de senaste två åren har vi argumenterat för att riskerna inför skörd skapar en osäkerhet som driver riskpremien för högt och när skörden väl landat i lagerhusen pyser riskpremien ut igen. Temat upprepade sig och vi handlar nu väldigt nära vårt riktmärke för decemberterminen i intervallet mot 160-165 EUR/ton.

Ryssland fortsätter sätta press

Förra året blev Rysslands höga veteexport ett sänke för MATIF-priserna. Det blev en repris i år. Vi ser också en stor sannolikhet för en repris 2018. USA kommer visserligen minska arealen ytterligare med kanske 2-3% efter att ha minskat den med 8,5% i år. Ryssland kommer å andra sidan odla konstant areal och skicket på höstsådda vetet är bättre än vid samma tid förra året. Australiens avkastning blev i år 40% lägre, 1,69 ton/ha mot 2,5 normalt. Vi tror att den skörden kommer normaliseras och sammantaget talar därför utsikterna för 2018 för en repris där decemberterminen förfaller omkring 160 EUR/ton även 2018.

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Analys

Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude rallied to a high of USD 75.29/b yesterday, but wasn’t able to hold on to it and closed the day at USD 74.49/b. Brent crude has now crossed above both the 50- and 100-day moving average with the 200dma currently at USD 76.1/b. This morning it is trading a touch lower at USD 74.3/b

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent riding a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Biden sanctions drove Brent to USD 82.63/b in mid-January. Trump tariffs then pulled it down to USD 68.33/b in early March with escalating concerns for oil demand growth and a sharp selloff in equities. New sanctions from Trump on Iran, Venezuela and threats of such also towards Russia then drove Brent crude back up to its recent high of USD 75.29/b. Brent is currently driving a rollercoaster between new demand damaging tariffs from Trump and new supply tightening sanctions towards oil producers (Iran, Venezuela, Russia) from Trump as well.

’Liberation day’ is today putting demand concerns in focus. Today we have ’Liberation day’ in the US with new, fresh tariffs to be released by Trump. We know it will be negative for trade, economic growth and thus oil demand growth. But we don’t know how bad it will be as the effects comes a little bit down the road. Especially bad if it turns into a global trade war escalating circus.

Focus today will naturally be on the negative side of demand. It will be hard for Brent to rally before we have the answer to what the extent these tariffs will be. Republicans lost the Supreme Court race in Wisconsin yesterday. So maybe the new Tariffs will be to the lighter side if Trump feels that he needs to tread a little bit more carefully.

OPEC+ controlling the oil market amid noise from tariffs and sanctions. In the background though sits OPEC+ with a huge surplus production capacity which it now will slice and dice out with gradual increases going forward. That is somehow drowning in the noise from sanctions and tariffs. But all in all, it is still OPEC+ who is setting the oil price these days.

US oil inventory data likely to show normal seasonal rise. Later today we’ll have US oil inventory data for last week. US API indicated last night that US crude and product stocks rose 4.4 mb last week. Close to the normal seasonal rise in week 13.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära