Följ oss

Nyheter

Hirs – en råvara från Afrikas kornbod

Publicerat

den

Hirs, ett betydande sädesslag i AfrikaHirs är en råvara föga känd för svenska investerare, men i Afrika är det en av de mer handlade stapelvarorna och där förekommer det också en livlig handel på de lokala råvarubörserna. Hirs och kolvhirs har varit viktiga grödor sedan yngre stenåldern i Kina där det finns bevis på hirsodling från 7000-5000 år f Kr. Även 4000 år gamla nudlar av hirs har hittats i samma område. Tusentals år gammal hirs har även påträffats i länder som Japan och Korea. Hirs odlades under bronsåldern också så pass långt ut som i Skandinavien.

Hirs är en grupp småfröiga sädesslag som odlas i stora delar av världen till mat och foder. Det är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Det är också rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten vilket gör att glutenintoleranta människor kan äta bröd och andra bakverk av hirs utan att drabbas av tarmproblem. Kokat blir hirs lite av ett mos/gröt.

De vanligaste typerna av hirs är:

  • Pärlhirs (Pennisetum glaucum)
  • Kolvhirs (Setaria italica)
  • Vipphirs, även äkta hirs (Panicum miliaceum)
  • Prydnadsgräs, även korakan (Eleusine coracana)

Mindre vanliga hirstyper är:

  • Hönshirs (Echinochloa)
  • Paspalum scrobiculatum
  • Panicum sumatrense
  • Brachiaria deflexa, även Urochloa deflexa
  • Urochloa ramosa, även Brachiaria ramosa eller Panicum ramosum

Hirsproduktion globalt 2005

Produktion av sädesslaget hirs i världen år 2005

Trots att hirs är en gröda som vi förknippar med Afrika, är det Indien som är världens största producent.

Användningsområden

Hirs är en viktig födokälla i världens torra och halvtorra regioner, och används i traditionella kök i många andra delar av världen. I västra Indien används durra, ofta kallat ”Jowar”, ”Jwaarie” eller ”Jondhahlaa” på de lokala språken gujarati, hindi och marathi.

Hirsgröt är en traditionell föda i de ryska, tyska och kinesiska köken. I Ryssland äts den söt tillsammans med mjölk och socker eller salt i kött- och grönsaksgrytor. I Kina äts hirsgröt utan mjölk eller socker, ofta med bönor, sötpotatis, och / eller olika typer av squash. Hirssoppa används ofta av ammande mödrar för att få igång mjölkproduktionen. I Tyskland är det också vanligt att hirsgröt äts söt, gärna kokt i vatten med äpplen som tillsätts under kokningsprocessen och med honung som tillsätts under nedkylningen. Personer med celiaki kan ersätta vissa gluten-innehållande spannmål i sin kost med hirs. Hirs används också som fågel- och djurfoder.

Hirs är traditionellt ett viktigt sädesslag som används för bryggning av hirsöl i vissa kulturer, till exempel hos Tao folket på Orchid Island, Taiwan, och, tillsammans med durra av olika folkslag i östra Afrika. Det är också basingrediensen för den destillerade spritsorten rakshi i Nepal och inhemska alkoholhaltiga drycker som framställs av Sherpa-, Tamang- och Limbufolken i östra Nepal. I Balkan, särskilt i Rumänien och Bulgarien, är hirs vanligt för att förbereda den jästa drycken boza.

De tio största producentländerna 2007

De tio största producenterna av hirs år 2007

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära