Följ oss

Nyheter

Global magnesiumbrist kan lamslå bilindustrin

Publicerat

den

Nya bilar

Världens biltillverkare står inför störningar från strama globala leveranser av magnesium, eftersom Kinas energikris hotar tillgängligheten av nyckelkomponenten som används för att tillverka aluminium, sade Tysklands sammanslutning av metallproducenter WVM på tisdagen.

Europeiska magnesiumlager har särskilt påverkats av bristen på leveranser av magnesium från Kina, som nästan har monopol på magnesiummarknaden, säger föreningen i ett brev till den tyska regeringen. Den värsta delen av denna brist är på väg att komma, noterade den.

Nya bilar

”Det förväntas att de nuvarande magnesiumlagren i Tyskland respektive i hela Europa kommer att ta slut i slutet av november 2021”, heter det i brevet.

Magnesium används för en rad produkter, särskilt aluminiumlegeringar, som används i flera bildelar från växellådor och rattstänger till sätesramar och bränsletanklock.

Kina har stängt 35 magnesiumsmältverk för att spara ström

Kina, som är Europas största magnesiumleverantör, har beordrat att cirka 35 av sina 50 magnesiumsmältverk ska stängas fram till slutet av året för att spara strömförsörjning.

Det som gör bristen till en angelägen fråga är att det inte finns några substitut för magnesium i aluminiumplåt och billetproduktion.

”Trettiofem procent av efterfrågan på magnesium efter motorer är bilplåt så om magnesiumförsörjningen stannar kommer hela bilindustrin att tvingas sluta”, säger Barclays analytiker Amos Fletcher i en analys som citeras av Financial Times.

WVM uppmanade Tysklands regering att inleda samtal med Kina om att öka magnesiumtillförseln till Europa och att uppmana Europeiska unionen att återföra magnesiumproduktionen till Europa.

”Med en leveransflaskhals av denna andel hotas massiva produktionsförluster i hela aluminiumvärdekedjan inom sektorer som bil, flygplan, elcykel, konstruktion, förpackningsindustri och teknik”, säger föreningen.

Problemet har redan nått Nordamerika. Kanadas Matalco som tillverkar aluminiumfabrikat, berättade förra veckan för sina kunder att magnesiumtillgängligheten hade ”torkat upp” och om bristen kvarstår måste den minska produktionen och ransonleveranserna så snart som nästa år.

Nyheter

Nya rekord i global användning av kol

Publicerat

den

Berg av kol

Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.

Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.

Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.

Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.

Global konsution av kol, faktisk och prognoser.
Global konsumtion av kol.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan

Publicerat

den

Energiproduktion i Japan

Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.

Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.

Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.

Kostnad för energi i Japan
Uppskattningar för den totala systemkostnaden för olika energislag i Japan vid 2040.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas produktion av kol slår nytt rekord

Publicerat

den

Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.

Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.

Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.

Graf över kolproduktion i Kina
Kolproduktion i Kina
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära