Följ oss

Nyheter

Global magnesiumbrist kan lamslå bilindustrin

Publicerat

den

Nya bilar

Världens biltillverkare står inför störningar från strama globala leveranser av magnesium, eftersom Kinas energikris hotar tillgängligheten av nyckelkomponenten som används för att tillverka aluminium, sade Tysklands sammanslutning av metallproducenter WVM på tisdagen.

Europeiska magnesiumlager har särskilt påverkats av bristen på leveranser av magnesium från Kina, som nästan har monopol på magnesiummarknaden, säger föreningen i ett brev till den tyska regeringen. Den värsta delen av denna brist är på väg att komma, noterade den.

Nya bilar

”Det förväntas att de nuvarande magnesiumlagren i Tyskland respektive i hela Europa kommer att ta slut i slutet av november 2021”, heter det i brevet.

Magnesium används för en rad produkter, särskilt aluminiumlegeringar, som används i flera bildelar från växellådor och rattstänger till sätesramar och bränsletanklock.

Kina har stängt 35 magnesiumsmältverk för att spara ström

Kina, som är Europas största magnesiumleverantör, har beordrat att cirka 35 av sina 50 magnesiumsmältverk ska stängas fram till slutet av året för att spara strömförsörjning.

Det som gör bristen till en angelägen fråga är att det inte finns några substitut för magnesium i aluminiumplåt och billetproduktion.

”Trettiofem procent av efterfrågan på magnesium efter motorer är bilplåt så om magnesiumförsörjningen stannar kommer hela bilindustrin att tvingas sluta”, säger Barclays analytiker Amos Fletcher i en analys som citeras av Financial Times.

WVM uppmanade Tysklands regering att inleda samtal med Kina om att öka magnesiumtillförseln till Europa och att uppmana Europeiska unionen att återföra magnesiumproduktionen till Europa.

”Med en leveransflaskhals av denna andel hotas massiva produktionsförluster i hela aluminiumvärdekedjan inom sektorer som bil, flygplan, elcykel, konstruktion, förpackningsindustri och teknik”, säger föreningen.

Problemet har redan nått Nordamerika. Kanadas Matalco som tillverkar aluminiumfabrikat, berättade förra veckan för sina kunder att magnesiumtillgängligheten hade ”torkat upp” och om bristen kvarstår måste den minska produktionen och ransonleveranserna så snart som nästa år.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära