Nyheter
Global magnesiumbrist kan lamslå bilindustrin
Världens biltillverkare står inför störningar från strama globala leveranser av magnesium, eftersom Kinas energikris hotar tillgängligheten av nyckelkomponenten som används för att tillverka aluminium, sade Tysklands sammanslutning av metallproducenter WVM på tisdagen.
Europeiska magnesiumlager har särskilt påverkats av bristen på leveranser av magnesium från Kina, som nästan har monopol på magnesiummarknaden, säger föreningen i ett brev till den tyska regeringen. Den värsta delen av denna brist är på väg att komma, noterade den.
”Det förväntas att de nuvarande magnesiumlagren i Tyskland respektive i hela Europa kommer att ta slut i slutet av november 2021”, heter det i brevet.
Magnesium används för en rad produkter, särskilt aluminiumlegeringar, som används i flera bildelar från växellådor och rattstänger till sätesramar och bränsletanklock.
Kina har stängt 35 magnesiumsmältverk för att spara ström
Kina, som är Europas största magnesiumleverantör, har beordrat att cirka 35 av sina 50 magnesiumsmältverk ska stängas fram till slutet av året för att spara strömförsörjning.
Det som gör bristen till en angelägen fråga är att det inte finns några substitut för magnesium i aluminiumplåt och billetproduktion.
”Trettiofem procent av efterfrågan på magnesium efter motorer är bilplåt så om magnesiumförsörjningen stannar kommer hela bilindustrin att tvingas sluta”, säger Barclays analytiker Amos Fletcher i en analys som citeras av Financial Times.
WVM uppmanade Tysklands regering att inleda samtal med Kina om att öka magnesiumtillförseln till Europa och att uppmana Europeiska unionen att återföra magnesiumproduktionen till Europa.
”Med en leveransflaskhals av denna andel hotas massiva produktionsförluster i hela aluminiumvärdekedjan inom sektorer som bil, flygplan, elcykel, konstruktion, förpackningsindustri och teknik”, säger föreningen.
Problemet har redan nått Nordamerika. Kanadas Matalco som tillverkar aluminiumfabrikat, berättade förra veckan för sina kunder att magnesiumtillgängligheten hade ”torkat upp” och om bristen kvarstår måste den minska produktionen och ransonleveranserna så snart som nästa år.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature