De globala kopparlagren är kritiskt låga

De kopparlager som finns tillgängliga på London Metal Exchange nådde den lägsta nivån sedan 1974, i en dramatisk eskalering av en press på globala leveranser som hjälpte till att driva kopparpriserna tillbaka över 10 000 dollar per ton.

Koppar

Kopparlagren som finns i LME-lager som inte redan är avsedda för uttag har sjunkit 89 procent den här månaden efter en ökning av order på metall från lager i Europa. Kopparlagren har också fallit snabbt på rivaliserande börser och i privata lager. LME-spreadarna har gått in i historiska nivåer av backwardation och kortfristiga kontrakt som handlas till rekordpremier.

De sjunkande globala lagren och den motståndskraftiga efterfrågan på koppar står i stark kontrast till ökande oro över de makroekonomiska utsikterna och risken att stagflation och energibrist kan spåra ur världens starka tillväxtbana.

Kopparpriserna steg så mycket som 2,6 procent på LME till 10 244 dollar per ton. Metallen är på väg mot en veckouppgång på nio procentenheter, vilket skulle vara den största kursrörelsen sedan 2016. Efter nya order om att ta ut metall på fredagen finns det nu bara 14 150 ton koppar fritt tillgängligt i LME-lager, i en industri som förbrukar cirka 25 miljoner ton årligen.

”Om mer metall inte kommer in på börsen, så är det verkligen i en svår position,” sa Michael Widmer, chef för metallanalus vid Bank of America. ”Just nu har fysiska LME-kontrakt som inte riktigt backas upp av fysisk metall.”

Den största backwardationen sedan 1988

Under förra fredagen handlades LME-kopparkontrakt som löper ut inom en arbetsdag till en premie på 175 dollar i förhållande till dem som förfaller en dag senare. Den så kallade tom/next-spreaden minskade senare till bara fem dollar, men den tidigare backwardationen var den största sedan 1998.

Den långsiktiga spreaden mellan spot- och tremånaderterminer ökade till 350 dollar per ton, vilket också var den högsta som registrerats.

En anledning till att tom/next-spreaden sällan handlar med så stora efterlämningar är att LME tvingar alla med ett dominerande innehav i lager och spotkontrakt att låna ut dem till köpare till förutbestämda priser, baserat på storleken på deras positioner.

Även om det har placerat ett tak på spreaden under tidigare kortsiktiga LME-leveranspressar, visar de senaste uppgifterna från börsen att inget företag var underkastat dessa utlåningsregler från och med tisdagen. Istället innehade tre separata enheter positioner som motsvarar så mycket som 120 procent av lagren och alla som ville låna eller köpa från dessa företag skulle ha tävlat fritt mot andra budgivare i en tid då utbudsångesten stiger snabbt.

Förra gången den typen av dynamik utvecklades var under en historisk press 2006, då en köprunda tidigt i Kinas industriella högkonjunktur tömde LME-lagren till dess garantinivå. LME-lagren ligger nu på ännu lägre nivåer än då, medan kinesiska lager också sjönk under fredagen. Shanghai Futures Exchange-lager sjönk till 41 668 ton, den lägsta nivån sedan 2009.

Medan fallande lager över stora börser pekar på en grundläggande missförhållande mellan utbud och efterfrågan, kan en viss kortsiktig lättnad ses om innehavare av koppar som har begärt att ta tillbaka metall de senaste dagarna istället beslutar att leverera tillbaka det för att dra nytta av skyhöga spotpriser.

Det finns för närvarande 167 250 ton koppar planerat för uttag från LME-lager, men den kraftiga backwardationen skapar ett incitament för ägarna att omedelbart sälja sina innehav på börsen och använda de lägre priserna för framtida kontrakt för att köpa tillbaka metallen vid ett senare tillfälle.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top