Det äldsta amerikanska råvaruindexet noterar all time high

Commodity Research Bureau Raw Industrials Index, USA:s äldsta råvaruindex, är 87 år gammalt, men några av dess komponenter kunde ha plockats direkt från en marknad under medeltiden. CRB Raw Industrials-indexet är en sammansättning av råvaror som säckväv, kohud och talg.

Containers

CRB Raw Index, som det är känt, inkluderar talg, det tillverkade animaliska fettet som används i tvål och ljus men också i industriella smörjmedel. Den innehåller säckväv, det hårda växtfibermaterialet som används för att tillverka säckar och hipstertygpåsar. Det innehåller kolofonium, en stelnat tallsaft som används av tryck- och läkemedelsindustrin, samt av violinister för att ge textur åt de fina hårstråna på deras rosetter. Den innehåller bomull, tenn, kohud, ull och ett halvt dussin andra tillgångar. Alla 13 av dem är den typ av produkter som ett kloster kan ha fyllt på inför vintern för sexhundra år sedan.

På torsdagen den 14 oktober nådde CRB Raw-indexet den högsta noteringen i sin historia, ett bevis på att det de stigande priserna i USAs ekonomi påverkar även viktiga saker från förr som konsumenter idag inte ofta har anledning att tänka på.

Indexet är en del av en grupp mätvärden som sammanställts av Barchart, ett företag som tillhandahåller aktie- och råvaruinformation. ”Pristrycket på insatsvaror fortsätter att vara utbredd inom industrikomplexet”, säger Keith Petersen, Barcharts strategichef. ”Vi ser alltmer en vilja från producenterna att vidarebefordra dessa priser till konsumenten, och Barchart förväntar sig att konsumentprishöjningarna kommer att fortsätta under de kommande två kvartalen.”

Stiger råvarupriserna?

Den första versionen av CRB Raw-indexet fastställdes 1934 av Bureau of Labor Statistics efter att finansdepartementet hade bett presidiet att spåra spotpriserna på känsliga varor. År 1940 offentliggjordes indexet för första gången med 28 råvaror; ett decennium senare, minskade det antalet till 22. När tiden gick underkategoriserades indexen; ister och majs, till exempel, gick in i ett separat index för livsmedel. Barchart förvärvade alla dessa index 2001.

Som med andra råvaruindex anger Barchart specifikationer för beståndsdelarna i CRB Raw-index:

  • Talg: Packers prime, oätliga, per lb., pris bestämt i Chicago
  • Säckväv: 10 oz., 40 ″, ex-dock eller ex-lager, betald tull, per yd., Pris bestämt i New York
  • Hudar: Ko, lätt infödda, packare 30/53 lbs., Köttig, packare till garver, återförsäljare eller exportör per lb., f.o.b. leveranspunkt, pris bestämt i Chicago

Eftersom indexet är ett sammansatt index har inte var och en av de 13 råvarorna som ingår i detta noterat rekordpriser. Vera Dordick, som driver Hidenet, ett företag som publicerar rapporter om läder- och skinnmarknaden, kommer ihåg att kohud slog sina historiska höjdpunkter för ungefär sju år sedan, när en Toxhud i Texas, som vägde cirka 30 kg, kostade 106-107 dollar.

Omkring slutet av 2019 kostade ett liknande skinn cirka 27 dollar, men då förstörde pandemin branschen, sade Dordick från sidan av Leather and Hide Council års årsmöte i Chicago. ”Alla åt mycket nötkött förra året, men ingen köpte skinnet, så du kunde ha köpt motsvarande hud för 14 eller 15 dollar”, sa hon. I juli i år studsade priserna upp till cirka 56 USD, sade Dordick. Men nu, medan priserna handlas kring 36 USD högre slår pre-pandemiska nivåer-hindrar leveranskedjekrisen att de når högre nivåer.

”Vi diskuterade detta långt i går vid mötet,” sa hon. ”Dessa stackars säljare har containers med skinn som står på kajerna i 30 eller 60 dagar innan de kan ta sig upp på ett fartyg. Sedan kommer de till Vietnam, och de kan inte komma till skofabrikerna, som är stängda på grund av covid. Vissa skinn används för billäder, men efterfrågan på det är låg eftersom tillverkarna inte tillverkar bilar eftersom de inte kan få halvledare. Allt hänger ihop – det är en stor skål med spagetti. ”

Å andra sidan är bomullspriserna skyhöga; den 8 oktober berörde de 1,16 dollar per pound, den högsta kursen sedan juli 2011. Då minns Chip Bergh, VD för Levi Strauss, i kvartalsrapportmöte den 6 oktober, prisuppgången var så plötslig att ”vi behövde ett bönemöte. ” Men i år, ”det är en helt annan situation … Vi prissatte före några av dessa inflationstryck som drabbar oss.” Priset på tenn har på samma sätt exploderat sedan början av året, vilket utgjorde en del av drivkraften för CRB Raw-indexets eskalering under de senaste månaderna.

Och det slutar inte snart, sa Petersen. ”Vår uppfattning är att nuvarande inflationsavläsningar sannolikt inte kommer att vara övergående.” Det finns fler toppar att notera ännu för Amerikas äldsta råvaruindex.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top