Följ oss

Nyheter

Det äldsta amerikanska råvaruindexet noterar all time high

Publicerat

den

Containers

Commodity Research Bureau Raw Industrials Index, USA:s äldsta råvaruindex, är 87 år gammalt, men några av dess komponenter kunde ha plockats direkt från en marknad under medeltiden. CRB Raw Industrials-indexet är en sammansättning av råvaror som säckväv, kohud och talg.

Containers

CRB Raw Index, som det är känt, inkluderar talg, det tillverkade animaliska fettet som används i tvål och ljus men också i industriella smörjmedel. Den innehåller säckväv, det hårda växtfibermaterialet som används för att tillverka säckar och hipstertygpåsar. Det innehåller kolofonium, en stelnat tallsaft som används av tryck- och läkemedelsindustrin, samt av violinister för att ge textur åt de fina hårstråna på deras rosetter. Den innehåller bomull, tenn, kohud, ull och ett halvt dussin andra tillgångar. Alla 13 av dem är den typ av produkter som ett kloster kan ha fyllt på inför vintern för sexhundra år sedan.

På torsdagen den 14 oktober nådde CRB Raw-indexet den högsta noteringen i sin historia, ett bevis på att det de stigande priserna i USAs ekonomi påverkar även viktiga saker från förr som konsumenter idag inte ofta har anledning att tänka på.

Indexet är en del av en grupp mätvärden som sammanställts av Barchart, ett företag som tillhandahåller aktie- och råvaruinformation. ”Pristrycket på insatsvaror fortsätter att vara utbredd inom industrikomplexet”, säger Keith Petersen, Barcharts strategichef. ”Vi ser alltmer en vilja från producenterna att vidarebefordra dessa priser till konsumenten, och Barchart förväntar sig att konsumentprishöjningarna kommer att fortsätta under de kommande två kvartalen.”

Stiger råvarupriserna?

Den första versionen av CRB Raw-indexet fastställdes 1934 av Bureau of Labor Statistics efter att finansdepartementet hade bett presidiet att spåra spotpriserna på känsliga varor. År 1940 offentliggjordes indexet för första gången med 28 råvaror; ett decennium senare, minskade det antalet till 22. När tiden gick underkategoriserades indexen; ister och majs, till exempel, gick in i ett separat index för livsmedel. Barchart förvärvade alla dessa index 2001.

Som med andra råvaruindex anger Barchart specifikationer för beståndsdelarna i CRB Raw-index:

  • Talg: Packers prime, oätliga, per lb., pris bestämt i Chicago
  • Säckväv: 10 oz., 40 ″, ex-dock eller ex-lager, betald tull, per yd., Pris bestämt i New York
  • Hudar: Ko, lätt infödda, packare 30/53 lbs., Köttig, packare till garver, återförsäljare eller exportör per lb., f.o.b. leveranspunkt, pris bestämt i Chicago

Eftersom indexet är ett sammansatt index har inte var och en av de 13 råvarorna som ingår i detta noterat rekordpriser. Vera Dordick, som driver Hidenet, ett företag som publicerar rapporter om läder- och skinnmarknaden, kommer ihåg att kohud slog sina historiska höjdpunkter för ungefär sju år sedan, när en Toxhud i Texas, som vägde cirka 30 kg, kostade 106-107 dollar.

Omkring slutet av 2019 kostade ett liknande skinn cirka 27 dollar, men då förstörde pandemin branschen, sade Dordick från sidan av Leather and Hide Council års årsmöte i Chicago. ”Alla åt mycket nötkött förra året, men ingen köpte skinnet, så du kunde ha köpt motsvarande hud för 14 eller 15 dollar”, sa hon. I juli i år studsade priserna upp till cirka 56 USD, sade Dordick. Men nu, medan priserna handlas kring 36 USD högre slår pre-pandemiska nivåer-hindrar leveranskedjekrisen att de når högre nivåer.

”Vi diskuterade detta långt i går vid mötet,” sa hon. ”Dessa stackars säljare har containers med skinn som står på kajerna i 30 eller 60 dagar innan de kan ta sig upp på ett fartyg. Sedan kommer de till Vietnam, och de kan inte komma till skofabrikerna, som är stängda på grund av covid. Vissa skinn används för billäder, men efterfrågan på det är låg eftersom tillverkarna inte tillverkar bilar eftersom de inte kan få halvledare. Allt hänger ihop – det är en stor skål med spagetti. ”

Å andra sidan är bomullspriserna skyhöga; den 8 oktober berörde de 1,16 dollar per pound, den högsta kursen sedan juli 2011. Då minns Chip Bergh, VD för Levi Strauss, i kvartalsrapportmöte den 6 oktober, prisuppgången var så plötslig att ”vi behövde ett bönemöte. ” Men i år, ”det är en helt annan situation … Vi prissatte före några av dessa inflationstryck som drabbar oss.” Priset på tenn har på samma sätt exploderat sedan början av året, vilket utgjorde en del av drivkraften för CRB Raw-indexets eskalering under de senaste månaderna.

Och det slutar inte snart, sa Petersen. ”Vår uppfattning är att nuvarande inflationsavläsningar sannolikt inte kommer att vara övergående.” Det finns fler toppar att notera ännu för Amerikas äldsta råvaruindex.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära