Connect with us

Nyheter

Trafigura spelade en nyckelroll i tömningen av kopparlagren

Published

on

Basmetallen koppar

Råvaruhandlaren Trafigura har tagit ut en betydande andel koppar från London Metal Exchange-lager, vilket bidrar till vilda prissvängningar, enligt personer som känner till saken.

Nedgången har gjort handelshuset till det hetaste diskussionsämnet på kopparmarknaden. Det har också hjälpt till att driva det tillgängliga lagret av koppar till den lägsta nivån sedan 1974 och lett till den högsta prisspreaden genom tiderna för spotpris mot 3-månaderskontraktet. Det har också hjälpt till att driva direkt kopparpriserna högre, med benchmark-terminer som har ökat med cirka 13 procent sedan början av månaden och som närmar sig de rekordpriser som noterades i maj.

Det är inte ovanligt att fysiska handlare drar tillbaka metall från börsen för att skicka till sina kunder, och Trafigura är inte det enda handelshuset som har hämtat metall från börsens lager under de senaste månaderna. Flytten kommer mot en bakgrund av mycket låga lager globalt.

De totala förfrågningarna om att ta ut mer än 150 000 ton koppar från LME-lager under de senaste två månaderna har dock nästan tömt de tillgängliga lagren på börsen, och Trafigura representerar en betydande andel av dem.

London Metal Exchange svarade under tisdagen på de dramatiska rörelserna i koppar genom att justera regler som reglerar marknaden, bland annat genom att införa begränsningar för de kortast spreadarna. Ändringarna gjordes ”för att upprätthålla fortsatt marknadsordning och undvika utveckling av en oönskad situation”, och är avsedda att vara tillfälliga, heter det.

Börsen tog steget efter att spreaden mellan koppar för omedelbar leverans och koppar för leverans om 3 månader steg till mer än 1000 dollar per ton under veckan, ett rekord som går tillbaka till 1980 talet, enligt LME.

”Den hausseartade fysiska känslan för koppar intensifierades under veckan mitt i den kraftiga nedgången i LMEs kopparlager,” sade Citigroups analytiker Max Layton och hänvisade till metall som inte redan är avsedd för uttag. ”Innan detta hade den fysiska situationen för koppar verkat mycket mer godartad än zink.”

Under pandemin har Trafigura framstått som en av de mest uppmärksammade tjurarna på den globala kopparmarknaden, med huvudhandlare Kostas Bintas som förutspår att priserna kommer att nå 15 000 dollar per ton under de kommande åren när branschen bevittnar en ny supercykel som stöds av en kraftig efterfrågan på elfordon och förnyelsebar energi.

Även med makroekonomiska motvindar under en global energikris, sade Bintas tidigare i månaden att de snabbt minskande lager driver prisutsikterna. Hittills har ökningen på kraftmarknaderna haft en oproportionerligt stor inverkan på utbudet, medan en stark efterfrågan har ökat belastningen på globala lager, sa han.

Trafigura handlade 4,4 miljoner ton koppar förra året, en miljon ton mer än sin största rival, Glencore. Den globala omsättningen av koppar ligger på ungefär 25 miljoner ton koppar per år. Efter år av intensiv konkurrens överträffade Trafigura Glencore som topphandlare 2019 och har sedan utökat sin ledning eftersom den senare volymer har krympt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *