Connect with us

Nyheter

Ryska vetepriserna nådde en ny topp med stöd av stark rubel

Published

on

Ett vete-strå

Vad betyder hög rysk inflation för spannmålsmarknaden?

Förra veckan steg priset på vete med en proteinhalt på 12,5 procent i ryska djuphavshamnar med 3 USD till 316 dollar/mt FOB, den högsta nivån sedan 2012/2013. Marknaden stöds av högre globala riktpriser och en starkare rubel.

Ett vete-strå

SRW-vete i Chicago steg med 3 procent till 7,56 USD/bu (277 USD/mt) och franskt vete steg med 1,4 procent till 280 EUR/mt i Paris (326 USD/mt). Matifvete förblev i en uppåtgående trend och nådde nya toppar för kontraktet, SRW bröt nedåttrenden förra veckan och fortsatte att pressa högre.

Minneapolis vårvete nådde 10 amerikanska dollar/bu ($367/mt) för första gången sedan mitten av 2012. Detta förklaras delvis av en dålig skörd i Ryssland och Kazakstan utöver den dåliga skörden i USA och Kanada. Det finns dock ingen speciell ”vårvete”-marknad i Ryssland. Vanligtvis handlar marknaden här bara vanligt vete med önskade specifikationer, det vill säga protein eller gluten.

Valutaparet USDRUB stängde förra veckan på 69,8 (-1,2 procent). Den ryska centralbanken höjde räntan 0,75 procent vilket skall ställas mot förväntningarna på en höjning om 0,25 procent. Efter höjningen ligger den ryska räntan på 7,50 procent. Den starkare rubeln gör ryskt vete mindre konkurrenskraftigt i dollar. Rubeln har stärkts med 4 procent sedan september. Centralbanken höjde räntan för att bekämpa den stigande inflationen.

Årligt KPI låg på 7,4 procent i september och livsmedels-KPI på 10,2 procent. Båda indikatorerna har mer än fördubblats sedan september 2020.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *