Följ oss

Nyheter

Grönt väte öppnar dörrar för högre efterfrågan på platina

Publicerat

den

Platina

Det globala utbudet av platina förväntas understiga efterfrågan i år på grund av pandemirelaterade produktionsstörningar, en återhämtning i fordonsanvändningen och särskilt det växande intresset för rena energikällor.

Platina

”Användningen av väte tar fart runt om i världen som det potentiella alternativet för ren energi, och hjälper till med ytterligare avkolning av miljön”, säger John Caruso, senior kapitalchef på RJO Futures. Väte som skapas genom elektrolys av vatten kallas ”grönt” väte, och platina används som en katalysator i elektrolysprocessen. ”Grå” eller traditionell vätgasproduktion använder naturgas.

Caruso tror att ”världen kommer att göra en seriös push under de kommande åren i utvecklingen av denna teknik”, och under en Joe Biden-administration i USA, ”kan det vara dags för USA att helt anamma detta.” Biden har lovat att investera 400 miljarder dollar under 10 år i ren energi och innovation.

Men de globala lagren av platina kommer sannolikt inte att räcka för att tillfredsställa efterfrågan. Utvecklingen under det tredje kvartalet, ”inklusive de V-formade återhämtningarna på fordonsmarknaderna, pandemirelaterade risker som driver efterfrågan på investeringar i ädelmetaller och kraftigt minskat utbud”, har alla bidragit till det förväntade underskottet 2021.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En nyckel till grönt väte

Wilson påpekade också att platina spelar en ”nyckelroll i produktionen av grönt väte och i bränsleceller för elfordon”, och att ”den materiella efterfrågan kommer att öka under 5 till 10 års perioden.”

”Grönt väte omfamnas runt om i världen,” och är i tidiga stadier i USA, sa Caruso. Han pekar på ett projekt i Utah för byggandet av ett grönt vätekraftverk som pågår och när det är färdigt förväntas det bli en av de största ”gröna energireservoarerna” i världen, sa han.

Just nu kostar grön väteproduktion cirka 6 dollar per kilogram, enligt Hydrogen Council. Om kostnaden för produktion av grönt väte sjunker till 2,50 USD per kilo till 2030, skulle det kunna låsa upp cirka 8 procent av den globala energiefterfrågan, uppskattade rådet. Och till en kostnad av 1,80 USD per kilogram kan grönt väte täcka 15 procent av den globala efterfrågan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Att driva ner priserna på grönt väte för att öka efterfrågan kräver ett fortsatt fallande pris på förnybar energi totalt sett, i förhållande till fossila bränslen och framsteg och skalbarhet av större elektrolysörer, enligt rådet.

Mot den bakgrunden kan platinapriserna ses som ett fynd. ”Medan många andra ädelmetaller och basmetaller har gjort stora framsteg, har platina lämnats bakom,” sa Caruso. ”Under pandemin såg vi uppenbarligen en enorm nedgång i bilindustrin”, särskilt dieseldrivna fordon, där platina används som den primära metallen för katalysatorer.

Platina fick redan ett ”massivt slag” i efterfrågan under 2015 med flera billtillverkares utsläppstestskandaler med Volkswagen i spetsen. Biltillverkaren erkände att företaget använde programvara för att fuska mot föroreningsstandarder. Platinaterminerna sjönk med mer än 26 procent under 2015.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Förhållandet mellan platina och guld

Under sommaren 2015 såg metallmarknaden en ”cross-over” i förhållandet mellan platina och guld, och priserna har inte sett tillbaka, sa Caruso. Platina har historiskt handlats till en premie till guld, förklarade han. I slutet av 2015 var platinaterminer billigare, till 893,20 dollar per ounce, jämfört med 1 060,20 dollar per ounce för guld, enligt FactSet-data.

Snabbspola några år framåt och guld är nu nästan dubbelt så dyrt som platina, även om platina anses vara 30 gånger sällsyntare än guld och dyrare att bryta, sa Caruso.

Förhållandet mellan platina och guld har varit ”osynkroniserat” i tre till fyra år nu, med medelvärdet av förhållandet på cirka 1,25 till 1,5. Den ligger för närvarande på strax under 1,75, vilket betyder att det krävs 1,75 ounce platina för att köpa ett ounce guld.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära