Nyheter
Grönt väte öppnar dörrar för högre efterfrågan på platina

Det globala utbudet av platina förväntas understiga efterfrågan i år på grund av pandemirelaterade produktionsstörningar, en återhämtning i fordonsanvändningen och särskilt det växande intresset för rena energikällor.

”Användningen av väte tar fart runt om i världen som det potentiella alternativet för ren energi, och hjälper till med ytterligare avkolning av miljön”, säger John Caruso, senior kapitalchef på RJO Futures. Väte som skapas genom elektrolys av vatten kallas ”grönt” väte, och platina används som en katalysator i elektrolysprocessen. ”Grå” eller traditionell vätgasproduktion använder naturgas.
Caruso tror att ”världen kommer att göra en seriös push under de kommande åren i utvecklingen av denna teknik”, och under en Joe Biden-administration i USA, ”kan det vara dags för USA att helt anamma detta.” Biden har lovat att investera 400 miljarder dollar under 10 år i ren energi och innovation.
Men de globala lagren av platina kommer sannolikt inte att räcka för att tillfredsställa efterfrågan. Utvecklingen under det tredje kvartalet, ”inklusive de V-formade återhämtningarna på fordonsmarknaderna, pandemirelaterade risker som driver efterfrågan på investeringar i ädelmetaller och kraftigt minskat utbud”, har alla bidragit till det förväntade underskottet 2021.
En nyckel till grönt väte
Wilson påpekade också att platina spelar en ”nyckelroll i produktionen av grönt väte och i bränsleceller för elfordon”, och att ”den materiella efterfrågan kommer att öka under 5 till 10 års perioden.”
”Grönt väte omfamnas runt om i världen,” och är i tidiga stadier i USA, sa Caruso. Han pekar på ett projekt i Utah för byggandet av ett grönt vätekraftverk som pågår och när det är färdigt förväntas det bli en av de största ”gröna energireservoarerna” i världen, sa han.
Just nu kostar grön väteproduktion cirka 6 dollar per kilogram, enligt Hydrogen Council. Om kostnaden för produktion av grönt väte sjunker till 2,50 USD per kilo till 2030, skulle det kunna låsa upp cirka 8 procent av den globala energiefterfrågan, uppskattade rådet. Och till en kostnad av 1,80 USD per kilogram kan grönt väte täcka 15 procent av den globala efterfrågan.
Att driva ner priserna på grönt väte för att öka efterfrågan kräver ett fortsatt fallande pris på förnybar energi totalt sett, i förhållande till fossila bränslen och framsteg och skalbarhet av större elektrolysörer, enligt rådet.
Mot den bakgrunden kan platinapriserna ses som ett fynd. ”Medan många andra ädelmetaller och basmetaller har gjort stora framsteg, har platina lämnats bakom,” sa Caruso. ”Under pandemin såg vi uppenbarligen en enorm nedgång i bilindustrin”, särskilt dieseldrivna fordon, där platina används som den primära metallen för katalysatorer.
Platina fick redan ett ”massivt slag” i efterfrågan under 2015 med flera billtillverkares utsläppstestskandaler med Volkswagen i spetsen. Biltillverkaren erkände att företaget använde programvara för att fuska mot föroreningsstandarder. Platinaterminerna sjönk med mer än 26 procent under 2015.
Förhållandet mellan platina och guld
Under sommaren 2015 såg metallmarknaden en ”cross-over” i förhållandet mellan platina och guld, och priserna har inte sett tillbaka, sa Caruso. Platina har historiskt handlats till en premie till guld, förklarade han. I slutet av 2015 var platinaterminer billigare, till 893,20 dollar per ounce, jämfört med 1 060,20 dollar per ounce för guld, enligt FactSet-data.
Snabbspola några år framåt och guld är nu nästan dubbelt så dyrt som platina, även om platina anses vara 30 gånger sällsyntare än guld och dyrare att bryta, sa Caruso.
Förhållandet mellan platina och guld har varit ”osynkroniserat” i tre till fyra år nu, med medelvärdet av förhållandet på cirka 1,25 till 1,5. Den ligger för närvarande på strax under 1,75, vilket betyder att det krävs 1,75 ounce platina för att köpa ett ounce guld.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad