Connect with us

Nyheter

Råvarorna handlas till den lägsta nivån på 13 år

Published

on

Index

S&P GSCI har under juli månad tappat 13,6 procent, vilket gör att indexet nu noteras till sin lägsta nivå sedan den 25 februari 2002. Det innebär också att indexet handlas till en nivå som är lägre än vad det handlades till under den så kallade finanskrisen som under 2008 lamslog de finansiella marknaderna världen över.

S&P GSCI råvaruindex

Så här långt är juli 2015 den sjunde värsta månaden genom tiderna för S&P GSCI. Detta index startades i januari 1970 och har sedan dess använts för att följa utvecklingen av de globala råvarumarknaderna. I tabellen nedan redovisas de sex månaderna som utvecklats sämre än juli 2015.

S&P GSCI  sämsta

Samtliga de 24 råvaror som ingår i råvaruindexet S&P GSCI redovisar en negativ utveckling för juli 2015, med undantag av lean hogs som har en positiv utveckling. Denna utveckling kan emellertid förklaras av den terminsrullning som skett. Rensat för detta har även lean hogs en negativ utveckling, med 14,5 procent.

Under de 45 år som råvaruindexet S&P GSCI funnits har det endast förekommit en enda gång att 23 råvaror haft en negativ utveckling på en och samma gång, oktober 2008, vilket var mitt under finanskrisen. Vid detta tillfälle var det guld som var det enda undantaget.

Indexets tidigare bottennivå noterades den 21 december 1998. Den nivån ligger 32 procent under dagens nivå.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *