Connect with us

Nyheter

Råvarupriserna kommer att förbli höga 2023

Published

on

Traktor på åker

Analysgruppen Economic Intelligence Unit (EIU) ser inte råvarupriserna falla efter ett volatilt 2022. Istället anser de att råvarupriserna kommer att förbli höga 2023. Enligt EIU kommer utbudet inte att stiga tillräckligt mycket för att pressa priserna tillräckligt mycket nedåt även om efterfrågan kan komma att avta.

”EIU förväntar sig att råvarupriserna kommer att sjunka under 2023 inför avtagande efterfrågan globalt, men en endast begränsad ökning av utbudet innebär att priserna kommer att förbli höga i nivåer” skriver analysgruppen i en råvaruprognos för 2023.

”Globala avbrott i leveranskedjan som härrör från covid-19-pandemin kommer att avta 2023” tillade företaget. ”Tillsammans med ökande produktionsvolymer av jordbruksråvaror kommer detta att orsaka en nedgång på 8,6 procent i vårt livsmedels-, foder- och dryckesindex nästa år.”

Dow Jones Commodity Index Agriculture Capped Component, som är utformad för att spåra jordbrukssektorn genom terminskontrakt (med tillämpade takregler), har befunnit sig i en uppåtgående trend under de senaste tre åren. Indexet är upp över 60 procent och kan se fler uppgångar under 2023.

”Priserna på spannmål har sjunkit från de senaste topparna, men deras riktning under de kommande månaderna kommer att fortsätta att påverkas av händelserna i Svartahavsområdet, särskilt av eventuella ytterligare förlängningar av ett avtal som tillåter ukrainsk veteexport att transitera via Svarta havets sjöfartskorridorer trots den ryska blockaden av ukrainska hamnar”, sade EIU.