Följ oss

Nyheter

Råvarupriserna kommer att förbli höga 2023

Publicerat

den

Traktor på åker

Analysgruppen Economic Intelligence Unit (EIU) ser inte råvarupriserna falla efter ett volatilt 2022. Istället anser de att råvarupriserna kommer att förbli höga 2023. Enligt EIU kommer utbudet inte att stiga tillräckligt mycket för att pressa priserna tillräckligt mycket nedåt även om efterfrågan kan komma att avta.

”EIU förväntar sig att råvarupriserna kommer att sjunka under 2023 inför avtagande efterfrågan globalt, men en endast begränsad ökning av utbudet innebär att priserna kommer att förbli höga i nivåer” skriver analysgruppen i en råvaruprognos för 2023.

”Globala avbrott i leveranskedjan som härrör från covid-19-pandemin kommer att avta 2023” tillade företaget. ”Tillsammans med ökande produktionsvolymer av jordbruksråvaror kommer detta att orsaka en nedgång på 8,6 procent i vårt livsmedels-, foder- och dryckesindex nästa år.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Dow Jones Commodity Index Agriculture Capped Component, som är utformad för att spåra jordbrukssektorn genom terminskontrakt (med tillämpade takregler), har befunnit sig i en uppåtgående trend under de senaste tre åren. Indexet är upp över 60 procent och kan se fler uppgångar under 2023.

”Priserna på spannmål har sjunkit från de senaste topparna, men deras riktning under de kommande månaderna kommer att fortsätta att påverkas av händelserna i Svartahavsområdet, särskilt av eventuella ytterligare förlängningar av ett avtal som tillåter ukrainsk veteexport att transitera via Svarta havets sjöfartskorridorer trots den ryska blockaden av ukrainska hamnar”, sade EIU.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära