Connect with us

Nyheter

Indien kämpar med brist på energi

Published

on

Indien lider av brist på energi, bland annat kol

Indiens huvudsakliga energikälla är inhemsk kol. Men de statliga kolgruvorna producerar för lite och kan inte fullgöra sina leveranskontrakt till elproducenterna. Detta leder till elbrist och där många invånare och företag bara får el några timmar per dag. Stabil och pålitlig tillgång till el är fundamentalt för ett lands ekonomi och bristen på detta är en allvarlig broms för Indien.

Den indiska staten försöker kortsiktigt minska bristen genom att importera kol, men det slår hårt mot landets bytesbalans. Förutom kol så importerar Indien även olja och naturgas, vilket även det slår hårt mot statens budget. Den indiska staten subventionerar energi, vilket väl måste sägas vara ett av de fundamentala problemen, då prismekanismen inte skapar balans i utbud och efterfrågan.

Indien drivs av en enormt dåligt fungerande statlig byråkrati och ett halvsocialistiskt ekonomiskt system. De entreprenörer som bygger upp mer ekonomiskt friska verksamheter måste i större eller mindre grad skapa något ljusskygga relationer med lokala politiker, vilket inte är direkt optimalt för ett samhälle. Samtidigt är det uppenbart att energi är dyrt i Indien, även om det inte gäller för den subventionerade slutkonsumenten, så det måste finnas affärsmöjligheter för alla former av energiproduktion.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Vedde

    23 juli, 2012 at 16:32

    Det verkar vara ungefär lika jobbigt i Indiens grannland Pakistan. Därför tycker jag att Oracle Coalfields är så intressant. Men är lite feg och väntar med att köpa aktier tills finansiering verkar vara på plats, men å andra sidan, risken är att aktiekursen då hinner går upp några hundra procent innan jag lyckas trycka på köpknappen. Får kanske bli någon liten aktiepost innan det trots allt.

  2. Åsa

    24 februari, 2014 at 18:05

    I många kolgruvor finner man barnslavar som arbetar under fullständigt vidriga förhållanden. Tänk efter och kolla noga innan det investeras i indiskt kol!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *