Connect with us

Nyheter

Majslagren har inte varit så här låga sedan 1998

Published

on

Odling av majs fyller på lagrenUnder fredagen inkom det amerikanska jordbruksverket, USDA, med Stocks and Plantings-rapporten. Rapporten publicerades som vanligt 8.30 östkusttid, det vill säga klockan 7.30 i Chicago där den stora spannmålsbörsen ligger. Tidigare brukade terminsmarknaden vara stängd – även den elektroniska – då rapporterna från USDA publicerades. Sedan en dryg månad är den elektroniska handeln igång under i stort sett hela dygnet. I samband med viktigare rapporter – såsom i fredags – öppnade också golvhandeln i tid till rapporten.

Rapporten visade att lagren av majs låg 14 procent under föregående års nivå, och att det är den lägsta rapporterade siffran sedan juni 1998 då samma siffra uppgick till 3,04 miljoner bushels vilket indikerar en stark global efterfrågan på majs. USDA uppskattar att det i år år kommer planteras 96,4 miljoner tunnland majs i USA, den högsta nivån sedan 1937 då uppskattningsvis 97,2 miljoner hektar planterades.

Rapporten visade att lagren av majs låg 14 procent under förregående års nivå, och att det är den lägsta rapporterade siffran sedan juni 1998 då samma siffra uppgick till 3,04 miljoner bushels vilket indikerar en stark global efterfrågan på majs.

USDA uppskattar att det i år år kommer planteras 96,4 miljoner tunnland majs i USA, den högsta nivån sedan 1937 då uppskattningsvis 97,2 miljoner hektar planterades.

Den tidigare kommunicerade produktionsprognosen, 166 bushels per hektar, kommer knappast att uppnås på grund av ihållande torka och varmt väder i majsbältet. Antalet hektar på vilket det planterades sojabönor på har ökat på grund av dubbla skördar och attraktiv prissättning, i mars, jämfört med majs.

Areal

De amerikanska jordbrukarna förväntas plantera 228,5 miljoner hektar majs, sojabönor och vete för skördeåret 2012, en ökning om 3,3 % jämfört med 2011:s 221,3 miljoner hektar. Förbättring av den amerikanska agrikulturella ekonomin har fungerat som en uppmuntran vilket gör att jordbrukarna planterar så mycket av sin åkermark som möjligt.

Antalet hektar på vilket det planterades majs inför skörden 2012 uppskattas till 96,4 miljoner hektar, den högsta nivån sedan andra världskriget, och en femprocentig ökning jämfört med 2011 års 91,9 hektar. Det är en ökning från siffran från mars som låg på 95,9 miljoner hektar, men inte förvånande eftersom USDAs arealrapport för det andra kvartalet 2012 visade på en ökning av arealen på vilken majs planterats med 1,3 procent.

Antalet hektar på vilket det planterades sojabönor inför skörden 2012 uppskattas till 76,1 miljoner hektar, en 1-procentig ökning jämfört med föregående års areal på 75 miljoner hektar och den tredje högsta siffran någonsin. Arealerna i New York, North Dakota och Pennsylvania förväntas uppnå rekordnivåer medan South Dakota förväntas tangera sitt tidigare rekord.

Ökningen av det antal hektar på vilket sojabönor planterats på beror främst på en tidig skörd av höstvete som tillät de amerikanska bönderna att dubblera med en skörd av sojabönor. Vidare har attraktiva priser på sojabönor i förhållande till majs fungerat som ett incitament för bönderna att plantera sojabönor.

Antalet hektar på vilket det planterades vete inför skörden 2012 uppskattas till 56,0 miljoner hektar, en treprocentig ökning jämfört med 2011 års 54,4 hektar. Det har endast varit en marginell förändring sedan Prospective Planting rapporten som publicerades i mars i vilken det rapporterades 55,9 hektar. Ett fortsatt högt utbud av vete har medfört att jordbrukarna haft få incitament till att plantera ytterligare vete.

Kvartalslager

Majslagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 3,15 miljarder bushels, en minskning med 14 procent jämfört med året innan. Av dessa 3,15 miljarder bushels är 1.480 miljoner lagrade på gårdar, en minskning med 12 % från 2011. 1,67 miljarder bushels hölls lagrade ”off farm”, en 16 % minskning jämfört med förra året. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 2.87 miljarder bushels.

Sojabönslagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 667 miljoner tunnor, en 8 % ökning jämfört med 2011. På-gården-lagren bedöms ligga på 179 miljoner bushels, en 18 % minskning från ett år före. 488 miljoner bushels hölls lagrade ”off farm”, en 22 % ökning jämfört med juni förra året. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 707 miljoner bushels, en 12 % ökning jämfört med 2011.

Vetelagren per den 1 juni 2012 uppskattas uppgått till 743 miljoner bushels, en 14 % minskning från året innan. 112 miljoner bushels hölls i på gårdar, en minskning med 14% från juni förra året. ”Off farm”-lagren uppskattas uppgått till 631 miljoner bushels, en nedgång på 14 % jämfört med för ett år sedan. Bortfallet från mars 2012 till maj 2012 var 457 miljoner bushels, en minskning med 19 % jämfört med 2011.

Framtidsutsikter för majspriset

I fredags var det första gången en USDA-rapport av den här storleken släpptes medan marknaden var öppen. Majs-, sojabönor- och vete-priserna steg mest, men det är mer sannolikt att detta var på grund av den billiga dollarn och torrt varmt väder över majsbältet, inte på grund av denna rapport. Vi bedömer att majspriset kommer att vara fortsatt starkt framöver som en följd av minskade skördar, på grund av fortsatt värmebölja i majsbältet, vilket kommer att dra ned produktiviteten på de planterade åkrarna.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    4 augusti, 2013 at 15:14

    Har testat att handla lite majs via CFD-papper på Plus500, har gått helt ok, fast det har nog varit på grund av en stor dos tur ha ha. Men det är intressant att läsa analyserna och försöka handla på det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära