GCX lanserar handel med sojabönor

Sojabönor

Ghana Commodity Exchange (GCX) lanserade i förra veckan handel med sojabönor på sin plattform. Sojabönor kommer att utgöra ett komplement till råvaror som vit och gul majs som sedan tidigare handlas på GCX. Detta innebär även att det numer går att handla sojabönor på ett strukturerat sätt i ett fungerande handelssystem i Ghana. I dag har Ghana en årlig produktionskapacitet på 30 000 ton sojabönor.

Dr. Alpha Kadri, VD på GCX, säger att intresset för denna råvara har ökat. Intresset har kommit från olje-, mjöl- och djurfoderindustrin. Medelpriset på en säck om 50 kg ligger på mellan 98 och 102 GHC.

Omfattande genomförbarhetsstudier

Han sa att omfattande genomförbarhetsstudier av sojakedjan har genomförts under de senaste 12 månaderna med olika nyckelpartners. Dr. Kadri lyfte fram värdekedjan för att inkludera produktion, hantering efter skörd, kvalitetskontroll, marknadsföring, konsumtion, finansiering, logistik och leverans.

”Vi har också haft en omfattande dialog med branschaktörer, bland annat jordbrukare, jordbruksföretag, marknadsförare, aggregatorer, mellanhänder, processorer, handlare, finansiärer, konsumenter, exportörer, forskare och media.”

Han sa att handel med soja på GCX skulle göra det möjligt för bönder att presentera bönor av god kvalitet och förhandla priser, bli prismakare medan köpare (både lokala och utländska) skulle få tillgång till sojabönor med garantier för kvalitet och kvantitet.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top