Järnmalmspriserna stärks efter smogalarm

På såväl spotmarknaden som på terminsmarknaderna har priset på järnmalm stigit kraftigt under veckan. Järnmalmspriserna stärks efter de stora nedgångar som sågs under förra veckan.

Även priset på kinesiska stålterminer steg kraftigt på nyheter om ytterligare produktionsbegränsningar i ett större kinesiskt industricentrum.

Effekten av detta är att järnmalmspriserna nu befinner sig strax under sina fleråriga toppar.

Återhämtade förra veckans nedgångar

Enligt Metal Bulletin steg spotpriset för benchmark 62 % ore fines 2,6 % till 94,48 dollar per ton och återhämtade det mesta av de nedgångar från de föregående fem sessionerna.

Referensvärdet ligger nu strax under den femåriga topp på 96,47 dollar per ton som noterades den 12 april.

Grafer på järnmalmspriser

Kursuppgångar noterades även för lägre och högre järnmalmskvaliteter. Priset på 65 % Brazilian fines ökade med 1,7 % till 107,80 dollar per ton och återhämtade tre dagars nedgång. 58 % fines ökade också med 1,7 % till $ 80,53 per ton.

Uppgångarna på de fysiska marknaderna speglade en återgång i Dalian järnmalmsterminer på måndagen då september 2019-kontraktet steg till 627 yuan, en ökning med 1,3 % från fredagens session.

Det mest aktivt handlade kokskolkontraktet i Dalian steg också till 1.330,5 yuan medan koksterminer var oförändrade på 2.033,5 yuan.

Produktionsbegränsningar i Tangshan

Priset har stigit efter nyheter om tillfälliga produktionsbegränsningar i Tangshan. Staden är Kinas största stålproduktionscentrum. Myndigheter i staden utfärdade ett smogalarm på nivå två under lördagen, enligt Reuters. Smogalarmet begränsar den industriella aktiviteten mellan 20 april och 25 april i ett försök att förbättra luftkvaliteten.

Medan de tillfälliga åtgärderna kommer att sluta på fredag, tror vissa analytiker att strängare restriktioner kommer att införas på permanent basis i Tangshan under de kommande månaderna. Detta kommer potentiellt att begränsa ståltillförseln för de kinesiska hemmamarknaderna.

”Om Tangshan genomför ytterligare produktionsrestriktioner i maj så ser vi att ståltillförseln faller kraftigare än efterfrågan”, säger Gu Meng, en analytiker från Orient Futures, till Reuters. ”Med stigande stålpriser och därmed vinstmarginaler på fabriker kommer priserna på råvaror för ståltillverkning också att öka trots en minskande efterfrågan.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top