Nyheter
Ghana minskar målet för kakaolån efter minskad produktion
Ghana kommer att ha 330 miljoner dollar mindre att spendera på att köpa årets kakaoskörd av landets kakaoodlare jämfört med förra säsongen. Landets regeringstjänstemän hade räknat med att säkra 1,2 miljarder dollar i den årliga roadshowen för att samla in en syndikerad kreditfacilitet för att köpa kakao från bönder.
Landets centralbankschef har antytt att den förväntningen kanske inte kan realiseras efter att Bank of Ghana endast lyckades säkra 800 miljoner dollar.
En branschexpert sa att målet för årets kakaolån kan ha reviderats nedåt på grund av att den förväntade skörden beräknas bli betydligt mindre jämfört med förra året. De gynnsamma kakaopriserna bidrar till att spotförsäljning är mer idealisk än terminsförsäljning vilket skulle kunna vara ytterligare en orsak till att ett mindre lån behövs i år.
Ghana Cocoa Board (Cocobod) har ännu inte meddelat hur mycket kakao denna myndighet planerar att köpa för säsongen 2023/2024.
Produktionen i världens näst största kakaoproducent har minskat under de senaste åren, främst på grund av Cocoa Swollen Shoot Virus Disease (CSSVD) och ogynnsamt väder.
Nyheter
Italien satsar på ny kärnkraft
Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.
Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.
Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD