Följ oss

Nyheter

Förbud mot handel i sju råvaror i Indien

Publicerat

den

Under förra helgen meddelade regeringen i Indien ett helt nytt förbud mot handel i råvaror. De råvaror som med omedelbar verkan förbjöds att handlas med var paddy (icke-basmati), vete, chana, senapsfrön och dess derivat, sojabönor och dess derivat, palmolja och moong. Antagligen ser du ut som ett frågetecken nu, för de flesta av dessa råvaror har du vare sig hört talas om, än mindre handlat med.

Regeringen i Indien har stoppat terminshandeln med dessa sju råvaror med omedelbar verkan i sitt senaste drag för att tygla den stigande inflationen. Det indiska finansministeriet har avbrutit handeln med terminskontrakt för vissa jordbruksråvaror i ett år för att råda över inflationen. Den indiska regeringen pressas av oppositionen på grund av stigande priser på viktiga råvaror.

Konsumentprisinflationen för november 2021 ökade till en tremånadershögsta på 4,91 % och livsmedelspriserna steg också. Detta trots sänkningar av punktskatter från regeringen och stater som emellertid inte bidrog med några större lättnader för att dämpa inflationen. Analytiker säger att en försvagning av den inhemska valutan också kan bidra till prispressen i detaljhandeln.

Grossistinflationen för november ökade med 14,23 %, en ökning från 12,54 % för en månad sedan. Detta var åtta månader i rad då inflationen har kommit in på en tvåsiffrig nivå.

”Inga nya kontrakt kommer att lanseras förrän ytterligare besked kommer från regeringen. När det gäller löpande kontrakt kommer inga nya kontrakt att tillåtas. Endast uppdelning av position kommer att tillåtas. Dessa anvisningar kommer att implementeras med omedelbar verkan. Ovan nämnda anvisningar är tillämpliga under en period av ett år”, skriver SEBI i ett meddelande.

Överdrivna och icke säsongsbetonade regn i delar av landet under de senaste månaderna ledde till att stående skördar av bland annat tomater och lök förstördes. I vissa områden kom regnet precis när dessa grödor nästan var redo att skördas.

Det ledde till utbudschocker, som sedan skapade förutsättningar för både grossist- och detaljhandelspriserna att stiga. Priserna på dessa båda grönsakerna har sjunkit de senaste dagarna eftersom utbudet förbättrats. Priserna på tomater är vanligtvis mer volatila än de för lök och potatis, till stor del på grund av en kortare hållbarhet.

Regn hade också påverkat flera andra grödor. Till exempel höll sig blomkålspriserna höga under hela november. Prisindex för blomkål var cirka 16 procent högre än för ett år sedan, visar KPI-data. Likaså för rädisor.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära